lángok

2020.07.26. 22:40

Öt nap után sikerült megfékezni egy erdőtüzet Görögországban

Öt nap után sikerült megfékezni egy erdőtüzet, amely több ezer hektárnyi területet pusztított el Görögország délnyugati részén, Korinthosz közelében – tájékoztattak a helyi tűzoltók vasárnap.

A térségben mintegy kétszáz szakember felügyeli a helyzet további alakulását – tette hozzá a tűzoltóság.

A lángok július 22-én lobbantak fel a tengerparti Kehriész közelében, és 3300 hektárt perzseltek fel hivatalos adatok szerint. A tűz miatt három települést és két nyári tábort kellett kiüríteni.

Az elmúlt 24 órában körülbelül 900 tűzoltót mozgósítottak, és több mint 50 erdőtűzről érkezett bejelentés. Ezek közül három a Peloponnészoszi-félszigeten, egy pedig Kefaloniában tombol.

Nyáron a perzselő hőség és az erős szél miatt gyakoriak az erdőtüzek Görögországban. Két évvel ezelőtt 102-en vesztették életüket az Athénhoz közeli Mati üdülőhelyen az ország elmúlt évtizedeinek legsúlyosabb erdőtüzében.

Eközben a Portugália középső részén található Oleiros és környéke is lángokban áll. A térségben legalább 850 tűzoltó próbálja megfékezni a tüzeket, ami a hatóságok szerint napokba telhet. A sűrűn lakott terület több településéről számos embert kellett evakuálni. Egy 21 éves tűzoltó meghalt és heten megsérültek, köztük egy civil. A portugál kormány a tűzveszély miatt országos készültséget rendelt el a következő két napra. A helyi meteorológiai szolgálat szerint folytatódik a hőség, amely a lángokban álló térségben akár a 38 Celsius fokot is elérheti hétfőn.

A mostani erdőtűz jelentéktelen ahhoz képes, amely 2017 júniusában pusztított a térségben, és amelyben hatvanhatan életüket vesztették, több mint kétszázötvenen pedig megsérültek.

Portugália erdőtüzek szempontjából az Európai Unió legveszélyeztetettebb országai közé tartozik.

Ezek is érdekelhetik