tisztázás

2017.08.24. 16:56

Több jut a szociális és gyermekvédelmi területre a jövő évi költségvetésben

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint a Tour de Hongrie kerékpárversenyre költöttek 90 millió forintot az ágazat dolgozóinak bérpótlékából.

Július 5-én a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd is kifogásolta, hogy egy kormányhatározat szerint a tavalyi költségvetésben bennragadt 90 milliót elveszik a szociális területtől, és a versenysport támogatására csoportosítják át. Az mno.hu portál közérdekű adatigénylésére az Emmi azt válaszolta, hogy a Tour de Hongrie „évenkénti megrendezése és hosszú távú fejlődése biztosítása érdekében” csoportosították át az összeget.

A tárca közleményében nyomatékosították, hogy ez semmilyen pénzelvonást nem jelent a szociális területtől vagy a szociális dolgozóktól, sőt a kormány 9 milliárdos többletforrást biztosít a szociális ágazat dolgozóinak bérrendezésére. Azt írták, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem vontak el a szociális terület költségvetéséből, csupán az Emmi költségvetésén belül történt 90 millió forintos átcsoportosítás.

A kormány a szociális ágazatban a magasabb iskolai végzettségűeknek és a régóta pályán lévőknek 9 milliárd forintos forrásból biztosítja a béremelést.

A szociális ágazati pótlékemelése majdnem 15 ezer embert érint, és átlagosan bruttó 35 ezer forintos béremelést eredményez

- közölték.

Úgy fogalmaztak: a kabinet kiemelt célja, hogy ne csak erkölcsileg, de anyagilag is támogassa az ágazatban dolgozókat, és ehhez a szükséges költségvetési forrásokat biztosította és a jövőben is biztosítani fogja. Azt írták, hogy 2013-hoz képest 2018-ra 62 százalékkal, a következő két évben mintegy harmadával növekszik az átlagbér a szociális ágazatban. Összességében a 2013-as 140 ezerről 2018-ra 230 ezer forintra emelkedik az ágazati átlagbér – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik