Rendben kezdődhet a tanév

2023.08.30. 07:46

Rétvári Bence: elmaradt a felmondási hullám, amire a baloldali pártok buzdították a pedagógusokat

Rendben kezdődhet idén is a tanév. Sem az előző tanév végén, sem a nyári szünetben nem következett be az a felmondási hullám, amire a baloldali pártok és szakszervezetek buzdították a pedagógusokat – szögezte le a Magyar Nemzetnek a Belügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára.

MW

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. február 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Rétvári Bence a Magyar Nemzetnek elmondta: a szakszervezetek úgy mentek el szabadságra, hogy ötezer tanár fog az új pedagógus-életpályatörvény miatt felmondani a nyáron.

Ehhez képest a közel 170 ezer főből alig pár százan szüntették meg a jogviszonyukat. Ez azt jelenti, hogy csak tizedszázalékokban mérhető a felmondók száma, miközben a pedagógusszakokra 67 százalékkal több hallgatót vettek fel, mint tavaly

– tette hozzá a tárca parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence arról a vitáról is beszélt, hogy van-e elég tanár Magyarországon vagy nincs. 

A szakszervezetek jelentős hiányról beszélnek. Ugyanakkor teljesen más képet látunk akkor, ha összehasonlítjuk a hazai tanár-diák arányt a többi EU-s országgal.

Az EU-ban Magyarországon a 8. legjobb a tanár-diák arány. Olaszországgal és Portugáliával vagyunk egy szinten. Míg nálunk egy tanárra átlagosan 10,6 diák jut, addig az EU-ban átlagosan 12,1 diák.

Tehát Magyarországon 10-15 százalékkal több tanár van a diákok számához képest, mint az EU-s átlag, ráadásul a tendencia is kedvező irányú. A magyar oktatást megbecsülni kell és nem lebecsülni

– hívta fel a figyelmet.

Ami az utánpótlást illeti, Rétvári Bence szerint örömteli, hogy az elmúlt hat évben idén vették fel a legtöbb hallgatót pedagógusképzésre.

Összesen 18 845-en jelentkeztek és 10 514 főt vettek fel, ami azt jelenti, hogy kétharmadával nőtt a pedagóguspályát választók száma.

Míg mi a válság idején a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű pedagógusbér-emelést jelentettük be, addig a baloldal a saját kormányzása alatt úgy kezelte a maga által okozott válságot, hogy elvett egyhavi bért a tanároktól és 15 ezer pedagógust tett egy tanév alatt az utcára

– emlékeztetett Rétvári Bence, aki szerint a baloldal politikusai most is azért dolgoznak Brüsszelben havi öt-hat millióért, hogy a tanárok ne kereshessenek 800 ezer forintot. 

A miniszterhelyettes hangsúlyozta: a pedagógusok számára az új életpályatörvény jóval előnyösebb a korábbinál, mivel megteremti az alapjait a béremelésnek.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában