Gyurcsányi trükk

2023.10.24. 06:22

Ötvenmilliárdos eladósítás: Karácsony még mélyebb szakadékba löki a fővárost

A Városházán arra játszanak, hogy a főpolgármester irányítása alatt felvett hitelt és kamatokat majd adott esetben egy új vezetésű önkormányzatnak kelljen visszafizetni – világít rá a Magyar Nemzet cikke.

MW

Karácsony Gergely 2023. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Karácsony Gergelyék arra készülnek, hogy ötvenmilliárd forint értékben adósítják el a fővárost a BKK-nak járó közlekedési támogatás banki faktorálásával. A főpolgármester ugyanis jóváhagyta a BKK, valamint egyrészt a K&H Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt. között, illetve másrészt az OTP Bank Nyrt. között létrejövő követelésvásárlásra irányuló keretszerződések megkötését.

A faktorálás egyébként a vállalatfinanszírozás egyik, a banki hitelezésnél egyszerűbb és gyorsabb módja, melynek során egy vállalkozás eladja egy pénzügyi szolgáltató, a faktorcég számára az aktív számlaköveteléseit, ezáltal azonnal és korlátlanul felhasználható pénzösszeghez juthat. A konstrukció olyan vállalkozások számára nyújthat ideális megoldást, amelyek anyagi problémákkal küzdenek, és nem rendelkeznek tartalékokkal és elegendő tőkével, így bankhitel felvételére nem jogosultak – írja a lap

A faktorálás, szemben a bankhitellel, rendkívül rugalmas, gyors, és elnyeréséhez nincs szükség fedezetre. A faktoring során rövid időn belül a számlánkra érkezik a szerződésben pontosan rögzített összeg, rejtett költségek nélkül. 

Ezzel a trükkel a baloldal még mélyebb szakadékba löki a fővárost, mivel az idei kötelezettségeiket tolják át a jövő évre, hogy majd adott esetben egy új vezetésű önkormányzatnak kelljen a hitelt és a kamatokat visszafizetni.

Érdemes megjegyezni, hogy a faktorálásban érintett fővárosi cég, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósági elnöki posztját 2019 óta Draskovics Tibor, Gyurcsány Ferenc régi bizalmasa tölti be. 

Emlékezetes: Draskovics a Gyurcsány-kormány pénzügy-, majd igazságügyi és rendészeti minisztere volt, és utóbbi tisztségben maradt Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején is. Mindez különösen érdekes annak fényében, hogy Gyurcsány Ferenc az emlékezetes, tizenhét évvel ezelőtt kiszivárgott, botrányos beszédében bevallotta, milyen hatalomtechnikai játszmákkal, trükkökkel sikerült pozícióban maradnia, eltitkolva a nyilvánosság és saját pártja elől is az ország valós gazdasági helyzetét és azt, hogy kormányának nincs ötlete arra, mit kellene tenni. 

Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük

– mondta akkor. 

Kissé úgy tűnik, mintha a történelem ismételné önmagát, ugyanis a 2019. októberi önkormányzati választás után gyorsan kiderült, hogy a főpolgármesteri versenyben győztes Karácsony Gergely minden lépését a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc és köre fogja irányítani, nélkülük ugyanis a közgyűlésben nem lehet szavazati többséget biztosítani.

A főpolgármester egyébként maga is kötődik Gyurcsány Ferenchez, mivel 2008-ig a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadójaként dolgozott. Hatalomra kerülése után nem kellett sokáig várni, megkezdődtek a kinevezések az önkormányzati pozí­ciókra, és sorra kerültek elő a 2010 előtti kormányok prominensei. 

A Magyar Nemzet cikke emlékeztet, prémiumra ugyanakkor jutott pénz a Városházán. Mint írják, a premizáltak között a kulturális, a színházi élet több döntéshozója mellett számos önkormányzati cégvezető is megtalálható. 

A BKK és a BKV vezetői hatalmas, több esetben csaknem tízmillió forintos prémiumot vehetnek fel, de a közlekedési cégek vezetői mellett a fővárosi közműholding első embere, Mártha Imre is zsebre tehet 7,842 millió forintot prémium gyanánt, sőt a Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója is 9,48 millió forintot vihetett haza.

A teljes cikk a részletekkel IDE kattintva érhető el.

Titokban több százmilliós prémiumot adtak csúcsvezetőiknek Karácsonyék

A Világgazdaságnak eljuttatott adatigénylésből jól látszik, hogy a 2022-es üzleti év után összesen hány fővárosi cég vezető állású személye kapott prémiumot és tételesen mennyit. A Világgazdaság cikkéből arra is választ kapunk, mikor és ki döntött, illetve mikor utalták ki ezeket a pénzeket.

Magyar Nemzet elmúlt hetekben született cikksorozatából kiderült, több fővárosi cég, így a BKV és a BKK felsővezetése is milliós kifizetésekben részesült. Nem megerősített információk alapján a lap hírül adta, hogy 

a főpolgármester majdnem ötven fővárosi vezetőnek hagyott jóvá prémiumot, amely összesen elérte a mintegy 280 millió forintot. Most kiderült, az összeg ennél is magasabb volt.

A Világgazdaság kikérte a hivatalos fővárosi adatokat, amelyek megerősítik ezt a nagyságrendet, ráadásul az is világossá vált, hogy ennél is többen és ennél is nagyobb összeget kaptak. A kiadott főjegyzői listán ugyanis 51 felsővezető szerepel.

A részletek ITT olvashatók.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában