Szerepvállalás

2024.01.30. 21:31

Honvédelmi miniszter: a nemzetközi figyelem fenntartása szükséges a Nyugat-Balkán stabilitásának megőrzéséhez

Magyarország érdekelt a délkelet-európai térség, és benne Bosznia-Hercegovina politikai és gazdasági stabilitásában, mert az hozzájárul Magyarország és Európa biztonságához - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf Szarajevóban.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Milos Vucevic szerb miniszterelnök-helyettessel, védelmi miniszterrel Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2024. január 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Kiemelten fontos a veszélyek korában a nemzetközi figyelem fenntartása a Nyugat-Balkán iránt, a régió stabilitásának megőrzése érdekében, és ebben Magyarország folyamatosan szerepet vállal - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Szarajevóban, Zukan Helezzel, Bosznia-Hercegovina védelmi miniszterével folytatott tárgyalásai után.

A Honvédelmi Minisztériumnak az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írták: a tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország érdekelt a délkelet-európai térség, és benne Bosznia-Hercegovina politikai és gazdasági stabilitásában, mert az hozzájárul Magyarország és Európa biztonságához.

Készek vagyunk a kétoldalú katonai együttműködés elmélyítésére, legyen szó szakmai találkozókról vagy képzésekről. Védelmi tárcáink folyamatosan együttműködnek a kapcsolatok erősítése érdekében

 - fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Emlékeztetett arra, hogy az idei év második felében Magyarország látja el az Európai Unió elnökségi feladatait.

Kiemelt céljaink közé tartozik, hogy a magyar uniós elnökség idején rávilágítsunk az unió bővítésének fontosságára és az európai védelmi képességek erősítésének szükségességére

 - mondta a miniszter.

A közlemény szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf kedden találkozik még az Európai Unió által 20 éve indított EUFOR Althea békefenntartói misszió vezetőivel, köztük a missziót ebben az évben irányító magyar parancsnokkal, Sticz László vezérőrnaggyal és a Bosznia-Hercegovinában szolgáló magyar katonákkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában