Szlovákiai választás

2023.10.01. 06:49

Orbán Viktor üzenetben gratulált Robert Ficónak a választási győzelméhez (videó)

Robert Fico pártja az Irány (Smer-SD) a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. Az aktuális feldolgozottság mellett a Szövetség eredménye 4,4 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba – közölte az MTI pozsonyi tudósítója. Orbán Viktor miniszterelnök az X-en gratulált Robert Ficónak a győzelemhez.

MW

Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházában rendezett eredményváróra 2023. szeptember 30-án, a szlovák parlamenti választások napján

Forrás: MTI

Fotó: Darko Bandic

Robert Fico pártja, az Irány győzött a hivatalos végeredmények szerint, az államfő megbízza a kormányalakítással

Robert Fico pártja, az Irány (Smer-SD) nyerte a szombaton tartott előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat a leadott szavazatok 22,9 százalékát megszerezve, ami 42 mandátumot jelent számukra a 150 fős pozsonyi törvényhozásban - közölte a központi választási bizottság vasárnapi pozsonyi sajtótájékoztatóján. Zuzana Caputová államfő a közösségi médiában bejelentette, hogy hétfőn az Iránynak ad kormányalakítási megbízást. 

A választások hivatalos végeredménye szerint összesen 7 párt jut be az új pozsonyi törvényhozásba. 

Második helyen a Michal Simecka által vezetett, eddig parlamenten kívüli, liberális Progresszív Szlovákia (PS) végzett 17,9 százalékos eredménnyel (32 parlamenti mandátum), a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 14,7 százalékos eredménnyel, ami 27 parlamenti képviselői helyet jelent. 

Bejutott még a pozsonyi parlamentbe az előző legerősebb kormánypárt, az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (8,8 százalékkal) 16 mandátumot szerezve, valamint az utóbbi választási időszakokban parlamenten kívüli Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) Milan Majerskyval az élén 6,8 százalékot szerezve, ami 12 mandátumot jelent a számukra. Bekerült még Richard Sulík liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) mozgalma 6,3 százalékkal (11 mandátum), illetve az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,6 százalékkal, nekik 10 képviselőjük lesz a törvényhozásban. 

A választási részvételi arány a hivatalos végeredmény szerint országosan 68,5 százalékos volt, ami a legmagasabb adat az utóbbi időszak parlamenti választásain. 

A választások hivatalos végeredményeire reagálva az Irány elnöke, Robert Fico azokat "nagyon jóknak" nevezte, és kijelentette: ha megbízatást kapnak a kormányalakításra, elkezdik az egyeztetéseket a többi párttal, s ezek során prioritás lesz számukra a V4 működőképessége és az, hogy stabil, négy éven át működő kormányt tudjanak alakítani. 

A második helyen a parlamentbe bejutó PS elnöke, Michal Simecka az eredményekre reagálva azt mondta: mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy az Irány ne tudjon kormányt alakítani. 

Peter Pellegrini a harmadik helyet elért pártja, a Hang nevében azt közölte: mindenkivel leülnek tárgyalni, akitől megbízatást kapnak. 

A negyedik helyet megszerző OLaNO elnöke, Igor Matovic bejelentette: mindenképpen ellenzékbe vonulnak. 

A kereszténydemokraták kizárták a Robert Ficóval közös kormányzást, a Szlovák Nemzeti Párt későbbre ígért tájékoztatást elképzeléseiről. 

A felvidéki magyar párt, a Szövetség a szavazatok 4,3 százalékát szerezte meg.

 A Szövetség elnöke, Forró Krisztián közösségi oldalán úgy reagált: bár történelmileg a legtöbb voksot kapták, ez mégsem volt elég a bejutáshoz, mert a magyarok lakta járásokban alacsonyabb volt a részvételi arány, mint az északi járásokban. 

Az új összetételű parlamentnek 30 napon belül kell összeülnie.

Robert Fico: fontos a V4 működőképessége és egy stabil kormány létrehozása

"Fontos számomra a V4 működőképessége és az, hogy ha megbízatást kapunk, akkor egy stabil, négy éven át működő kormányt tudjunk létrehozni" 

- jelentette ki Robert Fico, az előrehozott szlovákiai parlamenti választásokon győztes párt, az Irány (Smer-SD) elnöke vasárnapi pozsonyi sajtótájékoztatóján a választás nem hivatalos végeredményeire reagálva. 

A politikus minderről egy, a várható koalíciós tárgyalások során szem előtt tartott prioritásaikat tudakoló újságírói kérdésre adott válaszában beszélt. 

Az Irány elnöke, aki "nagyon jónak" nevezte a pártja által a választáson elért, közel 23 százalékos eredményt, többször is hangsúlyozta: egyelőre arra várnak "hogy csörögjön a telefon", és megbízatást kapjanak Zuzana Caputová államfőtől a kormányalakításra. Hozzátette: amíg ez nem történik meg, semmilyen tárgyalásba nem kezdenek a parlamentbe bejutott pártokkal. 

Úgy vélte,

 amennyiben megkapják az esélyt a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére, azok bizonyára heteket vesznek majd igénybe. 

Robert Fico kitért arra, hogy Ukrajnával kapcsolatban a választások előtt tett kijelentéseik változatlanok, pártja azon az állásponton van, hogy Ukrajnának humanitárius segítséget kell nyújtani, 

de ellene vannak a fegyverszállításnak, békepártiak és mindent megtesznek azért, hogy az Ukrajnában zajló tragédia lezárása érdekében minél hamarabb megkezdődjenek a tárgyalások. 

Elmondta: kormányra kerülésük esetén az ország külpolitikai irányultsága változatlan marad, de 

ez nem jelenti azt, hogy nem fogják hallatni a hangjukat azokban a például az Európai Uniót érintő kérdésekben, amelyekben a jelenlegi folyamatokkal nem értenek egyet. 

Egy, az illegális migrációs helyzettel és a határellenőrzésekkel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Fico megerősítette: amennyiben ők alakítanak kormányt, annak egyik első lépése egy olyan határozat elfogadása lesz, hogy az illegális migráció megfékezésére ideiglenesen határellenőrzést vezessenek be a szlovák-magyar határon.
 

Szijjártó Péter: Fico győzelme esélyt kínál a V4-ek megerősödéséhez

A külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán gratulált Robert Ficónak a választáson elért vitathatatlan győzelemhez.

Örülünk annak, hogy Szlovákiában egy megkérdőjelezhetetlenül demokratikus választáson az emberek egyértelmű döntést hoztak. A választások eredménye esélyt ad arra, hogy Szlovákiában újra stabil kormány alakuljon és a szlovák-magyar kapcsolatok tovább fejlődjenek. Az elmúlt években minden olyan eredmény, ami segítette a két ország kapcsolatait, mint a hídépítés vagy a határátkelőhelyek megnyitása, mind Robert Fico korábbi kormányával kötött megállapodások eredménye! Robert Fico emellett ugyanúgy gondolkodik a háborúról, a migrációról és a gender ügyről, mint mi. Győzelme komoly esélyt kínál a V4 szövetség megerősödésére.

– írta a tárcavezető a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben. 

A cseh kormányfő Csehország és Szlovákia szoros együttműködésében bízik  

Figyelemmel kísértem a szlovákiai választásokat, és azt kívánom a szlovák állampolgároknak, hogy a választások utáni egyeztetések legyenek rövidek, és egy jó kormány megalakításához vezessenek

– reagált a szombati szlovákiai választások eredményére a cseh kormányfő vasárnap az X közösségi hálón.

 Andrej Babis volt cseh kormányfő az ellenzéki ANO mozgalom elnöke szintén az X-en gratulált Robert Ficónak, a választásokon győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökének. 

"Szlovákiának olyan kormányt kívánok, amely otthon az emberek életének jobbításán fog dolgozni, Európában pedig keményen védeni fogja a szlovák állampolgárok érdekeit

– írta Babis, aki bejegyzésében méltatta a harmadik helyen végzett Hang (Hlas-SD) eredményét is. 

Orbán Viktor üzenetben gratulált 

A  miniszterelnök vasárnap délelőtt az X közösségi platformon (korábban Twitter) közzétett bejegyzésben gratulált Robert Ficónak, az Irány (Smer-SD) párt elnökének a szlovákiai előrehozott parlamenti választáson aratott győzelméhez. 

Találják ki, hogy ki tért vissza? Gratulálunk Robert Ficónak a szlovákiai parlamenti választásokon aratott, vitathatatlan győzelméhez. Mindig jó egy hazafival együtt dolgozni. Várjuk a folytatást!

