Föld alá zárva

2018.07.05. 09:29

Versenyt futnak az idővel a barlangban rekedt gyerekekért a mentőcsapatok

Az időjárás a legnagyobb aggálya a thaiföldi Tham Luang-barlangrendszerben rekedt tizenkét diák és edzője kimentésén dolgozó csapatoknak, amelyek igyekeznek a gyerekek számára minél könnyebben járhatóvá tenni a jelenleg egyetlen menekülési útvonalat, mielőtt megérkezik a péntekre jelzett újabb esőzés - mondta el a mentési munkálatokat vezető tartományi kormányzó, Narongszak Oszotthakorn.

„Az időjárás aggaszt minket a legjobban” – hangsúlyozta csütörtökön Narongszak Oszotthakorn. „Nem kockáztathatjuk, hogy a barlangot újra elárassza a víz” – szögezte le.

A helyi vezető arra kérte a haditengerészet kimenekítést tervező különleges egységét, próbálja meg felmérni, mekkora kockázattal járna a csoport kihozása azon az útvonalon, amelyen át a szakértői segítség eljutott hozzájuk és ehhez milyen szintű felkészültséget kellene elérniük. A kormányzó szerint az is elképzelhető, hogy először csak a megfelelő állapotban lévő fiatalokat hozzák ki a barlangból.

A mentőcsapatok abban reménykednek, hogy sikerül eléggé lecsökkenteniük a vízszintet az elárasztott barlangrendszerben ahhoz, hogy a gyerekeknek egyáltalán ne vagy alig kelljen víz alá merülniük. A sikeres mentés érdekében a fiatalok gyorstalpaló búvároktatásban részesültek.

Ugyanakkor a péntekre jelzett eső romba döntheti a mentőcsapatok terveit. Thaiföldön jelenleg monszun évszak van és pillanatok alatt nagy mennyiségű csapadék hullhat le. A monszuneső volt az oka annak is, hogy a gyerekek és 25 éves edzőjük a barlang fogságába estek, miután egyelőre ismeretlen okból ott fejezték be az aznapi fociedzést.

Narongszak Oszotthakorn elmondta, gondosan kiszámolták, mennyi idejük van a csoport kimentésére, mielőtt az eső miatt esetleg újra vízzel töltődne fel a barlang.

A kiút több kilométer hosszú, és vannak benne nehéz, víz alatti szakaszok. A csoporttal együtt a barlangban tartózkodó mentőegységek azon dolgoznak, hogy a fiatalok megfelelő formába kerüljenek a meneküléshez, és megtanulják használni a búvárfelszerelést. Míg helyi tisztségviselők szeretnék mielőbb kihozni a gyerekeket, a tapasztalt búvárokat nyugtalanítja a lehetőség, hogy a képzetlen fiúkat úszva hozzák ki a helyenként mennyezetig érő, sötét és zavaros vizekben. Utóbbiak szerint biztonságosabb lenne egyszerűen elegendő élelemmel ellátni a csoportot, és megvárni, amíg kiszárad a barlangrendszer. Ez azonban hónapokig eltarthat, mert Thaiföldön a monszun általában októberben ér véget.

„Több kilométeren át víz alatt kellene közlekedniük a teljes sötétségben”

- mutatott rá a mentésben részt vevő haditengerészeti egységnek logisztikai segítséget nyújtó Claus Rasmusen Thaiföldön dolgozó búvároktató. „Bonyolult ügy” – tette hozzá.

Az ifjúsági focicsapat tagjai és edzőjük június 23-án tűntek el a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő barlangrendszerben. Az egész Thaiföldet mozgósító országos figyelem mellett hétfőn, csodával határos módon élve találták meg őket. Azóta orvosi vizsgálatnak vetették alá a 11 és 16 év közötti gyerekeket, állapotuk kielégítő, legtöbbjüknek csak csekély egészségügyi problémája keletkezett kilenc nap után a föld alatt.

Borítóképünkön a mentőcsapatok tagjai a barlang bejáratánál 2018. július 5-én.

Fotó: AFP / Ye Aung Thu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!