nem ismeri el bűnösségét

2018.10.05. 11:48

Tizenöt év börtönbüntetésre ítélték a volt dél-koreai elnököt

Ri Mjong Bakot egyebek mellett vesztegetés, sikkasztás és hatalommal való visszaélés miatt fogtak perbe.

A börtönbüntetés mellett a bíróság 13 milliárd von (több mint 300 millió forint) bírság megfizetésére kötelezte őt.

Rit, aki 2008-tól 2013-ig töltötte be az elnöki tisztségét, március óta tartják őrizetben. A per május elején kezdődött. A vád vesztegetés, sikkasztás és hatalommal való visszaélés volt, az ügyészség pedig húsz év börtönbüntetés kiszabását kérte.

A per során, amit a dél-koreai televízió élőben közvetített, az ügyészség a többi közt azzal vádolta Rit, hogy mintegy 35 milliárd vont (8,35 milliárd forintot) sikkasztott el egy, a testvére nevén levő, de a vádhatóság szerint valójában az ő tulajdonában álló magáncég, a DAS autóalkatrész-gyártó vállalat alapjaiból, és 3 milliárd von (720 millió forintot) adót csalt el.

Ri nem ismerte be bűnösségét. Egy hete van a fellebbezésre.

Az ítélet újabb csapás a konzervatívokra, mert Ri utódját, Pak Gun Hjet korábban a bíróság szintén bűnösnek találta egy másik korrupciós ügyben és harminchárom év börtönbüntetésre ítélte.

A volt elnök szerint a mostani per és az ítélet Mun Dzse, a jelenlegi államelnök hivatalának a bosszúja elődje, Ro Mu Hjon államfő haláláért, aki egy korrupciós ügybe keveredve öngyilkosságot követett el 2009-ben.

Amennyiben a fellebbezést elutasítják, a hetvenhat éves Ri a negyedik dél-koreai elnök lesz, aki rács mögé kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!