Tescós sztrájk

2017.09.10. 18:06

Az LMP szolidáris a Tesco-dolgozókkal

Az LMP szerint a Fidesz-KDNP és a Tesco együtt zsákmányolják ki a munkavállalókat.

Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja szolidáris a Tesco-dolgozókkal, és támogatja követeléseiket, amelyek eléréséért sztrájkba léptek.

Az ellenzéki párt szóvivője szerint, ami a Tescónál kialakult, országosan is igaz: hiába érik el ugyanis az átlagbérek a bruttó háromszázezer forintot, a munkavállalók több mint kétharmada, 70 százaléka nem keres bruttó kétszázezer forintot sem.

Úgy fogalmazott, hogy ezt a helyzetet tudatos kormányzati bérpolitika alakította ki: az elmúlt években szándékosa tartották alacsonyan a béreket, kiszolgáltatták a munkavállalókat, és a betelepített multikat támogatják.

„Ebből elég lett, betelt a pohár, nem hiába akadtak ki a Tesco dolgozói és kezdtek egy nagyon jogos sztrájkba, amely sztrájkot az LMP támogat” – fűzte hozzá.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete pénteken 16-tól 24 óráig, szombaton 10-től 24 óráig hirdette meg a munkabeszüntetést. A szakszervezetek 25 százalékos béremelést követelnek és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott Tesco-munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen.

Ezek is érdekelhetik