kérdések

2020.11.20. 16:33

Vizsgálatot indít a BKV az offshore-hátterű tendergyőztes miatt

Láng Zsolt számonkérő nyílt levele után lépett a közlekedési vállalat.

Vizsgálatot indít a BKV felügyelőbizottsága azzal kapcsolatban, hogy egy offshore hátterű cég, a CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. nyerte meg a közlekedési társaság által kiírt buszbérlési tendert. A BKV egy nappal azután tette a bejelentést, hogy Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője a Karácsony Gergely főpolgármesternek írt nyílt levélben követelte, hogy azonnal vizsgálják ki a közbeszerzést – írja a Magyar Nemzet.

A lap beszámolt arról is, hogy a CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. mögött egy ciprusi székhelyű offshore cég, az Agrina Holdings áll. Továbbá a vállalat hátterében Leisztinger Tamás, a területért felelős főpolgármester-helyettes, a szocialista Tüttő Kata volt élettársa sejthető.

A vállalattal összesen 342,72 millió forint értékben kötött bérleti szerződést a BKV.

„Hogyan nyerhetett a BVK közbeszerzési kiírásán egy többek között offshore hátterű cég által alapított vagyongazdálkodó Zrt.? Helyes gyakorlatnak tartja-e főpolgármester úr az eljárást” – firtatta Láng Zsolt, aki arra is rámutatott: kérdés, hogyan adhatta a legkedvezőbb ajánlatot egy 2020. május 11-én – vagyis pontosan hét nappal a BKV tender ajánlattételi határidejének lejárta előtt – alapított cég.

A frakcióvezető arra is választ vár, hogy milyen hitelt érdemlő referenciákat tudott felmutatni a CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt., hiszen az alapító cégek alaptevékenységét illetően sem mondható el, hogy nagy rutinnal rendelkeznének buszok bérbeadását illetően.

További kérdésként fogalmazta meg, hogy Karácsony tervezi- e elvenni a BKV felügyeletének feladatkörét Tüttő Kata főpolgármester-helyettes asszonytól, s hogy tervezi-e a botrányos ügy kivizsgálását.

– Nem tartja-e mindezek fényében arcpirítónak a BKV azon közlését miszerint: „a beszerzés a mindenkori jogszabályi előírások maximális betartása mellett zajlott, s a teljes folyamatot végig a teljes transzparencia jellemezte” – érdeklődött Láng Zsolt.

Ezek is érdekelhetik