Mérföldkövek

2023.12.14. 14:26

Szijjártó: Szerbia és Magyarország kapcsolata most a legjobb a történelem során (videó)

Szerbia és Magyarország kapcsolata most a legjobb a történelem során, ez jó mind a két országnak, de legfőképpen a vajdasági magyar közösségnek, amely továbbra is számíthat a kormány támogatására – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a szerbiai Adán.

MW

Szijjártó Péter a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, Pásztor Bálinttal

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnökével, Pásztor Bálinttal lefolytatott tárgyalását követően arról számolt be, hogy ugyan a kétoldalú kapcsolatok szárnyalása mindkét félnek kedvez, ebből a legtöbbet mégis a helyi magyar közösség tud profitálni, mindebben pedig szavai szerint a szervezet néhai vezetőjének, Pásztor Istvánnak elévülhetetlen érdemei vannak.

Hogyha nem lenne ilyen jó a kapcsolat, akkor nem tudtuk volna végrehajtani az elmúlt években azokat a fejlesztéseket, amelyek egyértelműen jobbá tették az itt élők életét, jobbá, mint bármikor korábban

– szögezte le.

Olyan mérföldköveket értünk el, mint hogy nyolc év után újra lehet vonattal közlekedni Szeged és Szabadka között, hogy Röszke és Horgos között a kis határátkelőn a nap minden órájában és percében át lehet kelni, és több mint 14 ezer vajdasági vállalkozónak adtunk beruházási támogatást, amelynek nyomán a Vajdaságban 170 milliárd forintnyi beruházás jött létre

– sorolta.

Szijjártó Péter ugyanakkor rámutatott, hogy a nemzeti kisebbségi lét azt jelenti, hogy minden nap újra és újra erőfeszítéseket kell tenni a megmaradásért, a tegnap sikere ugyanis nem jelenti a ma sikerét.

Ezért szeretném ismét aláhúzni, s biztosítani önöket arról, hogy mindaddig, amíg Budapesten nemzeti kormány van, addig önök is számíthatnak ránk, számíthatnak az anyaországra, számíthatnak a magyar kormány támogatására

– hangsúlyozta.

Illetve közölte, hogy a VMSZ elnöke minél erősebb belgrádi érdekképviseletet próbál teremteni a Baja-Szabadka vasútvonal fejlesztése és a határkeresztező teherforgalom egy részének Hercegszántóra való átterelése érdekében.

Emellett a kormány folytatja a vajdasági gazdaságfejlesztési programot, amelynek keretében újabb két pályázatot írnak ki négymilliárd forintos értékben a kisvállalkozások modernizációját és mezőgazdasági termelésének fejlesztését elősegítendő – jelentette be.

A miniszter ennek kapcsán aláhúzta, hogy az eddigi eredmények megóvása és a további sikerek elérése érdekében erős magyar képviseletre van szükség Belgrádban.

„Ez fontos lesz ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani, fenn tudják önök tartani a választások után is azt, hogy itt, a határ mentén az élet újra elviselhető legyen, hogy újra rend, nyugalom, béke legyen, és ki lehessen szorítani erről a vidékről a normális életet korábban ellehetetlenítő illegális migránsokat” – mondta.

Ezért fontos, hogy a leendő belgrádi döntéshozatalnál a magyarok hangja minél erősebb legyen annak érdekében, hogy úgy, ahogy az elmúlt hetekben volt, a következő években se keserítsék meg az illegális migránsok az itt élő magyarok életét

– tette hozzá.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában