tragikus rekord

2019.12.21. 08:25

Idén több mint 31 600 ember öltek meg Mexikóban

Az idei évben novemberrel bezárólag 31 688 ember lett gyilkosság áldozata Mexikóban, csak novemberben csaknem háromezren vesztették életüket erőszakos bűncselekményekben – közölte pénteken a Noticias MVS rádió a mexikói közbiztonsági hatóság statisztikájára hivatkozva.

A tavalyi év azonos időszakához képest ráadásul az idén 2,7 százalékkal gyarapodott az áldozatok száma. 2018 januárja és novembere között ugyanis 30 852 gyilkosságot regisztráltak.

Mindamellett, hogy a tavalyi esztendő összesen 33 743 elkövetett gyilkossággal szomorú rekordot döntött meg a statisztikai felmérések 1997-es kezdete óta, a hatóság szerint a 2019-es év még ezt is túlszárnyalhatja, ha decemberben folytatódik a havonta átlagosan 2880 gyilkosságot számláló trend.

A statisztika szerint Mexikó legveszélyesebb térsége a központi fekvésű Guanajuato állam, ahol 3211 embert gyilkoltak meg az idén eddig. Ezt követi Baja California állam 2657, México állam 2603, Jalisco állam 2465 és Chihuahua állam 2379 gyilkossággal. A gyilkosságok túlnyomó többségét lőfegyverrel követték el.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök december 1-jén tett nyilatkozatában kormánya egyik kiemelt feladatának nevezte a közép-amerikai országot sújtó erőszak szintjének csökkentését.

Alfonso Durazo, a közbiztonsági és polgárvédelmi ügyekben illetékes kormányhivatal vezetője december 18-án ugyanakkor elismerte, hogy a hatóságok eddig nem tudták elérni a szervezett bűnözés elleni harcban kitűzött célokat.

Mexikóban évek óta véres bandaháború dúl a rivális drogkartellek között. A kormány 2006-ban egy vitatott katonai műveletet indított a befolyásos drogkartellek ellen. Azóta mintegy negyedmillió ember halt erőszakos halált, s negyvenezren tűntek el nyomtalanul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!