rágalomhadjárat?

2017.10.30. 15:10

Két nő vádolja nemi erőszakkal az egyik legismertebb iszlámszakértőt

Mindenkori ellenségeinek „rágalomhadjáratát” látja Tariq Ramadan, az iszlámszakértő és teológus az ellene nemi erőszak vádjával Franciaországban tett két feljelentésben.

(FILES) This file photo taken on March 26, 2016 shows Swiss Islamologist Tariq Ramadan speaking a conference on the theme "Live together", on March 26, 2016 in Bordeaux, southwestern France. Ramadan commented for the first time on late October 28, 2017 on two recent complaints of rape by posting a message on his Facebook page that denounced a 'campaign of slander' which was triggered by his 'enemies'. / AFP PHOTO / MEHDI FEDOUACH

Fotó: AFP

A Muzulmán Testvériség egyiptomi iszlamista szervezet alapítójának 55 éves svájci állampolgárságú unokája -, aki az oxfordi egyetem professzoraként a konzervatív muzulmán körökben nagy népszerűségnek örvend -, Franciaországban vitatott személyiség: a köztársaság világi jellegét hirdető és védő értelmiség a politikai iszlám hirdetőjeként tartja számon. Tariq Ramadan gyakori vendége a francia televíziók iszlámról szóló vitaműsorainak.

A teológus hétvégén a Facebookon reagált először a francia sajtóban megjelent vádakra, s azokat a „mindenkori ellenségei” által elindított rágalomhadjáratnak nevezte.

Tariq Ramadan ellen egy héttel ezelőtt érkezett az első feljelentés nemi erőszak, szexuális támadás és fenyegetés vádjával, majd csütörtökön egy másik nő hasonló vádakkal tett ellene egy második feljelentést.

A Le Monde és a Le Parisien című francia napilapok szerint ez utóbbi „nagy brutalitással elkövetett szexuális erőszakról” tanúskodó esetet, amely 2009-ben a közép-franciaország Lyon egyik szállodájában egy konferencia alatt történt, az állítólagos áldozat orvosi látlelettel tudja bizonyítani.

Az első feljelentést Henda Ayari, egy szalafistából lett francia feminista aktivista tette. A Libératrice nevű egyesület 40 éves elnöke 2016 novemberében J'ai choisi d'etre libre (Úgy döntöttem szabad leszek) címmel megjelent könyvében írt először arról, hogy egy muzulmán entellektüel egy konferencián 2012-ben egy párizsi hotelszobában bántalmazta és megerőszakolta. A nő október 20-án a szexuális zaklatásról indult kampányban a Facebookon megnevezte támadóját, s azt írta, hogy eddig azért nem merte megtenni, mert az megfenyegette.

A nő a Le Monde című napilapnak adott interjúban azt mondta, hogy nem bír tovább hallgatni, mert szerinte Tariq Ramadan „az iszlámot a szexuális kényszerei kielégítésére használja”, s számára „egy nő vagy fátyolt visel, vagy megerőszakolható”.

Tariq Ramadan az facebookos bejegyzésében maga jelentette be, hogy egy újabb feljelentés várható ellene a követező napokban, miután „ellenségei beindították a hazugsággépezetet”.

„Napok óta egy rágalomhadjárat célpontja vagyok, amely elég egyértelműen összehozza a mindenkori ellenségeimet” – írta az oxfordi egyetem kortárs iszlám tanulmányok professzora, aki „nyugodtnak és határozottnak” érzi magát az állításokkal szemben, amelyek miatt rágalmazás vádjával feljelentést tett.

Borítókép: Tariq Ramadan 2016 március 26-án egy általa tartott, „Live together” azaz együtt élni című előadáson.

AFP PHOTO / MEHDI FEDOUACH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!