– írta a bejegyzésben Orbán Viktor.

Magyarország is nyer Robert Fico pártjának győzelmével

Robert Fico győzelmével újabb európai országban nyert a szuverén, nemzeti érdekekre alapuló politika – mondta a Magyar Nemzetnek Kolek Zsoltot, a Ma7 felvidéki magyar hírportál vezető szerkesztője.  

Robert Fico győzelmével a különböző, európai politikai kérdésekben a magyar állásponthoz hasonló vélemény lehet az uralkodó Pozsonyban

 – fogalmazott Kolek Zsolt. A felvidéki magyar hírportál vezető szerkesztője rámutatott, az elemzők szerint

a szlovákiai előre hozott választások tétje az volt, hogy folytatódik-e az atlantista, Nyugathoz húzó politika, vagy pedig egy szuverenista, nemzeti értékekre és érdekekre fókuszáló kormány alakulhat Szlovákiában. Az eredmények ez utóbbit látszanak előrevetíteni.

A szavazatok közel százszázalékos feldolgozottságánál ugyanis a Robert Fico vezette Smer-SD a voksok 23 százalékát bezsebelve nyerte meg a szombati előre hozott választásokat, maga mögé utasítva a Progresszív Szlovákia (PS) formációt, mintegy 5 százalékponttal.

Azzal, hogy Robert Fico nyerte meg a választást, megerősödhet a visegrádi együttműködés – fogalmazott a szakértő, ki aláhúzta, hogy javulás állhat be Budapest és Pozsony viszonyában az elmúlt három és fél évhez képest. 

A teljes cikket ITT tudja elolvasni. 

Levonják a következtetést

Bár a Szövetség túlszárnyalta a 3 évvel ezelőtti magyar indulók eredményét, ( 129 ezer szavazatot szerzett) de a magas részvétel miatt ez nem volt elég az ötszázalékos küszöb megugrására – írja a Mandiner, amely a ma7.sk híradása alapján a párt vezetőségéből eddig egyedül nyilatkozó Mózes Szabolcsot idézi. 

Mózes a sajtónak nyilatkozva időt kért a választási adatok elemzésére, és azt mondta, hogy a Szövetség hétfőn fog tanácskozni. Mint mondta, személyesen azt gondolja, hogy várhatóan az elnökség benyújtja a lemondását, a politikai kultúra ugyanis azt diktálja. 

Ez az eredmény akár az etnikai politizálás végét is jelentheti – fogalmazott Mózes Szabolcs.

Megünnepelték a győzelmet Ficóék

Robert Ficónak  jó esélye van arra, hogy negyedszer is Szlovákia miniszterelnöke legyen. A Smer eredményváróján a párt vezető politikusai dalra fakadva ünnepelték győzelmüket – szúrta ki az erről tanúskodó videót Magyar Nemzet

Fico pártja nyerte a választást, a Szövetség nem jut be a pozsonyi törvényhozásba

A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. Az eddig nyilvánosságra hozott részeredmények szerint összesen 7 párt jut majd az új pozsonyi törvényhozásba.

A 94,6 százalékos feldolgozottság melletti részeredmények szerint bejut még a pozsonyi parlamentbe az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (9,1 százalékkal), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 7 százalékkal, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 5,8 százalékkal, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,7 százalékkal.

A választási részvételi arány előzetes adatok szerint országosan 67,8 százalékon alakult, ami némileg magasabb szám, mint amilyet a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon mértek.

A csaknem végleges eredményekre a nyertes Irány egyelőre érdemben nem reagált, a párt vezető képviselői a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek azt nyilatkozták: reagálni csak a hivatalos végeredményekre fognak, amelyeket vasárnap délben jelentenek be.

Az aktuális feldolgozottság mellett a Szövetség eredménye 4,4 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke későbbre ígért megszólalást.

PELLEGRINI, Peter; FORRÓ Krisztián; FICO, Robert
Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke (k) beszél az előrehozott szlovákiai parlamenti választások után, az eredményváró végén a párt pozsonyi központjában 2023. október 1-jén hajnalban
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Mózes Szabolcs, a párt alelnöke annyit mondott, hogy az érdemi reagálásra az eredmények részleteinek ismeretében kerítenek majd sort. Megjegyezte: 

az eredmény akár az etnikai alapú politizálás végét is jelentheti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában