Munkacsoport alakult

2023.07.05. 21:09

Ferenc pápa elrendelte napjaink keresztény mártírjainak összeírását

Az egyházfő által felállított bizottságnak az egyháztól hivatalosan elismert keresztény mártírok mellett, a kevésbé ismert vagy mostanáig névtelen mártírokat is fel kell kutatnia a helyi egyházak, keresztény közösségek és más intézmények segítségével.

MW

Ferenc pápa 2023. június 7-én a heti általános audiencián beszél a Szent Péter téren

Forrás: AFP

Fotó: Andreas SOLARO

A Krisztus és az Evangélium tanúsításáért életüket áldozó mártírok száma magasabb a mostani időkben, mint a kereszténység első évszázadaiban - írta Ferenc pápa a szerdán kiadott dokumentumban, melyben elrendelte az utóbbi negyed évszázadban meghalt mártírok összeírását.

Ferenc pápa külön bizottságot állított fel a szentté avatásért felelős vatikáni hivatalon belül.

Az Új mártírok - a hit tanúsítói elnevezésű munkacsoport feladata azoknak az összeírása, akiknek vérét ontották Krisztus és az Evangélium tanúsítása miatt az utóbbi negyed évszázadban. A pápai dokumentum hangsúlyozza, hogy a katalógusszerű munka nem kizárólag a katolikus mártírokra vonatkozik.

Ferenc pápa rendelkezése szerint a mai kor mártírjainak összeírása felkészülésnek számít a 2025-ös jubileumi szent évre.

A vértanúk minden korban jelen voltak az egyház életében (..) korunkban többen vannak, mint az első évszázadokban: püspökök, papok, szerzetesnők és szerzetesek, világiak és családjaik, akik a világ különböző országaiban, életük feláldozásával a szeretet legfelsőbb fokáról tettek tanúbizonyságot

 - írta Ferenc pápa.

Hozzátette: korunkban a keresztények még a legveszélyesebb helyzetekben sem mondanak le az őket egybeforrasztó keresztség életerejének tanúsításáról.

"Nincsenek kevesen azok, akik az őket fenyegető veszélyek tudatában, hitüket gyakorolják, vagy részt vesznek a vasárnapi oltáriszentségen. Másokat akkor ölnek meg, miközben erőfeszítéssel azon dolgoznak, hogy a szegények életét segítsék szeretetben, gondozzák a társadalom által kitaszított embereket, a béke adományát és a megbocsátás erejét szorgalmazzák. Mások a történelmi forrongások csendes áldozatai, egyének vagy csoportok. Mindannyiuknak nagy adóssággal tartozunk, és nem felejthetjük el őket" - hangsúlyozta Ferenc pápa.

Az egyházfő által felállított bizottságnak az egyháztól hivatalosan elismert keresztény mártírok mellett, a kevésbé ismert vagy mostanáig névtelen mártírokat is fel kell kutatnia a helyi egyházak, keresztény közösségek és más intézmények segítségével.

A bizottság élére Marcello Semeraro bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa került. Az alelnök Andrea Ricciardi történész professzor, a Szent Egyed közösség alapítója lett, a bizottság titkári feladatait pedig Marco Gnavi plébános látja el, aki már 2000-ben is foglalkozott ezzel a kérdéssel. A tizennégy tagú munkacsoportban több fejlődő világbeli pap is helyet kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában