Izraeli–palesztin konfliktus

2023.11.30. 06:43

Ezernél több segélyszállító teherautó érkezett a Gázai övezetbe a humanitárius szünet kezdete óta (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az izraeli biztonsági szolgálat tagjai a Jeruzsálembe egyik bevezető útjánál elkövetett lövöldözés helyszínén 2023. november 30-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Ohad Zwigenberg

Hazatért a túszok hetedik csoportja csütörtökön

Hazatért az október 7-i terrortámadásban a Gázai övezetbe hurcolt izraeli civilek hetedik csoportja - jelentette a helyi média csütörtökön. 

Csütörtökön már délután átadott az iszlamista Hamász terrorszervezet ötvenöt napos fogság után az övezet északi részében egy huszonegy és egy negyven éves nőt a vöröskereszt képviselőinek. A további hat izraeli női és gyermek túszt csak órákkal később láthatták viszont szerettei. 

A tűzszünet hetedik napján hazatérhetett Izraelbe két beduin tizenéves, egy testvérpár, akik családjuk több, továbbra is a Hamász fogságában maradt férfi tagjával együtt az egyik kibucban dolgoztak a "fekete szombaton". 

Kiszabadult mellettük négy fiatal nő, a Nir Óz kibuc több női tagja, köztük a Szoroka kórház egyik nővére, s olyan nő is, aki csak barátjával a kibucba látogatott október 7-én. A zenei fesztivál több, elrabolt résztvevője is hazatérhetett. 

Visszatérésük után még mintegy száznegyven izraeli túszt tart fogságban a Hamász.

 Bizonytalan az egyezség folytatása, hogy átadnak-e újabb névsort Izraelnek a pénteken szabaduló újabb nőkről és gyermekekről, noha Jeruzsálemben úgy vélik, egy újabb tűzszüneti napért és humanitárius segélyekért még lehetséges újabb tíz elraboltat elengedni, ugyanis 13 nőt és két gyermeket mégfogva tartanak. 

A centrista Nemzeti Tábor nevű párt elnöke, Beni Ganz miniszter a tel-avivi főhadiszálláson találkozott csütörtökön Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, és elismerését fejezte ki az ő, valamint Joe Biden amerikai elnök támogatásáért. 

Ganz megköszönte az amerikai vezetésnek az elhurcoltak visszaküldéséért tett erőfeszítéseket is. 

"Izrael biztonsága és az egész régió stabilitása érdekében Izraelnek be kell fejeznie a hadműveleti küldetést, és el kell távolítania a Hamász fenyegetését és uralmát az övezetben"- hangsúlyozta Ganz. 

Joáv Gallant védelmi miniszter csütörtökön meglátogatta a légierő hadműveleti központját a tel-avivi főhadiszálláson, ahol megtekintette a Gázai övezetben folytatott hadművelet folytatásának terveit. 

"Készek vagyunk bármikor gyorsan átállni a teljes harcra, ma, holnap, holnapután, bármikor" 

- mondta Gallant. "A túszok visszaküldésének lépése után azonnal visszatérünk az egész Gázai övezetben az intenzív harcokhoz. A századoknak készen kell állniuk küldetésük végrehajtására minden fronton, különös tekintettel a Gázai övezetre. A harcot teljes erővel folytatjuk - ez az egyetlen módja annak, hogy tovább lesújtsunk a Hamászra, és elérjük több elrabolt felszabadítását" - mondta Galant.

Az Izraelre helyezett nyomás növelését sürgeti a jordániai király a segélyszállítmányok érdekében

Az Izraelre helyezett nyomás növelésére szólította fel az ENSZ segélyszervezeteit és nemzetközi civil szervezeteket II. Abdalláh jordániai király a segélyszállítmányok Gázai övezetbe eljuttatásának érdekében.

Az ENSZ-tisztviselők, nyugati civil szervezetek vezetői és az arab világ pénzügyi adományozói számára Ammánban összehívott rendkívüli találkozón II. Abdalláh résztvevők szerint elfogadhatatlannak nevezte, hogy Izrael továbbra is visszatartja a segélyek beáramlását a 2,3 milliós lakosú Gázai övezetbe.

Az uralkodó felszólította a nemzetközi közösséget: vegyék ki a részüket a gázai palesztinok megmentésében, akiknek lakóhelye "élhetetlenné vált a brutális háború miatt".

A találkozót a királyi palotában tartották, a nyilvánosságot kizárva.

Az uralkodó környezete nem reagált az ülésről megjelent hírekre.

A konferencián részt vevő Martin Griffiths, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) vezetője és az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynökségének (UNRWA) magas beosztású tisztviselői kulcsfontosságúnak nevezték az izraeli ellenőrzés alatt álló Kerem Salom-i határátkelő megnyitását, ahol a Gázába érkező teherautók 60 százaléka áthalad.

Izrael kizárólag a rafahi határátkelőhelyen engedélyezi a Gázai övezetbe tartó segélyszállítmányok átjutását, de ott a szűkös ellenőrzési kapacitások miatt legfeljebb napi 200 teherautó áthaladására van lehetőség.

"A háború előtt naponta 500 teherautó érkezett Gázába. Október 7-e óta ezt a számot még megközelíteni sem tudtuk" - közölte Juliette Touma, az UNRWA kommunikációs igazgatója.

A rafahi átkelőhöz érkező teherautóknak először az izraeli ellenőrzés alatt álló nicanai átkelőhöz kell menniük, ahol a járművet az üzemanyag-bevitel korlátozása miatt ellenőrzik.

A jordániai király a segélyszállítmányok gyorsított eljuttatását sürgette a Gázai övezet északi részére is, mert meglátása szerint bár az ott élőket Izrael megpróbálta kiszorítani a déli területekre, több mint 700 ezer ember a lakóhelyén maradt.

Amerikai külügyminiszter: mindent meg kell tenni a gázai civilek védelmében

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere izraeli látogatásán csütörtökön a palesztin lakosságú Gázai övezet déli részén élő civilek védelmének fontosságára hívta fel Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök figyelmét.

Blinken - akit a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet idézett - hangsúlyozta Netanjahunak, hogy az övezet déli részén lakók védelméről gondoskodni kell minden ottani katonai művelet előtt.

A miniszter találkozott a szűk háborús kabinettel és Jichák Hercog államelnökkel is.

Találkozóin megerősítette, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael jogát arra, hogy megvédje magát a terrorizmussal szemben, és sürgette Izraelt, hogy tegyen meg minden lehetséges intézkedést a civilek bántódásának elkerüléséért.

Antony Blinken és Benjámin Netanjahu megvitatta a továbbra is az iszlamista szervezetek fogságában lévő összes izraeli túsz kiszabadítására irányuló erőfeszítéseket, valamint a humanitárius segélyek Gázába szállításának felgyorsítását.

Az elmúlt hetekben nyomatékosabbá vélt az amerikai kérés, amely a palesztin civilek közötti halálos áldozatok számának mérséklésére vonatkozott. Jelenleg ugyanis a Gázai övezet déli és középső részén él a helyi lakosság nyolcvan százaléka, mert Izrael több mint egymillió palesztint arra utasított, hogy hagyják el az övezet északi részét az ottani harcok miatt.

Blinken szerint még az övezet déli részei elleni katonai műveletek előtt el kell jutniuk a segélyeknek a civilekhez.

Sürgette továbbá, hogy tegyenek azonnali lépéseket a szélsőséges telepesek ellen Ciszjordániában a palesztinok elleni erőszak megakadályozására.

Egyértelműen leszögezte ugyanakkor azt is, hogy az Egyesült Államok továbbra is "támogatja Izrael jogát, hogy megvédje magát a terrorista erőszaktól a nemzetközi humanitárius jognak megfelelően".

A miniszter szorgalmazta az Izrael és a Gázai övezetben hatalmon lévő Hamász szervezet között jelenleg is tartó, már meghosszabbított fegyverszünet újabb meghosszabbítását.

Joe Biden: jelentős eredményekkel járt a tűzszüneti megállapodás

Joe Biden amerikai elnök szerint jelentős eredményekkel járt az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet között hetedik napja tartó tűzszüneti megállapodás.

Az elnök Washingtonban helyi idő szerint szerda késő este kiadott közleményében az eredmények közé sorolta, hogy csaknem 100, a Hamász által október 7-én Izraelből elhurcolt túsz visszanyerte szabadságát.

Kiemelte, hogy szerdán kiszabadult a második amerikai is, egy izraeli-amerikai kettős állampolgár, Liat Beinin.

Joe Biden az elkötelezettségét hangoztatta abban, hogy minden túsz szabadon engedését elérjék, valamint szavai szerint az Egyesült Államok a nemzetközi közösség élén vezetője volt azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek célja az volt, hogy felgyorsítsák a humanitárius segélyek eljuttatását a Gázai övezetben élőkhöz. Emellett az elnök méltatta a tűzszünet meghosszabbítását, amelynek érdekében az Egyesült Államok szintén komoly erőfeszítéseket tett.

Liszteszsákokat visz egy férfi az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynökségének (UNRWA) elosztóhelyén 2023. november 30-án
Fotó: Haiszam Imad / Forrás: MTI/EPA

A szerdán kiszabadult amerikai-izraeli túsz, a 48 éves Liat Beinin előtt szombaton egy 4 éves kislány nyerte vissza szabadságát amerikaiként. Szerdán összesen 12 izraeli állampolgár szabadult ki, az amerikai-izraeli kettős állampolgár mellett két orosz-izraeli, három német-izraeli és egy holland-izraeli, valamint négy thaiföldit is elengedtek a palesztin fegyveresek. Az oroszok és a thaiföldiek a fogolycsere-megállapodás keretén kívül nyerték vissza szabadságukat.

Az amerikai adminisztráció még kedden közölt várakozása arról szólt, hogy az Izrael és a Hamász között, részben amerikai közbenjárásra kialkudott fogolycsere során három amerikai szabadulhat ki.

Vörös félhold: ezernél több segélyszállító teherautó érkezett a Gázai övezetbe a humanitárius szünet kezdete óta

Az Izrael és a Hamász iszlamista szervezet között létrejött humanitárius szünet múlt heti kezdete óta szerdáig 1132 humanitárius segélyt szállító teherautó érkezett az egyiptomi Rafah átkelőn keresztül a Gázai övezetbe - közölte a palesztin vörös félhold (PRCS) csütörtökön.

A Hamász és Izrael csütörtök hajnalban jelentette be, hogy megállapodtak a hat napja érvényben lévő szünet további egy nappal történő meghosszabbításáról. A bejelentést a közvetítésben döntően fontos szerepet játszó Katar is megerősítette.

A humanitárius szünet fejében, amely lehetővé teszi az alapvető fontosságú segélyszállítmányok eljuttatását a sűrűn lakott Gázai övezetbe, Izrael a Hamász Izrael elleni október 7-i támadása során elhurcolt izraeli túszok szabadon engedését követelte. Izrael cserébe több, izraeli fogságban tartott palesztint bocsátott szabadon.

ENSZ-főtitkár: tényleges humanitárius tűzszünetre van szükség a Gázai övezetben

Tényleges humanitárius tűzszünetre szólította fel a feleket a Gázai övezetben

GUTERRES, António
António Guterres ENSZ-főtitkár
Fotó: Seth Wenig / Forrás: MTI/AP

 António Guterres ENSZ-főtitkár az X-en közzétett szerda éjjeli bejegyzésében.

Tárgyalások folynak a szünet meghosszabbításáról - amit határozottan üdvözlünk -, de valódi humanitárius tűzszünetre van szükség

– közölte az ENSZ-főtitkár.

A tűzszünetet pár perccel csütörtök reggeli lejárta előtt egy újabb nappal sikerült meghosszabbítania Izraelnek és a Hamásznak, aminek köszönhetően újabb túszok szabadulhatnak, és további segély érkezhet az ostromlott Gázai övezetbe.

„Az elmúlt napokban a megszállt palesztin területeken lévő emberek és Izrael népe végre meglátta a remény és az emberség fényét a nagy sötétségben” – írta Guterres.

Elmondása szerint azonban az övezetbe érkező segélyek mértéke továbbra is teljesen elégtelen a több mint kétmillió ember szükségleteinek kielégítésére.

Az ENSZ-főtitkár a civilek, köztük az ENSZ munkatársainak védelmére is felszólította a szemben álló feleket.

Korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsában Izrael újfent elutasította a gázai háború tartós tűzszünetére vonatkozó felhívásokat.

Bárki, aki támogatja a tűzszünetet, alapvetően a Hamász rémuralmának előretörését támogatja Gázában

– mondta Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet szerdán, aki korábban lemondásra is felszólította már az ENSZ-főtitkárt a gázai konfliktussal kapcsolatos egyik nyilatkozata miatt.

A Hamász nyilvánosan kijelentette, hogy amíg Izrael meg nem semmisül, újra és újra meg fogja ismételni az október 7-ei terrortámadást. Hogyan reagálnának és hogyan védenék meg állampolgáraikat egy ilyen egyértelmű fenyegetéstől? Tűzszünettel?

– tette fel a kérdést Erdan az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén.

ERDÁN, Gilád
Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet
Fotó: Justin Lane / Forrás:  MTI/EPA

Azt is kijelentette, hogy az erőszak csak akkor érhet véget, ha a Hamász átadja a túszokat és az október 7-i támadás elkövetőit Izraelnek.

Halálos lövöldözés volt Jeruzsálemben

Háromra emelkedett a csütörtök reggeli, jeruzsálemi lövöldözés halálos áldozatainak száma, a sebesülteké pedig tizenegyre – jelentette a helyi média csütörtökön. 

Nem sokkal később gázolásos merénylet történt Ciszjordániában.

A lövöldözés egyik halálos áldozata Elimeleh Vasszerman rabbi, az asdódi rabbinikus bíróság bírója.

A hatóságok nyilvánosságra hozták a terroristák neveit is; a kelet-jeruzsálemi Cur-Baher lakónegyedben élő, 30 éves Ibrahím Namer, és 38 éves bátyja, Murad Namer. 

Mindketten az iszlamista Hamász terrorszervezet tagjai voltak, és már ültek izraeli börtönben.

A két terrorista autójával, gépkarabéllyal és pisztollyal felfegyverkezve Jeruzsálem egyik bevezető útjához hajtott, majd ott kiszállva tüzet nyitottak a buszmegállóban álló civilekre. Végül két biztonsági és egy fegyveres civil agyonlőtte őket.

Nem sokkal később két katonát szándékosan elgázoltak Ciszjordánia északi részének egyik ellenőrző pontjánál a Jordán völgyében. A gázoló merénylőt lelőtték, a két, könnyebben megsérült tartalékos katonát orvosi ellátásra szállították.

Ismét meghosszabbították a tűzszünetet

További egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a múlt héten megkötött tűzszünetet – jelentette be az izraeli hadsereg és a terrorszervezet csütörtök hajnalban.

Military Training near the Israel-Lebanon Border
Az izraeli hadsereg tartalékos katonái  kiképzés közben 2023. november 27-én
Fotó: Middle East Images via AFP

A megállapodás létrehozásában közreműködő katari közvetítők tájékoztatása szerint a fegyvernyugvás meghosszabbításáról mindössze néhány perccel az egyezség lejárta előtt sikerült megállapodniuk a feleknek, és az utolsó pillanatokig nézeteltérés volt arról, hogy Hamász milyen további túszokat engedjen szabadon.

A hosszabbítás értelmében újabb, Gázába hurcolt túszok és izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok nyerhetik vissza szabadságukat, és további humanitárius segítség érkezhet az ostromlott Gázai övezetbe.

Az izraeli sajtó jelentése szerint Izrael azt nem volt hajlandó elfogadni, hogy a Hamász hét nő és gyermek mellett három holttest átadását javasolta, és végül hajnalig tartó tárgyalások után, 20 perccel a tűzszünet lejárta előtt állt csak rá arra, hogy életben lévő túszokat engedjen el.

Izrael a korábbi tárgylásokon leszögezte, hogy nem hajlandó holttesteket elfogadni a jelenlegi, humanitárius tűzszüneti megállapodásban, nem fog izraeli börtönökben fogva tartott palesztinokat elengedni holttestekért cserébe.

Előzőleg szerdán késő este a Hamász szabadon bocsájtott tizenhat, a „fekete szombaton” a Gázai övezetbe hurcolt túszt, köztük négy thaiföldi vendégmunkást, két orosz-izraeli kettős állampolgár nőt, valamint öt nőt és gyermeket, akiket különböző izraeli kórházakba szállítottak megfigyelésre.

Joe Biden amerikai elnök beszélt kiszabadulása után a Nir Óz kibucból elrabolt 54 éves Liat Acilivel, akinek amerikai állampolgársága is van. Három, a támadás idején máshol tartózkodó gyermeke várta haza. Férjét továbbra is túszként tartja fogva a Hamász.

Ismét Tel-Avivban az amerikai külügyminiszter

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Tel-Avivba érkezett, ahol a tűzszünet meghosszabbításáról tárgyal. Kevesebb mint két hónap alatt ez a harmadik látogatása a térségben – írta a BBC.

ABBÁSZ, Mahmúd; BLINKEN, Antony
Mahmúd Abbász palesztin elnök (j) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter megbeszélést folytat a ciszjordániai Rámalláhban 2023. november 30-án
Fotó: Saul Loeb / Forrás: MTI/AP

Újabb tizenkét izraeli szabadult ki a Hamász fogságából szerdán

Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe – jelentette az izraeli média.

A tűzszünet és a túszok elengedésének hatodik napján az Izrael és a Hamász közötti egyezmény szerint tíz izraeli foglyot kellett volna szabadon engedni, de a Hamász ezen felül elengedett két, orosz és izraeli kettős állampolgársággal rendelkező túszt.   

Musza Abu Marzuk, a Hamász magas rangú tisztviselője szerda reggel jelentette be, hogy a szervezet Vlagyimir Putyin orosz elnök előtt tisztelegve két orosz állampolgárságú túszt szabadon enged, függetlenül az Izraellel kötött megállapodástól. Szerdán rajtuk kívül öt nő és öt gyermek került haza Izraelbe. Az izraelieken kívül négy thaiföldi állampolgárt is elengedtek.   

A túszátadás és a tűzszünet hat napja után már 73 kiszabadított túsz került vissza Izraelbe, de izraeli számítások szerint még 25 olyan izraeli nő és gyermek maradt a Hamász fogságában, akiket az eddigi humanitárius egyezmény szerint hazaengedhetnének.   

„Izrael azt mondja a Hamásznak: adják vissza mind a 25-öt, utána beszélünk a többiről” – mondta a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek egy magas rangú izraeli biztonsági tisztviselő a tűzszünet és a túszátadás meghosszabbításáról szóló tárgyalásokra utalva.   

A Hamász fogságából szabadult izraeli túszokat szállító helikopter érkezik az izraeli Ramat Gan város egészségügyi központjába 2023. november 29-én
Fotó: Christophe Petit Tesson / Forrás: MTI/EPA

Izraeli becslések szerint csak húszat tud visszaküldeni közülük a Hamász, ez további két nap haladékot jelent.   

Izrael azt üzente a Hamásznak a közvetítőkön keresztül, hogy ha nem érkezik meg a csütörtökön szabadon engedni tervezettek névsora éjjel, akkor csütörtök reggel megszűnik a tűzszünet. „Nincs olyan, hogy tűz esetén nem tárgyalnak. Ha nem hoznak vissza elhurcoltakat, akkor tűz van” – közölte a biztonsági vezető.

Újabb 30 palesztin fogoly lett szabad

Izrael újabb 30 palesztint engedett szabadon az Izrael és a Hamász közötti hatnapos tűzszünet részeként – írta a BBC. 

A Hamász részéről egyelőre nem érkezett megerősítés.

Az izraeli Ofer katonai börtönből kiszabadult palesztin túszok ünnepelnek Rámalláhban 2023. november 28-án
Fotó: Alaa Badarneh / Forrás: MTI/EPA

Az amerikai haditengerészet Jemenből Izrael felé irányított drónt semisített meg

Jemenből indított katonai drónt semmisített meg az amerikai haditengerészet hajója az Arab-öbölben – közölték szerdán amerikai katonai tisztségviselők.

A beszámoló szerint a USS Carney romboló egy iráni gyártmányú, pilóta nélküli légieszközt lőtt le, amelyet a húti lázadók indítottak. Az eset nem járt károkkal, vagy sérülésekkel.   

A USS Carney októberben egyetlen napon belül 15 drónt és 4 irányítható rakétát semmisített meg, amelyet a jemeni iszlamista fegyveresek dél-izraeli célpontok felé lőttek ki.   

Az amerikai haditengerészet középső parancsnoksága (US Naval Forces Central Command) eközben bejelentette, hogy kedden egy Iránból származó, pilóta nélküli repülő veszélyes közelségbe került a USS Dwight D. Eisenhower amerikai hordozóhajóhoz. Brad Cooper, altengernagy tájékoztatása szerint a drón minden figyelmeztetést figyelmen kívül hagyva, kevesebb, mint 1500 méterre volt az amerikai repülőgép-hordozótól. Az amerikai álláspont szerint Irán ezzel szakszerűtlen és nem biztonságos cselekményt követett el, valamint megsértette a tájékoztatásra vonatkozó nemzetközi kötelezettségét.

Ez történt szerdán:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában