Illegális bevándorlás

2018.01.11. 09:12

Az EP-határozat csak rontana a helyzeten

További vonzerőt jelentene az illegális migránsok számára, amennyiben az Európai Parlament (EP) határozatának megfelelően megváltozna az európai menekültügyi rendszer – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 csütörtöki műsorában.

Bakondi György emlékeztetett arra: az EP javaslata szerint a jövőben nem abban az országban kellene elbírálni a migránsok menekültkérelmét, ahol először az EU területére lépnek, hanem abban a tagállamban, ahová egy elosztási kvóta alapján irányítják őket.

Ez annál is inkább problémát jelent, mert oda is szétterítenék a migránsokat, amelyek nem bevándorlóországok – fűzte hozzá.

További bizonytalanságot okoz, hogy mi lesz akkor, ha az érintett migráns nem akar a számára kijelölt tagállamban maradni; illetve, ha nem fogadják el a menekültkérelmét, miként toloncolják ki – sorolta.

Szerinte erre a változtatásra ma felkészületlen az európai jogrend, illetve már Nyugat-Európában sem tagadják, hogy az illegális bevándorlás és a terrorizmus, illetve az erőszakos bűncselekmények között összefüggés tapasztalható.

Ezt az is bizonyítja, hogy Nyugat-Európában az elmúlt időszakban migránsok részvételével több szervezett támadás történt rendőrök és tűzoltók ellen, aminek vélhető célja, hogy teszteljék és elbizonytalanítsák a biztonsági erőket, illetve a lakosságot – mondta Bakondi György.

Ezek is érdekelhetik