Ország-világ

2020.06.20. 18:45

Országszerte 130 katolikus óvoda épül vagy újul meg

Soltész Miklós szerint az elmúlt időszakban a kormány családpolitikájának fontos része volt a gyermeknevelés támogatása és az óvodák építése, tíz év alatt több mint 16 ezer új óvodai férőhelyet teremtettek.

Budapest, 2020. június 20. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszél, mellette Vejkey Imre KDNP-s országgyûlési képviselõ az épülõ katolikus óvoda bokrétaünnepségén 2020. június 20-án. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotós: Máthé Zoltán

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Budapesten, a XII. kerületben épülő katolikus óvoda bokrétaünnepségén kiemelte: az elmúlt időszakban a kormány családpolitikájának fontos része volt a gyermeknevelés támogatása és az óvodák építése, tíz év alatt több mint 16 ezer új óvodai férőhelyet teremtettek.

Az óvodai férőhelyek számának növelését szolgálja a katolikus és református óvodaépítési program is, valamint a határon túli programok, amelyekbe szintén nagy lendülettel „vetették bele magukat az egyházak” Kárpátaljától Délvidékig, a Partiumtól Erdélyen át egészen a Felvidékig – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy az óvodaépítés része a nemzetmentésnek is.

Az ünnepség keretében Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök megáldotta a készülő óvodaépületet, valamint a templom kertjében felállított keresztutat.

Soltész Miklós megköszönte a plébánia közösségének, hogy ilyen sokat tesz a fiatalokért és ezzel a kereszténység továbbadásáért. Reményét fejezte ki, hogy a gyerekek, „akik majd benépesítik az óvodát”, megértik és továbbviszik keresztény hit és közösség üzenetét.

Az ünnepség keretében Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök megáldotta az Istenhegyi Szent László Plébániatemplom mellett épülő óvodát, valamint a templom kertjében felállított keresztutat.

A szeretet bibliai értelemben elsősorban „nem érzelem, hanem törekvés, küzdelem, hogy jót tegyünk felebarátunkkal”. Ehhez a küzdelmes szeretethez ad példát Jézus életútja és szenvedéstörténete, amin a most megáldott keresztút végigvezet – mondta Mohos Gábor.

A templom kertjében kialakított keresztút stációit B. Kopp Judit (1943-1995) szobrászművész bronz domborművei díszítik, az építészeti terv Taraczky Dániel munkája.

A plébánia tájékoztatása szerint B. Kopp Judit halála előtt készítette a domborműveket, amelyeket a család ajánlott fel a készülő keresztúthoz.

Az óvoda 800 millió forintos állami támogatásból épül és várhatóan novemberre készül el.

Az épület földszintjén kiszolgáló helyiségek és tornaterem, emeletén három csoportszoba és kiszolgáló helyiségek lesznek.

Borítókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszél, mellette Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő az épülő katolikus óvoda bokrétaünnepségén, 2020. június 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!