Szuverenitásvédelem

2023.12.07. 21:15

Az amerikainál sokkal enyhébb a magyar szuverenitásvédelmi törvényjavaslat

Az amerikai ügynöktörvényt egy közvetlen politikai kinevezett alkalmazhatja szinte teljesen ízlése szerint – írja cikkében a Mandiner.

MW

David Pressman szerint az orosznál is durvább a magyar szuverenitásvédelmi törvényjavaslat, miközben az amerikainál is messze enyhébb

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Komoly aggályokat – serious concernt – fejezett ki a nemrég az Országgyűlés elé került szuverenitásvédelmi törvényjavaslattal kapcsolatban David Pressman amerikai nagykövet. 

Szerinte a törvényjavaslat „a független civil társadalom és a médiaszervezetek kriminalizálására vagy megfélemlítésére irányulhat”, s az nagyon veszélyes.

Pressmann reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Magyarország „nem ezt az utat választja”, azaz nem fogadja el a törvényt, illetve utalt arra is, hogy 

szerinte a magyar szuverenitásvédelmi törvénycsomag a putyini Oroszország hasonló jogszabályához képest is messze durvább.

A Mandiner az amerikai jogállamiság szakkérdéseivel ritkán foglalkozik, most azonban kivételt tettek: ma kora délután óta elérhető a Mandiner honlapján az amerikai szuverenitásvédelmi törvény, a külföldi ügynökök bejegyzéséről szóló törvény (Foreign Agents Registration Act, azaz FARA) teljes magyar szakfordítása. Cikkükben össze is vetik a magyar szuverenitásvédelmi törvényt az amerikaival, és annyit előre elárulnak, hogy 

a Parlament elé került magyar törvény nemhogy az orosznál nem durvább, de még az amerikai jogszabálynál is sokkal megengedőbb.

Az ügynöktörvény részletei 

Az amerikai FARA-törvény jóval szélesebb körre terjed ki, mint a magyar szuverenitásvédelmi törvénycsomag: míg a magyar törvényjavaslat a választáson jelölteket állító jelölő szervezetekre, illetve az őket támogató jogi személyekre koncentrál, addig a FARA-törvénynek mindenki alanya, aki 

ügynökként, képviselőként, alkalmazottként vagy beosztottként jár el, vagy bármely személy, aki bármilyen más minőségben egy külföldi megbízó vagy olyan személy megbízásából, kérésére, irányítása vagy ellenőrzése alatt jár el, vagy olyan személy, akinek bármely tevékenységét közvetlenül vagy közvetve egy külföldi megbízó felügyeli, irányítja, ellenőrzi, finanszírozza vagy támogatja.

Őket nem csak akkor érinti, ha választáson indulnak, hanem akkor is, ha az USA-n belül 

„politikai tevékenységet folytat az ilyen külföldi megbízó számára vagy érdekében”, vagy külföldi megbízó számára vagy érdekében pr-osként, reklámügynökként, politikai tanácsadóként dolgozik, pénzt gyűjt vagy folyósít.

Fontos, hogy az amerikai ügynöktörvény határozott kivételként említi az újságírókat, hír- és sajtószolgálatokat – de őket is csak akkor, ha amerikai jogszabályok szerint szerveződtek. A „külföldet” a FARA a magyar szuverenitásvédelmi törvényhez hasonlóan tágan definiálja: „külföldi kormány” mindenki, aki az USA-n kívül bármely más országban vagy országrészben de jure vagy de facto szuverén hatalmat gyakorol, vagy ilyen hatalomgyakorlók bármely alcsoportja, ügynöksége – írja a Mandiner.

A teljes cikket további információkkal a Mandiner oldalán olvashatják!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában