Ukrán válság

2023.10.12. 05:30

Az orosz fegyveres erők 15 ukrán rohamot vertek vissza

596. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán mobil légvédelmi üteg katonáinak gyakorlata Kijev környékén 2023. október 5-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Az ukrán hatóságok azonosították az összes hrozai halálos áldozatot 

Az ukrán rendvédelmi szervek azonosították az összes halálos áldozatot, akik a kelet-ukrajnai Harkov megyében lévő Hroza falu kávézójára mért orosz rakétacsapás nyomán haltak meg, a számuk 59-re emelkedett - közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter csütörtökön a Telegramon.

Az orosz védelmi tárca tizenöt roham visszaveréséről jelentett

Az orosz fegyveres erők az elmúlt nap folyamán 15 ukrán rohamot vertek vissza (köztük a kupjanszki frontszakaszon megkísérelt hét ellentámadást), amelyek során mintegy 690 ukrán katona esett el vagy sebesült meg – közölte csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi tárca.

A Moszkvában kiadott összefoglaló a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között egy partraszállító rohamcsónakokat tároló hangárt a Mikolajiv megyei Szokolcsaki településen, egy haditechnika-raktárt az Odessza megyei Izmajilban, az ukrán légierő egy-egy lőszerraktárát a Poltava megyei Mirhorod és a Dnyipropetrovszk megyei Dnyipro repülőterén, három egyéb lőszerraktárt, három harckocsit, kilenc páncélozott harcjárművet, két amerikai M109-es Paladin, egy francia CAESAR és egy lengyel Krab önjáró tarackot, valamint hat HIMARS-rakétát és 39 drónt.

Oroszország külső adóssága 54,1 milliárd dollárral csökkent az első kilenc hónapban

A múlt év végi 383,6 milliárd dollárhoz képest háromnegyed év alatt 54,1 milliárd dollárral (14,1 százalékkal) 329,5 milliárd dollárra esett Oroszország külső adóssága – közölte az orosz jegybank csütörtökön.

A jegybank kimutatásai szerint a külső adósság a szeptember végével záródott harmadik negyedévben 13,9 milliárd dollárral csökkent.

Oroszország külső adóssága tavaly 101,8 milliárd dollárral esett, 2021-ben 14,5 milliárd dollárral nőtt, 2020-ban 23,8 milliárd dollárral csökkent, 2019-ben pedig 36,4 milliárd dollárral emelkedett.

Az orosz jegybank moszkvai épülete 2023. április 28-án
Fotó: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

A központi bank adatai szerint a gazdaság úgynevezett egyéb szektorainak külső adóssága csökkent a legjelentősebben az idei első kilenc hónapban, 37,7 milliárd dollárral (15,5 százalékkal) a múlt év végi 243,1 milliárd dollárról.

Az államigazgatási szervek külső adóssága a múlt év végi 46,1 milliárd dollárról kilenc hónap alatt 14,1 milliárd dollárral (30,6 százalékkal) csökkent.

A bankágazat (beleértve a bankokat és a jegybankot) külső adóssága a szeptember végéig tartó kilenc hónapban 2,4 milliárd dollárral (2,5 százalékkal) esett a múlt év végi 94,4 milliárd dollárról.

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtott közel-keleti hajózási vállalkozásokat

Az amerikai kormány szankciókkal sújtott két közel-keleti hajózási vállalkozást, amiért részt vettek a nemzetközi ársapka felett értékesített orosz kőolaj szállításában – közölte csütörtökön a pénzügyminisztérium Washingtonban.

A bejelentés szerint az Egyesült Arab Emírségekben és Törökországban bejegyzett vállalkozásokról van szó, amelyeknek a büntetőintézkedés hatálya alatt megtiltották, hogy amerikai vállalkozások szolgáltatásait igénybe vegyék, illetve amerikai vállalkozásokkal, pénzintézetekkel bármilyen üzleti kapcsolatot létesítsenek.

SOJGU, Szergej; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszter az orosz haditengerészet napjának alkalmából rendezett szentpétervári flottadíszszemlére érkezik 2022. július 31-én
Fotó: Anatolij Malcev / Forrás: MTI/EPA

Az intézkedés egyik érintettje az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett Lumber Marine vállalatra, amelynek hajója egy oroszországi kikötőből szállított hordónként 75 dollár feletti értékesített kőolajat. A másik érintett cég a törökországi Ice Pearl Navigation, amelynek egy hajója hordónként 80 dollárért eladott orosz kőolajat szállított – áll az amerikai kormányzati közleményben.

Oroszország ellenséges nemzetként tekint Finnországra a NATO-csatlakozás óta

Finnország és Oroszország viszonya jelentősen megromlott az utóbbi időben, miután Finnország áprilisban belépett a NATO-ba – közölte a Finn Biztonsági és Hírszerző Szolgálat (SUPO) csütörtökön.

A finn hírszerzés közlése szerint Oroszország „készen áll arra, hogy intézkedéseket hozzon a Finnországgal szemben” és valószínűleg folytatja befolyásoló tevékenységét, hogy aláássa a két ország közötti nemzetközi kapcsolatokat. 

Az 5,5 millió lakosú Finnország tavaly májusban több évtizedes katonai semlegesség után benyújtotta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz, Svédországgal együtt és április negyedikén harmincegyedik tagállamként be is lépett a szövetségbe. 

    A SUPO közlése szerint Moszkva Helsinkivel szembeni ellenséges hozzáállása egyértelműen megmutatkozik az orosz média Finnországról szóló tudósításaiban, valamint abban, hogy Oroszország októberben úgy döntött, hogy bezárja  Finnország szentpétervári főkonzulátusát.

Oroszország jelenleg továbbra is az ukrajnai háborúra és a nemzetközi elszigeteltségének enyhítésére összpontosít, de ez nem jelenti azt, hogy az orosz hírszerzés általi befolyásolási kísérletek megszűntek Finnországban

 – mondta Antti Pelttari, a SUPO igazgatója. 

Finnország NATO-csatlakozása, az ukrajnai háború folytatódása, a nyugati országok és Oroszország közötti konfrontáció elmélyülése, valamint a szigorúbb szankciók felerősíthetik a Finnországgal szembeni orosz ellenintézkedéseket

– tette hozzá.

Cseppfolyósított földgáz (CSFG) fogadására alkalmas terminál építése az utolsó szakaszában az észtországi Paldiskiben 2022. szeptember 19-én
Fotó: Toms Kalnins / Forrás: MTI/EPA

Sajtótájékoztatóján Pelttari arról nem nyilatkozott, hogy Oroszország állhat-e a Finnország és Észtország közötti tenger alatti gázvezeték elleni esetleges szabotázs mögött. Elmondta, hogy a két NATO-tagállamot érintő ügyben nem zárható ki állami szereplő részvétele.

A finn rendőrség a hétvégén büntetőeljárást indított a szivárgás miatt leállított, 77 kilométeres Balticconnector vezeték esetleges szabotázsának ügyében.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 4932-en léptek be Magyarországra szerdán, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4976-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 80 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Oroszország akár 2026-ig képes folytatni a háborút

Kirillo Budanov ukrán katonai hírszerzés főnöke az Ukrajinszka Pravdának adott interjújában azt mondta, hogy Oroszországnak valószínűleg megvan a gazdasági és technikai kapacitása ahhoz, hogy 2025-ig vagy 2026-ig folytassa Ukrajna elleni háborúját.

Budanov szerint Oroszország emberi erőforrásai még tovább is kitarthatnak.

Újabb robbanások Herszonban

Suspilne arról számolt be, hogy csütörtökön reggel másodszor is robbanások hallatszottak Herszonban. Orosz háborús bloggerek azt állítják, hogy

katonai célpontokat találtak el a városban.

Az állításokat független módon nem ellenőrizték. Az első robbanássorozatot a Suspilne helyi idő szerint reggel 7 óra körül jelentette, amikor még nem volt érvényben légiriadó.

Oroszország Szumit támadta

Egy orosz szabotőrcsoport Ukrajna északkeleti határának átlépésére tett kísérletet Szumi régióban. A csoportot Ukrajna visszaverte – jelentette ma reggel az ukrán fegyveres erők parancsnoka.

A helyi hatóságokra hivatkozva a Suspilne arról számolt be, hogy

Szumi régiót ötször ágyúzta az ellenség, és pontosan 21 robbanást regisztráltak.

Áldozatokról vagy károkról egyelőre nem érkezett hír.

Oroszország elindította légihadjáratát

Minden jel arra utal, hogy az orosz fegyveres erők elindították a második stratégiai légi hadjáratukat Ukrajnában. Figyelmeztetett Markus Reisner osztrák ezredes, hozzátéve, hogy a közelgő tél „különösen kemény” lehet az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) számára – írja az N-TV csatorna honlapja .

A szolgálati tájékoztatása szerint több mint 500 Geranium típusú drónfigyelhető meg az Északi Katonai Körzet övezetében, ami jelentősen meghaladja az elmúlt hónapokban ott tartózkodó drón létszámot. Emellett egyre gyakoribbá váltak az ukrán állások elleni cirkálórakéta-támadások.

Az orosz csapatoknak korábban is többször sikerült hatástalanítaniuk az ukrán légvédelmet, és ezt teszik most is (...) Véleményem szerint minden jel arra utal, hogy vihar közeleg

– hangsúlyozta Reisner.

Odessza megyében a dunai kikötői infrastruktúrát támadták orosz drónok

Oroszország újabb dróntámadást intézett Ukrajna dunai kikötői infrastruktúrája ellen, kárt okozva az Odessza megyében található létfontosságú exportútvonalban – közölték csütörtökön ukrán tisztviselők és a hadsereg.

Oleh Kiper, a regionális közigazgatás vezetője azt írta a Telegramon, hogy

a kikötői infrastruktúra és lakóépületek megrongálódtak az éjszakai támadásban Izmajil körzetben, ahol Ukrajna dunai kikötői találhatók.

A támadás okozta tüzeket eloltották, majd hozzátette, hogy egy nőt égési sérülésekkel kórházba szállítottak.

Az ukrán légierő közölte, hogy

az Oroszország által indított 33 Sahid drónból 28-at lelőttek, legalább hat ukrán régióban működésbe léptek a légvédelmi rendszerek.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság korábban arról számolt be, hogy tíz pilóta nélküli repülőgépet megsemmisítettek Odessza megye felett, négyet pedig a szomszédos Mikolajiv régió felett lőttek le.

Olekszandr Prokudin Herszon megyei kormányzó ugyancsak a Telegramon arról számolt be arról, hogy egy 70 éves férfi életét vesztette a régió egyik falujának éjszakai orosz ágyúzásában.

Robbanások voltak Umanban

Robbanások történtek az ukrán Umán városában. Számolt be a Hét tükre című ukrán kiadvány a Telegram csatornán. Az eset részleteit nem közölték. Légiriadót rendeltek el a térségben.

Nehéz tél vár Ukrajnára

Fagypont alatti hőmérsékleten az Ukrán Fegyveres Erőknek (AFU) átadott nyugati berendezések meghibásodnak. Mondta el Anatolij Matvijcsuk nyugalmazott ezredes és katonai szakértő a Lenta.ru-nak annak kapcsán, hogy milyen nehézségekbe ütközhet az ukrán hadsereg a tél beköszöntével.

Természetesen télen nehezebb a felszerelések, fegyverek használata tekintetében, főleg a nyugatiakat illetően. Mert a nyugati technológia nem alkalmazkodott a fagyhoz

– mondta a szakember.

Az orosz csapatok Donyecknél előrenyomultak

Az orosz csapatok visszaverték az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) támadásait a Donyecki Népköztársaságban (DPR) található Klescsejevka térségében, és Donyeck irányában 300–600 méter mélyen behatoltak az ellenséges frontvonalban. Jelentette Vadim Asztafjev, a déli csapatok sajtóközpontjának vezetője jelentette a RIA Novosztyinak.

Ezért kulcsfontosságú Avgyijivka Oroszországnak

A Donyecki Népköztársaság (DPR) Avgyijivka településének ellenőrzése megnyitja az utat Kramatorszk felé, és lehetővé teszi, az ellenség eltávolítását Donyeckből. Nyilatkozta Anatolij Matvijcsuk és Viktor Litovkin nyugalmazott ezredesek a Lenta.ru-val folytatott beszélgetésükben.

Litovkin hozzátette, Avgyijivka után át tudnák venni az irányítást a DPR új területei felett.

„Minél hamarabb felszabadítjuk Avgyijivkát, annál hamarabb előrenyomulunk Kramatorszkba, és felszabadítjuk a Donyecki Népköztársaság területét” – tette hozzá.

Litvánia légvédelmi rendszert ad Ukrajnának

A litván védelmi minisztérium új segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, amely két NASAMS légvédelmi rendszert és 155 mm-es tüzérségi lőszert tartalmaz – írta a Kyiv Independent.

Hátrahagyott orosz fegyverekkel seftelt egy ukrán férfi Herszonban

Letartóztattak egy férfit a herszoni régióban az orosz hadsereg által hátrahagyott fegyverek és lőszerek eladásának gyanúja miatt – jelentette a régió ügyészsége október 11-én.

Ukrán dróntámadás érte a belgorodi régiót

Két ember meghalt, ketten megsebesültek, miután dróntámadás érte a belgorodi régiót – közölte Vjacseszlav Gladkov kormányzó. Gladkov azt mondta, az orosz légvédelem egy drónt lelőtt.

F–16-os vadászgépek alkothatják Ukrajna légierejét

Dánia, Hollandia és az Egyesült Államok vezetésével egy új nemzetközi koalíció segítene Ukrajnának létrehozni F–16-os vadászgépeken alapuló jövőbeli légierejét – közölte szerdán a dán védelmi minisztérium.

Az új összefogás egyebek között az amerikai gyártmányú F–16-osok üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúrát is segítene kiépíteni, ideértve a karbantartási létesítményeket.

Elsőként Dánia és Hollandia tett ígéretet F–16-os harci repülőgépek átadására Ukrajnának, amely már elavulnak számító, szovjet gyártmányú gépparkkal rendelkezik.

Ez történt szerdán:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában