járvány

2017.11.02. 20:46

Tömegesen fertőződtek meg Hepatitis A vírussal Ukrajnában

A fertőzés miatt eddig 18-an kerültek kórházba Nyugat-Ukrajnában, köztük 4 gyermek.

A betegek valamennyien szinte egy időben fertőződtek meg annak ellenére, hogy a nyugat-ukrajnai Rivne város különböző körzeteiben élnek – adta hírül csütörtökön a TSZN ukrán hírtelevízió. Az orvosok azt mondják, hogy 15 éve nem fertőződtek meg ennyien egyszerre Ukrajnában a vírussal.

A Hepatitis A vírus egy már fertőzött ember székletével kerülhet a környezetbe, ahol nagyon sokáig életképes, majd szennyezett étel, ital, kéz, csatorna vagy szabad vizek közvetítésével más emberekre is átterjed.

A helybeliek az alapján, hogy a nagyváros más-más kerületeiben élők egyszerre fertőződtek meg, arra gyanakszanak, hogy a vírus a vezetékes ivóvízzel terjedt el. Andrij Karais, a helyi vízművek vezetője ugyanakkor állítja, hogy a vezetékes víz minőségileg megfelel az egészségügyi követelményeknek, és kizártnak tartja, hogy az emberek abból kapták volna el a vírust. A tömeges megfertőződés után már járványügyi szakértők is megvizsgálták a városi ivóvizet, de egyelőre nem találtak benne Hepatitis A vírust. Mindenesetre a város lakói közül sokan úgy döntöttek, nem kockáztatnak azzal, hogy a csapból isznak, inkább áttérnek palackozott vizek fogyasztására.

A járványügy munkatársai tovább kutatnak a fertőzés eredete után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!