megállapodtak?

2018.10.20. 22:26

Mexikó beengedte a hondurasi migránskaravánban lévő nőket és gyerekeket

Honduras a világ egyik legveszélyesebb országa, különösen az országban tevékenykedő bandák és a kábítószer-kereskedelem miatt.

Mexikó megnyitotta Guatemalával közös határát az Egyesült Államokba tartó migránskaravánban lévő nők és gyerekek előtt.

Luis Manuel López, Mexikó guatemalai nagykövete közölte az AFP hírügynökséggel, hogy a nőket és gyerekeket regisztrálni fogja a mexikói migrációs szolgálat, majd a határ közelében fekvő Tapachulában szállásolják el őket.

Az észak-hondurasi San Pedro Sula városból a múlt szombaton elindult, mintegy 3000 emberből álló csoport egy része pénteken behatolt mexikói területére, de a határnál több száz mexikói rendőr állta útjukat. A migránsok és a rendvédelmi szervek összecsaptak, ötven hondurasinak sikerült áttörnie a sorfalat, de a többiek visszavonulót fújtak.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök szerint a migránsok illegálisan akartak belépni Mexikó területére, bántalmazva a szövetségi rendőrség fegyvertelen tagjait. A rendet a mexikói biztonsági erők állították helyre. A mexikói hatóságok tájékoztatták a karaván tagjait arról, hogy aki be akar lépni, megteheti a megfelelő úti okmányok és vízum birtokában. Tudatták velük, hogy menedékkérelmet is benyújthatnak, amiben az ENSZ segítséget nyújt – mondta Nieto.

Donald Trump amerikai elnök a héten kilátásba helyezte, hogy lezárja az Egyesült Államok déli határát, és a határhoz vezényli a katonaságot, ha Mexikó nem állítja meg az Egyesült Államok felé tartó menekülteket Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból. A Fox amerikai televízió későbbi tudósítása szerint az Egyesült Államok és Mexikó közös tervben állapodott meg a migránsprobléma kezelését illetően.

Honduras a világ egyik legveszélyesebb országa, különösen az országban tevékenykedő bandák és a kábítószer-kereskedelem miatt. Emellett a kilencmilliós lakosság 68 százaléka szegénységben él.

Az ENSZ adatai szerint évente több mint félmillióan lépik át illegálisan Mexikó déli határait, hogy az országon keresztül az Egyesült Államokba jussanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!