Ukrán válság

2023.12.03. 07:05

Újabb tüntetéseket tartottak Ukrajna-szerte a fronton harcolók hazatéréséért

648. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán tüzérek egy ZU-23-2 légvédelmi gépágyúval Kijev közelében 2023. november 30-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Az EU megadóztatná a befagyasztott orosz állami vagyonokat

Az Európai Unió javaslatot terjeszthet elő a több mint 200 milliárd euró értékű befagyasztott orosz állami vagyonból származó nyereség megadóztatására, hogy segítse Ukrajna újjáépítését. Nemzetközi szakértők és a bizottság december 6-i találkozóján dől majd el, hogy sikerült-e áthidalni a nézeteltéréseket a tagállamok között, ugyanis az ilyen intézkedések veszélyeztethetik a nyugati pénzügyi rendszer és a nyugati valuták hitelességét.

Svájc több milliárdnyi összegű orosz vagyont fagyasztott be

Svájc nagyjából 7,7 milliárd svájci frank összegű orosz vagyont fagyasztott be – közölte a svájci kormány.

A történelmileg semleges Svájc azután fagyasztotta be az orosz vagyonokat, hogy a többi nyugati országhoz igazodva szintén szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben.

Intenzíven támadnak az orosz erők

Az orosz erők több mint száz települést támadtak meg tíz régióban az elmúlt nap folyamán. Összesen három civil sérültről tudnak – jelentették a regionális tisztviselők és az ukrán hadsereg december 3-án.

Tovább folyik a harc Avgyivkáért

Az orosz hadsereg október közepe óta próbálja elfoglalni a kelet-ukrajnai Avgyivka városát és annak hatalmas kokszüzemét. Pénteki orosz jelentések azt sugallják, hogy a moszkvai csapatok átvették az irányítást a tőle 40 kilométerre délnyugatra fekvő Maryinka felett, ahol több mint egy éve folynak a harcok. Szombati nem hivatalos ukrán jelentések szerint azonban erői bizonyos körzeteket tartanak csak fogva.

Bidenéknek fogytán a pénze Ukrajna további támogatására

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője elmondta, hogy a Fehér Háznak sürgősen szüksége van kiegészítő finanszírozásra Ukrajna támogatására. A magas rangú tisztviselő elismerte, hogy

a Biden-kormányzatnak gyakorlatilag csak az év végéig van kerete, így „nagyon nehéz” lesz folytatni Kijev támogatását.

A Biden-kormányzat hetek óta sikertelenül próbálja keresztülvinni a Kongresszuson a Kijevnek szánt új „nemzetbiztonsági” finanszírozási csomagját. A csomag legutóbbi változata nagyjából 106 milliárd dollárt tartalmaz Izrael, Ukrajna és Tajvan együttes támogatására.

Nem bírják tovább az ukrán katonafeleségek, férjeiket követelik

Újabb tüntetéseket tartottak Ukrajna-szerte a fronton harcoló katonák hazatéréséért – derült ki a közösségi médián terjedő felvételekből, írja a Magyar Nemzet. Az egyik legnagyobb megmozdulás Kijevben történt, ahol sajtójelentések szerint több százan – főként a katonák hozzátartozói, feleségei és édesanyjai – gyűltek össze a leszerelésért tüntetve.

A hadkötelezettségről és katonai szolgálatról szóló ukrán törvény nem határozza meg a hadkötelezettség időtartamát a hadiállapot idején mozgósított katonák számára, a tiltakozók ennek kiküszöbölésére kérik a hatóságokat, mivel akadnak olyanok, akik már hosszú hónapok óta nem látták szeretteiket.

A hétvégén a kijevihez hasonló megmozdulásokat szerveztek más ukrán nagyvárosokban is, többek közt Lvivben (Lemberg), Szumiban, Ivano-Frankivszkban és Odesszában.

Az ukrán parlament hamarosan dönthet az új mozgósítási törvényről, melynek értelmében az újonnan besorozottak – egyes információk szerint – háromévnyi szolgálat után szerelhetnek csak le.

Orosz dróntámadás dél felől

Az orosz erők Shahed drónokkal támadtak délről – jelentette be az ukrán légierő. A jelentések szerint a drónok Herszon megyéből Mikolajiv megye felé haladtak.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 5062-en léptek be Magyarországra szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4377-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 56 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt szombaton:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában