Ukrán válság

2023.10.10. 05:30

Előrenyomultak az orosz erők Avgyijivkánál

594. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán mobil légvédelmi üteg katonáinak gyakorlata Kijev környékén 2023. október 5-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Itt a legfrissebb orosz hadijelentés a háború állásáról 

Az orosz védelmi minisztérium keddi hadijelentése szerint az orosz hadsereg négy fontszakaszon tíz támadást vert vissza, melyek során mintegy 580 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

A moszkvai összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett három vezetési és megfigyelőpontot, két lőszerraktárt, egy harckocsit, négy páncélozott harcjárművet és 19 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az elmúlt nap folyamán a Herszon megyei Oleski és a Belgorod megyei Popovka községben két-két civil halt meg ukrán belövések következtében.

Előrenyomultak az orosz erők Avgyijivkánál

Az orosz csapatok sikeresen nyomulnak előre a Donyecktől északra fekvő Avgyijivkában, az ukrán erők több mint száz halottat és sebesültet veszítettek – közölte Jan Gagin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetőjének tanácsadója kedden a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva.

Ukrán légvédelmi alakulat tagjai a frontvonalnál, a kelet-ukrajnai Donyeck megyében 2023. május 18-án
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Gagin szerint az ukrán fél több mint húsz haditechnikai eszközt és négy erődítményt veszített. Mint mondta, az ukrán katonák az erős orosz tüzérségi tűz miatt Avgyijivkánál feladták állásaik egy részét az első védelmi vonalon.

Finnország humanitárius segélyt nyújt

A finn külügyminisztérium október 9-én bejelentette, hogy

további 92 millió eurót különít el az Ukrajna, Moldova és más, az orosz háború által érintett országok humanitárius támogatására.

Pusztító csapást mértek az oroszok egy falura

Az orosz rakétacsapás – amely 52 embert ölt meg egy katona virrasztásán egy kis faluban – továbbra is folytatódik, és a támadást az Egyesült Nemzetek Szervezete az éjszaka folyamán határozottan elítélte.

Rakétával támadtak az oroszok Harkovban

Oroszország S-300-as rakétát lőtt ki a Harkovi területen lévő Velykij Burlukra, ahol két nő és egy 45 és 34 éves férfi megsérült – közölte Oleh Szinyehubov kormányzó.

Ezek az orosz veszteségek az ukránok szerint

Az elmúlt napban 450 orosz áldozat volt, így a háború kezdete óta összesen 283 080-re nőtt az orosz áldozatok száma – közölte az ukrán védelmi minisztérium.

A minisztérium napi frissítésében azt írta, hogy

az orosz erők hat harckocsit és három páncélozott harcjárművet is elvesztettek, így az összes veszteség 4829-re, illetve 9129-re emelkedett.

Háború Ukrajnában: hogyan jutottunk idáig? (2. rész)

A NATO bővítése, s legfőképpen Ukrajna NATO-ambíciói régóta szúrják Moszkva szemét, Vlagyimir Putyin orosz elnök a 2022. február 24-én indított teljes körű háború egyik okaként is ezt jelölte meg. A Magyar Nemzet az ukrajnai háborúhoz vezető eseményeket boncolgató sorozatának legújabb részében az ukrán NATO-álom került terítékre. Jeffrey Sachs világhírű amerikai közgazdász, Ruszlan Bortnyik ukrán politológus és Seremet Sándor kutató fejtette ki véleményét a lapnak. A cikkért kattintson!

50–100 milliárd dolláros segélyre számíthat Ukrajna

Az amerikai szenátorok kétpárti támogatásukat fejezték ki egy évre szóló 50–100 milliárd dolláros segélycsomag mellett – jelentette a Wall Street Journal (WSJ). A csomagot – amennyiben megegyeznek – még a jelenlegi kiadási törvény november 17-i lejárta előtt elfogadhatják.

A szenátorok azt mondták a Wall Street Journalnak, hogy egy nagy finanszírozási csomag „bizalmat adna Ukrajnának”, és „politikai szempontból” előnyösebb.

Ukrajna finanszírozását kihagyták a szeptember 30-án elfogadott kiadási törvényből, hogy elkerüljék az amerikai kormány leállását, ami kétségbe vonta az amerikai támogatást.

Előreléptek az ukránok Zaporizzsja és Bahmut környékén

Az ukrán erők előrenyomultak Zaporizzsja megye nyugati részén és Bahmut közelében a rossz időjárási körülményekről szóló jelentések ellenére – közölte friss jelentésében az amerikai központú Háborúkutató Intézet (Institute for the Study of War – ISW).

Az orosz katonai kommentátorok korábban azt állították, hogy a front közelében a heves esőzések korlátozzák a katonai műveleteket. Egy jelentés szerint az időjárás rontotta a látási viszonyokat, ami megzavarta az ukrán és az orosz erők felderítő drónjait is. Egy másik jelentés szerint a sáros útviszonyok akadályozták a járművek mozgását.

Az ISW korábban arról számolt be, hogy a téli szezon nem állítja meg az ukrán ellentámadást, bár bizonyos hadműveletek számára kihívásokat fog jelenteni.

Az orosz erők drónokkal támadták Dél-Ukrajnát

Lelőttek 27 támadó drónt Dél-Ukrajnában, amelyeket Kijev közlése szerint Oroszország hétfő éjjel indított el egy újabb éjszakai támadássorozatban.

Az ukrán légierő kedd reggel a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról számolt be, hogy erőik 27, iráni gyártmányú Sahíd drónt semmisítettek meg Odessza, Mikolajiv és Herszon térségében.

Moszkva összesen 36 eszközt indított a Krím félsziget keleti részén fekvő Csauda partfokról - tették hozzá.

Herszon megye közigazgatása a Telegram-csatornáján közölte, hogy

az elmúlt napon Oroszország 79 alkalommal nyitott tüzet, többek között aknavetőkből, tüzérségi eszközökből, drónok bevetésével, négy embert megsebesítve és több épületet megrongálva.

Szeptemberben Moszkva több mint ötszáz Sahíd drónt vetett be Ukrajna ellen, ami rekordot jelent a Defense Express ukrán tanácsadó csoport szerint. Ez elemzésük szerint azt jelezte, hogy Moszkva még aktívabban használja az olcsó pilóta nélküli repülőgépeket.

Megkezdődtek a tömeges temetések

Gyászoló családok megkezdték szeretteik eltemetését a kelet-ukrajnai Hroza faluban, amelyet orosz rakéták vettek célba a múlt héten több mint 50 ember halálát okozó támadásban. A jelenleg mintegy 330 lakost számláló kis falu temetőjében már körülbelül 30 sírt ástak ki.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 4715-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4158-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 38 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Romániába megy az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij kedden Romániába látogat – ez lesz az első látogatása az országban a háború 2022-es kirobbanása óta.

Az ukrán elnök megoldást keres az ukrán gabona biztonságos exportjára.

A romániai fekete-tengeri konstancai kikötőt egy lehetséges alternatív útvonalnak tekintik.

Egyszerre várnak támogatást

Az amerikai hadsereg egyik tisztviselője szerint több finanszírozásra lesz szükség Izrael és Ukrajna szükségleteinek egyidejű támogatásához.

Christine Wormuth hadseregtitkár azt mondta, hogy a Kongresszusnak további finanszírozást kell jóváhagynia annak biztosítására, hogy a Pentagon hadianyag-gyártási és beszerzési tervei potenciálisan megfeleljenek mindkét ország igényeinek.

Egy dolog, ami különösen fontos a hadianyag és a potenciálisan az izraeliek és az ukránok egyidejű támogatására való képességünk szempontjából, az a Kongresszustól kapott kiegészítő finanszírozás, hogy növelni tudjuk a kapacitásunkat, a termelésbővítési képességünket, majd hogy fizessenek magukért a lőszerekért is

– mondta egy katonai rendezvényen.

Leváltotta Zelenszkij az egyik bizalmi emberét

Leváltotta az ukrán elnök az Ukrán Fegyveres Erők Területi Védelmi Erőinek parancsnokát. Ihor Tancjura helyett Anatolij Barhilevicset nevezték ki parancsnoknak.

A legfontosabb feladat, hogy a Területi Honvédség fejlesztése ne álljon le

– mondta Volodimir Zelenszkij az éjszakai videójában.

Oroszország érdeke a közel-keleti háború

„A rendelkezésre álló információk szerint Oroszország érdekelt abban, hogy háborút indítson a Közel-Keleten, hogy a fájdalom és a szenvedés új forrása alááshassa a világ egységét, növelje a viszályokat és az ellentmondásokat, és ezzel segítse Oroszországot az európai szabadság megsemmisítésében. Látjuk, hogy az orosz propagandisták örvendeznek. Azt látjuk, hogy Moszkva iráni barátai nyíltan támogatják azokat, akik megtámadták Izraelt. Mindez pedig sokkal nagyobb fenyegetést jelent, mint amit a világ jelenleg érzékel. A múlt világháborúi helyi agressziókkal kezdődtek” – mondta éjszakai videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Ez történt hétfőn:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában