Újabb próbálkozás

2023.07.12. 07:52

Meghívólevél a migránsoknak: átfogó uniós mentési missziót tervez a három legnagyobb EP-párt

A parlamenti indítvány felszólítja az uniós tagállamokat arra vonatkozóan, hogyan járjanak el az illegális migránsok mentése kapcsán - számol be róla a Magyar Nemzet.

MW

Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura szigetén fekvő Gran Tarajal kikötőjébe érkezésük után, 2023. június 19-én. A spanyol tengeri mentőszolgálat egy gumicsónakból 56 migránst fedélzetére vett az Atlanti-óceánon

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Carlos de Saa

A három legnagyobb európai parlamenti párt, az Európai Néppárt (EPP), a Szocialisták és Demokraták és az Újítsuk meg Európát! (Renew), a progresszív Zöldekkel és A Baloldallal együtt támogatta azt a közös szöveget, amelyről csütörtökön szavaznak. Az egységnek ez a megnyilvánulása a Görögország partjainál júniusban bekövetkezett, több száz halálos áldozatot követelő migráns hajótörést követően történt, amely reflektorfénybe helyezte a témát - írja a lap.

A Politico brüsszeli hírportál által látott dokumentumtervezet szerint a parlamenti szöveg a tagállamok illetékes hatóságai és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) által végrehajtott átfogó uniós keresési és mentési misszió létrehozására szólít fel. 

A parlamenti indítvány továbbá felszólítja az uniós tagállamokat, hogy tartsák nyitva a legközelebbi biztonságos kikötőket a nem kormányzati szervezetek hajói számára, és ne kriminalizálják az ilyen csoportokat.

A dokumentum arra is felszólítja a Bizottságot, hogy ellenőrizze, a migránsok visszatoloncolása összhangban van-e az európai és a nemzetközi joggal.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában