Ukrán válság

2023.12.28. 06:43

Aknára futott egy teherhajó a Fekete-tengeren

673. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Aknára futott a Fekete-tengeren egy panamai zászló alatt közlekedő görög teherhajó, a fedélzeten tűz ütött ki

Forrás: Ukrán Határőrség Sajtószolgálata /AFP

Zaporizzsja bombázásában két ember meghalt

Az orosz katonák Zaporizzsja megyét bombázták, emiatt egy egyik faluban, Bilenkében két ember meghalt, öten pedig megsérültek.

Ukrajna megsemmisített hét Shahed drónt

Ukrajna légvédelmi rendszere a nyolc Oroszországból indított Shahed drónból hetet lelőtt – közölte csütörtökön az ország légiereje.

A drónokat három középső és déli régióban lőtték le – közölte a légierő a Telegram csatornán. Nem tudni, hogy a maradék egy drón elérte-e a célját.

Több évi börtönre ítéltek két fiatal orosz költőt "gyűlöletkeltő" versek felolvasása miatt

Egy moszkvai bíróság csütörtökön öt és fél, illetve hét év börtönbüntetésre ítélt két orosz költőt, amiért "gyűlöletkeltő" verset olvastak fel tavaly egy háborúellenes rendezvényen.

Artyom Kamardin és Jegor Sztovbe támogatói az ítélet ismertetésekor azt kiabálták, hogy "Szégyen!". "Ez abszolút önkény" - kiáltott fel Kamardin apja, Jurij.

A két fiatalt 2022 szeptemberében vették őrizetbe, miután részt vettek egy nyilvános felolvasáson Moszkvában a Triumfalnaja téren, Vlagyimir Majakovszkij költő emlékművének közelében, amely a szovjet idők óta a máskéntgondolkodók találkozóhelye.

A felolvasáson Kamardin az "Ölj meg, milicista!" című versét szavalta el, amely ellenséges hangvételű volt a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokkal szemben.

Másnap őrizetbe vették egy házkutatás során, amelynek során állítása szerint a rendőrök megverték és egy súlyzóval megerőszakolták.

Artyom Kamardin és Jegor Sztovbe támogatói az ítélet ismertetésekor 
Fotó: Alexander Nemenov / Forrás:  AFP

A két költő ellen eredetileg "gyűlöletkeltés" miatt indítottak eljárást, amely vád később kiegészült "az állam biztonsága elleni tevékenység elkövetésére való nyilvános felhívással".

Nem vagyok hős, és az, hogy börtönbe kerüljek azért, amit gondolok, soha nem szerepelt a terveim között

 - mondta Kamardin a bíróságon a támogatói által a Telegramra feltöltött utolsó beszédében. Egyben könyörgött a bírónak, hogy engedje "haza", cserébe megígérte, hogy "távol tartja magát minden kényes témától".

Idén májusban a bíróság az ügy harmadik vádlottját, Nyikolaj Dajnekót négy év büntetőtáborban letöltendő büntetésre. Dajneko korábban bűnösnek vallotta magát, és egyezséget kötött a nyomozóhatósággal.

Aknára futott egy teherhajó a Fekete-tengeren

Aknára futott a Fekete-tengeren egy panamai zászló alatt közlekedő görög teherhajó, a fedélzeten tűz ütött ki, ketten megsebesültek - közölte csütörtökön az ukrán hadsereg déli parancsnoksága a Telegramon.

A tájékoztatás szerint a hajó - mely a dunai Izmail kikötőjébe tartott gabonáért - kigyulladt. Egy ember kórházba került, társát a fedélzeten látták el. A bajba jutott hajóért vontatók indultak. A hadsereg nem tért ki arra, mikor történt az incidens.

Az ukrán fegyveres erők szerint a hajó orosz aknára futott, az athéni székhelyű NAVA Shipping vállalat azt közölte, egyelőre nem tudnak részleteket. A vállalat részéről hozzátették, hogy senki nem sérült meg súlyosan.

Aknára futott a Fekete-tengeren egy panamai zászló alatt közlekedő görög teherhajó, a fedélzeten tűz ütött ki
Forrás: Ukrán Határőrség Sajtószolgálata /AFP

Orosz diplomata: Finnország szenvedné meg elsőként a NATO és Oroszország közötti helyzet esetleges elmérgesedését

Ha a NATO és Oroszország között elmérgesedne a helyzet, azt elsőként az Oroszországgal szomszédos Finnország szenvedné meg - jelentette ki Oroszországnak a bécsi székhelyű nemzetközi szerveteknél akkreditált állandó képviselője csütörtökön.

(A finnek) mind ez idáig békében és nyugalomban éltek, erre egyszer csak Oroszország és a NATO között találták magukat, az utóbbi tagjaként; de mivel ők a mi szomszédaink, így ha, ne adj' isten, a helyzet elmérgesedne, ők szenvednék meg először

 - jelentette ki a nagykövet a RIA orosz hírügynökségnek adott interjújában.

Finnország idén csatlakozott a NATO-hoz, szakítva évtizedeken át tartó semlegességével, decemberben pedig Helsinki védelmi megállapodást kötött az Egyesült Államokkal is. Az egyezmény részeként Washington amerikai katonákat állomásoztat és katonai felszereléseket nyújt majd az északi ország védelmének támogatására.

Szergej Csemezov, a Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója szerdán bejelentette: Oroszország hamarosan a Finnországgal és Norvégiával határos északi katonai körzetébe telepíti legújabb fejlesztésű önjáró lövegeit.

A múlt héten Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök a NATO keleti terjeszkedését az egyensúlyt veszélyeztető kockázatnak minősítette, s figyelmeztetett, hogy a Nyugat és Oroszország közötti konfliktus a jövőben tovább súlyosbodhat.

Holland altábornagy: fel kell készülni az Oroszországgal való háború lehetőségére

A holland hadseregnek és társadalomnak fel kell készülnie az Oroszországgal való háború lehetőségére - jelentette ki Martin Wijnen altábornagy, a holland hadsereg leköszönő parancsnoka a De Telegraaf napilapnak adott csütörtöki nyilatkozatában.

Wijnen szerint Hollandiának követnie kellene Svédország, Finnország és a balti államok példáját, mivel azok - földrajzi közelségük miatt - jobban felkészültek egy esetleges fegyveres konfliktusra Oroszországgal.

A holland társadalomnak fel kell készülnie, nem szabad azt gondolnia, hogy biztonsága garantált, csak azért mert 1500 kilométer választja el Oroszországtól - idézte a De Telegraaf az altábornagyot.

Wijnen figyelmeztetett, hogy Oroszország egyre erősebb katonailag, ezért a mainál felkészültebb holland hadseregre van szükség elrettentésként.

Oroszország csak a robusztus fegyveres erő nyelvét érti. Ezért fontos orvosolni a holland hadsereg létszámhiányát 

- tette hozzá.

Reményét fejezte ki, hogy az idén skandináv mintára bevezetett önkéntes sorkatonai szolgálatban évente két-három ezer fiatal vesz majd részt, akiknek egy része a katonai pályát választja vagy tartalékos lesz.

Wijnen január elején távozik posztjáról, és az infrastrukturális és vízügyi minisztériumhoz tartozó infrastrukturális ügynökség főigazgatója lesz.

Nem indulhat az orosz elnökválasztáson Jekatyerina Duncova

Az orosz központi választási bizottság formai, köztük helyesírási hibákra hivatkozva megtagadta Jekatyerina Duncova volt regionális törvényhozó elnökjelölti nyilvántartásba vételét, így nem indulhat az orosz elnökválasztáson. Miután elveszítette a bizottsági határozat elleni fellebbezést, Duncova kijelentette, hogy elkezd dolgozni egy saját politikai párt létrehozásán.

Lassan két hónapja tart a lengyel kamionosok blokádja

Donald Tusk miniszterelnök szerint Lengyelország egyre közelebb kerül ahhoz, hogy felszámolja a kamionsofőrök blokádját több ukrajnai határátkelőnél. A lengyel sofőrök november 6-a óta több átkelőt is elzártak, és azt követelik, hogy az EU állítsa vissza azt a rendszert, amely szerint az ukrán cégek csak előre - pénzért - kiváltott engedéllyel fuvarozhassanak Európában.

A 2024-es háborúnak másnak kell lennie

A 2024-es háborúnak másnak kell lennie, mint 2023-ban – mondta az ukrán fegyveres erők vezetője. Valerij Zaluzsnyij úgy fogalmazott: "Sajnos az ellenség nincs messze mögöttünk. Az elmúlt napokban erőteljes konfrontációban volt részünk a modern technológiák alkalmazásával. De nem kíméljük az erőfeszítéseket. A fő hibám az volt, hogy azt hittem, hogy az ellenségnek okozott veszteségek mennyisége bárkit megállít. De nem az Orosz Föderációt."

Orosz dróntámadásban megsérült kijevi lakóház tetején készít videofelvételt okostelefonjával egy férfi 2023. december 22-én 
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Összeomlóban az ukrán költségvetés

Ukrajnának 43 milliárd dolláros költségvetési hiánnyal kell szembenéznie, és tisztviselők azt mondják, hogy el kell halasztani a kormányzati alkalmazottak fizetését és nyugdíját, ha nem érkezik hamarosan további segély a Nyugattól.

"A partnerek támogatása rendkívül kritikus" - mondta a Financial Timesnak adott interjújában szerdán Julija Szviridenko, Ukrajna miniszterelnök-helyettese, aki egyben az ország gazdasági minisztere is.

Tárgyalóasztalhoz kényszerülhet Ukrajna

Sean Bell, a Sky News katonai elemzője szerint az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás stagnálásával a nyomás fokozódni kezd az ellenségeskedések megszüntetésére irányuló tárgyalásokra, még akkor is, ha Zelenszkij elnök számára hihetetlenül nehéz lesz bármilyen kompromisszumot fontolóra venni.

Az Egyesült Államok bejelentette az év utolsó, 250 millió dollár értékű katonai segélyét Ukrajnának

Az Egyesült Államok 250 millió dollárnyi (mintegy 90 milliárd forint) katonai segélyt küld Ukrajnának, a 2023-as év utolsó, Kijevnek szánt szállítmányaként - közölte a washingtoni külügyminisztérium szerdán.

Ahogy az előzőket, úgy az újabb csomagot is az amerikai készletekből juttatják el az ukrán hadszíntérre. A szállítmányban a többi között szerepelnek alkatrészek légvédelmi rendszerekhez, rakéták egyéb mobil kilövőrendszerekbe, páncéltörő lőszerek, a legnagyobb mennyiségben használt 105 és 155 milliméteres lövedékek, küldenek továbbá 15 millió lőszert kisebb fegyverekhez.

Felpörgött az ukrán védelmi ipar

Ukrán hadiipari cégek vezetőivel találkozott Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök napi videójában lelkesen számolt be arról, hogy az ukrán védelmi ipar közel 300 ezer embernek ad munkát, egyben olyan produktívvá válik, amennyire szükség van egy modern, technológia által vezérelt hadviseléshez.

"Számos magánkezdeményezés működik már: védelmi iparunkban ötből négy vállalat magánvállalkozás. Számos, évtizedek óta inaktív állami vállalat mára elindította a gyártást, beleértve az új típusú fegyvereket" - mondta Zelenszkij.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. december 27-én az ukrán-magyar határszakaszon 6251 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6297 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt szerdán:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában