rakéta-ügy

2019.10.08. 21:03

Európai BT-tagok az észak-koreai fegyverkezés feladását követelték

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt európai tagja közös nyilatkozatban követelt határozott lépéseket Észak-Koreától nukleáris és rakétaprogramjának teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan feladására.

A 15 tagú ENSZ BT kedden zárt ajtók mögött ülésezett annak nyomán, hogy Észak-Korea a múlt héten – saját közlése szerint – sikeresen tesztelt egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát (SLBM). A kommunista állam emellett az ENSZ BT határozatait sértő számos tesztet hajtott végre ballisztikus-rakétákkal. Az ülést Németország,Franciaország és Nagy-Britannia kezdeményezte.

Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Belgium és Lengyelország ENSZ-nagykövetei a zárt ajtók mögött tartott ülést követően közzétett közleményükben hangsúlyozták: a rakétaindítások aláássák „a regionális biztonságot és stabilitást, s az ENSZ BT határozatainak világos megsértését jelentik”.

„Elengedhetetlen, hogy a Biztonsági Tanács betartassa a határozatait. A nemzetközi szankciókat fenn kell tartani, és teljes körűen, illetve szigorúan ki kell kényszeríteni” – hangsúlyozták az európai diplomaták.

Az ENSZ-nagykövetek ugyanakkor sürgették Észak-Koreát, hogy „jóhiszeműen vegyen részt tartalmas tárgyalásokon az Egyesült Államokkal, és tegyen konkrét lépéseket tömegpusztító fegyverei és ballisztikus rakétái teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon történő feladására”.

Észak-Korea hétfőn óva intette az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Franciaországot és Németországot attól, hogy felvessék a kommunista vezetés rakétatesztjeinek ügyét az ENSZ BT-ben, mert az „felszítaná Phenjan törekvését szuverenitásának megvédésére”.

„Tudjuk, hogy a brit-francia-német kezdeményezés mögött az Egyesült Államok rejtőzik” – jelentette ki Kim Szong észak-koreai ENSZ-nagykövet újságíróknak nyilatkozva.

„Az Egyesült Államoknak és csatlósainak tudatában kell lenniük azzal, hogy amennyiben jelen pillanatban felvetik önvédelmi intézkedéseink ügyét az ENSZ BT-ben, az csak felszítaná óhajunkat szuverenitásunk megvédésére” – hangoztatta Kim.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Phenjan milyen módon védené meg szuverenitását, az észak-koreai diplomata így felelt:

„Figyeljék, mit fogunk tenni a jövőben.”

Hozzátette: ez nem jelent feltétlenül újabb rakétatesztet.

A Reuters hírügynökség szerint a mostani kísérlet volt a legprovokatívabb Észak-Korea részéről azóta, hogy 2018-ban ismét felvette a párbeszédet az Egyesült Államokkal.

A nukleáris leszerelésről folytatott munkamegbeszélések szombaton szakadtak meg Észak-Korea és az Egyesült Államok között. Vasárnap a phenjani külügyminisztérium bejelentette: Észak-Korea nem tárgyal, amíg az Egyesült Államok nem változtat a vele szembeni ellenséges politikáján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!