Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.20. 06:02

A Hamász vezetőjének részvételével tűzszüneti megállapodásról tárgyalnak Kairóban

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonák terepjárókkal a Gázai övezet határtérségében, Dél-Izraelben 2023. december 18-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

Humanitárius szünetet sürget a Fehér Ház

A Fehér Ház szerint tárgyalások folynak a gázai humanitárius szünetről és a túszok szabadon bocsátásáról Izrael és a Hamász között.

„Ezek nagyon komoly tárgyalások és reméljük, hogy vezetnek valahová” – mondta a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby.

Antony Blinken: alacsonyabb intenzitású konfliktust akarunk látni

Az Izrael és Hamász közötti konfliktusnak alacsonyabb intenzitású szakaszba kell érkeznie – jelentette ki szerdán az amerikai külügyminiszter.

Antony Blinken évzáró sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy

elmozdulást várunk, és akarunk látni a jobban célzott katonai műveletek irányába, kisebb létszámú haderővel, amely igazán a Hamász vezetőire és az alagúthálózatára összpontosít.

Hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan a civil lakosságot érő veszteségek is jelentősen mérséklődnek majd.

Az amerikai külpolitika irányítója az ENSZ Biztonsági Tanácsában a katonai konfliktusról szóló határozat körüli vitát illetően megállapította, hogy az amerikai diplomácia aktív tárgyalásokat folytat a dokumentum tartalmáról, és egyetért azzal a törekvéssel, hogy az a Gáza övezetbe szánt humanitárius segélyek bejutását elősegítse. Olyan határozat elfogadását szeretné megakadályozni, amely ennek a célnak az elérését akadályozza – mondta Antony Blinken.

Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az Egyesült Államok is részt vesz azokban az erőfeszítésekben, amelyek egy újabb humanitárius tűzszünetre irányulnak, mely lehetővé tenné további túszok kiszabadulását.

Joe Biden elnök az Izrael és Hamász közötti újabb átmeneti fegyvernyugvás lehetőségéről szerdán újságírók előtt annyit mondott, az Egyesült Államok sürgeti, hogy legyen megegyezés, de nincsenek erre irányuló várakozásai jelenleg.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora előzőleg úgy fogalmazott, hogy nagyon komoly megbeszélés és alku zajlik, valamint reményét fejezte ki, hogy ezek „valahova vezetni fognak”.

Az amerikai védelmi miniszter látogatást tett a Ford repülőgép-hordozón

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán meglátogatta a Földközi-tenger keleti részén lévő Gerald R. Ford repülőgép-hordozót, és köszönetet mondott legénységének azért, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború idején segítettek megakadályozni egy szélesebb körű közel-keleti konfliktust.

Az atomhajtású Ford az amerikai elszántság erőteljes szimbólumává vált azzal, hogy közelebb sietett Izraelhez, miután október 7-én a Hamász palesztin militáns csoport megtámadta – jelentette a Reuters.

Austin háromszor is meghosszabbította a Ford ottani tartózkodását, abban a reményben, hogy jelenléte arra készteti Iránt és az Iránnal szövetséges csoportokat – különösen a libanoni Hezbollahot –, hogy kétszer is meggondolják, mielőtt csatlakoznak az Izrael elleni harchoz.

A kuvaiti kórház nem tudja ellátni a sebesülteket

Izrael a délután folyamán újabb légicsapást mért Rafah városára a kuvaiti kórház közelében. Rengeteg a sebesült.

A probléma ezzel a kórházzal az, hogy kicsi a mérete, és nem lesz képes ennyi sérültet fogadni. Elsősorban az alapvető orvosi beavatkozásokra szolgál, a sérülteket innen más kórházakba kell majd átszállítani.

Megérkezett Jordániából az első közvetlen segélyszállítmány Gázába

Először érkezett segélyszállítmány közvetlenül Jordániából a Gázai övezetbe az október 7-i terrortámadás óta.

Az ENSZ Élelmezési Világalapja (WFP) és a Jordán Hasemita Jótékonysági Szervezet (JHCO) közös 46 teherautókonvoja 750 tonnánál is több élelmiszert szállított szerdán a háború sújtotta övezetbe Kerem Salom izraeli határátkelőn át.

„A jordániai folyosó létrehozása felgyorsítja a segélyek érkezését, és enyhíti a jelenleg tapasztalható feszültséget és fennakadásokat” – közölte Szamer Abdel-Dzsaber, a WFP palesztin területekért felelős igazgatója.

A segélyszállítmányokat eddig a Gázai övezet és Egyiptom közötti határátkelőn keresztül juttatták el az övezetben élő rászorulóknak.

A WFP közleményében hangsúlyozta, hogy a Kerem Salom-i határátkelő megnyitásával növelni tudják az övezetbe küldött élelmiszerszállítmányok volumenét, és gyorsítani tudják a segélyszállítmányok célba juttatását, „mivel milliókat fenyeget az éhínség veszélye.”

Újabb összeomlás a gázai távközlési szolgáltatásokban

Gázában a háború októberi kezdete óta számos kibertámadás történt. A legújabb incidens a gázai övezet déli részét érintette.

Malajzia megtiltotta az izraeli hajók kikötését

A malajziai kormány szankciókat vezetett be az izraeli hajótársaságok konténerhajói, az izraeli zászlók alatt közlekedő hajók és az Izraelbe tartó hajók ellen az ország összes kikötőjében – közölte szerdán Anwar Ibrahim malajziai miniszterelnök.

A kormány kikötési tilalmat és korlátozásokat vezetett be az izraeli székhelyű Zim Integrated Shipping Services hajózási társaság ellen az összes malajziai kikötőben

– áll a malajziai miniszterelnök szerdán kiadott közleményében.

A szankciókat Izrael elleni válaszlépésnek szánják 

„az alapvető humanitárius elvek semmibe vétele, a nemzetközi jog megsértése, továbbá a palesztin nép mészárlása és az ellenük elkövetett kegyetlenségek miatt”

– írják.

Anwar Ibrahim már számos nemzetközi konferencián felszólalt a palesztinok védelmében. Malajzia és Izrael között jelenleg nem áll fent hivatalos diplomáciai kapcsolat.

A Hamász vezetőjének részvételével tűzszüneti megállapodásról tárgyalnak Kairóban

Tárgyalások kezdődtek szerdán az egyiptomi fővárosban az izraeli hadsereg és a palesztin szélsőséges Hamász szervezet közötti tűzszünetről és arról, hogy a palesztin civileknek szánt segélyek eljuthassanak Gázába, és kiszabaduljanak a túszok.

A Hamász közlése szerint Kairóba érkezett a palesztin szervezet vezetője, Iszmail Haníje is, akinek legutóbbi, november eleji egyiptomi látogatását követően bejelentették a konfliktus eddigi egyetlen fegyvernyugvási megállapodását, egy egyhetes humanitárius szünetet, amelynek során több mint 100 túszt engedtek szabadon.

A tárgyalásokról tájékozott egyik tisztviselő a Reuters hírügynökségnek elmondta: arról egyeztetnek, hogy a tűzszüneti megállapodás keretében a gázai fegyveresek által még mindig fogva tartott túszok közül kiket engedjenek el, és cserébe Izraelnek milyen palesztin foglyokat kell szabadon bocsátania.

Korábbi nyilatkozatok szerint Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy a túszként még mindig őrzött összes nőt és gyengélkedő férfit engedjék szabadon.

Izrael fokozza hadműveletét a Gázai övezet déli részén

A Hamász palesztin szélsőséges szervezet ellen átfogó támadást folytató izraeli hadsereg (IDF) a Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisz térségében "mélyíti és fokozza" szárazföldi hadműveletét – közölte Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő.

Egy teljes dandárral és további hadászati erőkkel bővítettük ottani egységeinket tevékenységük javításának érdekében

– jelentette ki.

Az IDF különleges erőket vet be, és hírszerzési tevékenységet végez a Gázába hurcolt túszok felkutatásáért. Ez a legfőbb feladat, a terepen lévő erőket felkészítik az élő túszok keresésére is, és továbbra is minden lehetséges erőfeszítést megteszünk, hogy visszaszerezzük őket

– tette hozzá.

Bejelentette azt is, hogy egy 32 éves katona meghalt az övezet déli részén zajló harcokban.

Kedd este az izraeli hadsereg elfogott hat, libanoni területről Izraelbe lőtt rakétát az ország északi határán. Válaszul az izraeli légierő megtámadta a libanoni területen lévő kilövőállást és a lövéseket végrehajtó osztagot, valamint egy, a Hamászt támogató libanoni síita Hezbollahhoz tartozó katonai épületet – jelentette a katonai szóvivő.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint két tartalékos katona közepesen súlyosan megsebesült a határvidéken az egyik katonai állás ellen indított libanoni belövések nyomán. Kórházba szállították őket, de állapotuk műtéti beavatkozást nem igényelt.

A Dzsihád terrorszervezet videót tett közzé két gázai túszról

Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet videót tett közzé két gázai túszról, a 47 éves Elád Kacírról és a 79 éves Gadi Mózeszről, akiket Nir Óz kibucból hurcoltak el a fegyveres konfliktus elindító október 7-i terrortámadásban.

Kacír anyját, Hannát is elrabolták, de a novemberi tűzszüneti megállapodás részeként szabadon engedték. Apját, Rami Kacírt viszont megölték. Mózesz feleségét, Efrat Katzot szintén meggyilkolták.

Egyrészt boldogok vagyunk, ez az első életjele. Másrészt nagyon soványnak, fáradtnak és kimerültnek tűnik, ami aggasztó

– mondta Gadi Mózesz fia, Jaír Mózesz, és hangsúlyozta, hogy a lehető leghamarabb a szabadulásukhoz vezető megállapodásra van szükség.

Kedden palesztin és arab tisztviselők azt mondták a Háárec című izraeli újságnak, hogy a Hamász magas rangú vezetőiből álló delegáció érkezik Egyiptomba, hogy megvitassák a továbbra is az iszlamista szervezetek fogságában tartott 129 túsz, köztük legkevesebb 20 holttest kiadásának feltételeit. Várhatóan Kairóba utazik a tárgyalásokra a Hamász Katarban élő politikai vezetője, Iszmail Haníje is.

Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter, a jobboldali radikális Zsidó Erő párt elnöke egyeztetés nélkül és a lakosok tiltakozása ellenére kedden ellátogatott a Gázai övezet szomszédságában található Nir Óz kibucba, amely súlyos károkat szenvedett a Hamász támadásának idején.

Izraelbe utazott Jerry Seinfeld amerikai színész

Izraelbe utazott szolidaritási látogatásra Jerry Seinfeld amerikai színész és párja, Jessica. Kedden ellátogattak a Gázai övezet melletti Beeri kibucba, és az ott élőktől az október 7-én átélt borzalmakról tájékozódtak.

Egy muzulmán prédikátor dzsihádra szólította fel a fiatal muszlimokat az Egyesült Államok ellen

Alex Jones amerikai műsorvezető bemutatott egy videót egy muzulmán prédikátorról, aki arra szólítja fel a fiatal muszlimokat, hogy vállalják fel a dzsihádot az Egyesült Államok ellen, harcoljanak és váljanak mártírrá. Az 51 éves, amerikai születésű Ahmad Musa Jibril radikális iszlamista prédikátor látható a közösségi médiában közzétett videókon, amelyekben azzal érvelnek, hogy az Egyesült Államokban élő muszlimoknak el kell fordulniuk attól, amit ő „amerikai-cionista iszlámnak” nevezett és felhígultnak tart. 

Állítólag hozzá és a gyűlölettel teli prédikációhoz köthető a London Bridge elleni 2017-es terrortámadás is, most pedig dzsihádra szólította fel az amerikai muszlimokat a „hitetlen Nyugat” ellen – és a „szenilis fáraónak” nevezett Joe Biden által vezetett USA-t hibáztatja az általa csak „palesztinai népirtásnak” tartott izraeli–Hamász háború miatt.

Láttad korunk szenilis fáraóját, mindentől elment az esze, kivéve a hűségét és a zsidó megszállók iránti támogatását

– hangoztatta a szélsőséges imám.

Ma szavazhatnak az újabb tűzszünetről

Az ENSZ Biztonsági Tanács határozatának szövegezése körüli viták miatt - állítólag az USA újabb vétójának elkerülése érdekében - a tűzszünetre vonatkozó szavazást szerdára halasztották - írta a BBC. 

Palesztinpárti tüntetőket fogtak el a Capitoliumban

A Capitolium épületében több tucat palesztinpárti tüntetőt tartóztattak le az amerikai törvényhozás biztonságáért felelős rendőrök kedden.

A hatóság szerint előzetes információk voltak arról, hogy a csoport látogatóként jut be a Capitolium épületébe, ahol tiltakozásba kezd. A palesztinpárti tüntetők a törvényhozás főépületének kupolája alatti térben

az izraeli hadműveletek során meghalt gázaiakra cipőik eldobálásával hívták fel a figyelmet.

A közlemény arra is kitér, hogy az előzetes információk nyomán megerősítették a rendőrségi jelenlétet az épületben, és akkor léptek közbe, amikor a csoport átlépte a törvény határait, vagyis elkezdte demonstrációját.

Az Egyesült Államokban törvény tiltja a tüntetést a kongresszusi épületeken belül.

A rendőrök mintegy 60 embert vettek őrizetbe, akik a felszólításra sem hagytak fel a törvénysértéssel.

A csoport tagjai ellen gyülekezés, intézmény működésének akadályozása és rendzavarás miatt indult eljárás.

Ez történt kedden:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában