Ország-világ

2021.04.28. 21:52

A WHO-ra bízná a vakcinák engedélyezését Merkel is

A német kancellár Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel beszélt online konferencián.

Németországnak és Kínának egyesíteni kellene erőiket, hogy legyőzzék a koronavírus-járványt, amelyhez mélyebb együttműködésre lenne szükség a vakcinákat illetően – sürgette Angela Merkel német kancellár Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel folytatott online kormányközi konzultációja során a Bloomberg tudósítása szerint. Beszédében a politikus hangsúlyozta, hogy az oltóanyaggyártásról nyíltan és átláthatóan kellene beszélniük, és – amennyiben lehetséges – kölcsönösen el kellene ismerni a vakcinákat – számol be a Magyar Nemzet.

A német kancellár úgy vélte, hogy az engedélyezési folyamatot az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) kellene felügyelnie.

Angela Merkel szavai már csak azért is fontosak, mert az Európai Unióban jelenleg élénk vita dúl a „keleti vakcinákról” – írja a lap.

A kudarcos brüsszeli beszerzés ellenére a tagállamok szinte kivétel nélkül csak olyan oltóanyagot használnak, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már jóváhagyott, és egyelőre Magyarország az egyetlen, amely kínai oltóanyagot is alkalmaz. Kérdéses viszont az is, hogy a keleti oltásokat az úgynevezett zöld igazolványokhoz elfogadják-e, az Európai Bizottság állásfoglalása egyelőre minden tagállam belátására bízná a döntést – részletezi a portál.

Habár korábban szó volt arról, hogy a kínai illetékesek már felvették a kapcsolatot az uniós hatósággal az engedélyeztetésről, konkrét lépések – szemben az orosz Szputnyikkal – mindmáig nem történtek. Ebből úgy tűnik, Pekingnek egyelőre nem áll szándékában betörni az európai piacra. Válogathatnak így is kedvükre: már több mint 40 országba exportálnak, és további tízzel tárgyalásban állnak. A kínai vakcinák gyakran kerülnek a bírálatok kereszttüzébe, legutóbb az adott muníciót, hogy az amerikai Associated Press Kao Fut, a kínai járványügyi központ vezetőjét idézve arról írt, az oltóanyagaik nem elég hatásosak. A nemzetközi médián végigsöprő hír után a szakember Global Timesnak adott interjúban sietett leszögezni, hogy „félreértették”, ő valójában annak a lehetőségeit ecsetelte, hogy különféle vakcinák és technológiák ötvözésével, a dózisok pontosításával, az ismétlő oltások időzítésével esetleg növelhető lenne a hatékonyság. Eddig minden vizsgálat azt mutatta, hogy a kínai vakcina biztonságos és hatékony – írja Magyar Nemzet.

A német kancellár szavaival összhangban egy, a Fidesz európai parlamenti képviselői által támogatott módosító javaslat szerint úgy kellene tető alá hozni az uniós igazolványok rendszerét, hogy a vakcinák kötelező elfogadásához kettős követelmény is legyen érvényben: az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi felhasználási engedélye, valamint egy tagállam ideiglenes engedélye – ismerteti a lap.

A német kancellár egyébként futólag érintette az emberi jogok helyzetét is Kínában, de nem bírálatokat fogalmazott meg, csupán reményét fejezte ki, hogy újraindítják a párbeszédet a témában. A Reuters emlékeztetett rá, hogy Kína a németek egyik legfőbb gazdasági partnere, kereskedelmi forgalmuk tavaly elérte a 220 milliárd eurót – tudatja a Magyar Nemzet.

Borítókép: Angela Merkel német kancellár és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök (kijelző bal oldala) online kormányközi konzultációt tart Berlinben 2021. április 28-án

Ezek is érdekelhetik