afganisztáni stratégia

2017.08.22. 06:20

Donald Trump: az amerikaiak belefáradtak a győzelem nélküli háborúskodásba

Az Egyesült Államok más országokban nem nemzetépítésért küzd, hanem a terroristák ellen - fogalmazott Donald Trump amerikai elnök az arlingtoni Fort Myer támaszponton a várható afganisztáni stratégiáról mondott beszédében.

Elöljáróban az amerikai elnök leszögezte: ellenzi, hogy más országokban a demokráciát az Egyesült Államok képére alakítsák. „Nem a nemzetépítésért küzdünk, hanem a terroristák ellen” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy az amerikaiak belefáradtak már a győzelem nélküli háborúskodásba. Az elnök megállapította: ő ösztönösen a kivonulás mellett foglalt volna állást. Amerikának tisztességgel kell majd kivonulnia Afganisztánból, méltóan a meghozott áldozatokért – tette hozzá.

Az elnök kifejtette: az új afganisztáni stratégia lényege, hogy nem időpontot jelöl meg, hanem a feltételek teljesülését tartja fontosnak a sikerhez. Hozzátette: emiatt nem akar az Afganisztánban állomásozó csapatok létszámáról vagy további konkrét katonai hadműveletekről a nyilvánosság előtt beszélni. Mint mondta, „nem kell, hogy az ellenségeink tudjanak minderről”.

„Nem mondjuk meg, hogy mikor indítunk támadást, de támadást indítunk majd” – fogalmazott Trump. Kijelentette: talán még az is elképzelhető, hogy politikai megállapodás születhet majd a tálibok egyes elemeinek bevonásával. Hozzátette azonban: senki nem tudja megmondani, hogy ez mikor lehetséges, és lehetséges-e egyáltalán.

Ezek is érdekelhetik