Csúsztatás

2024.01.22. 13:30

Nem mondtak igazat Brüsszelben: nem aggódnak a magyar jogállamiság helyzete miatt

Brüsszelnek a jogállamisághoz fűződő valós viszonyát jól mutatják az uniós csúcsvezetők – köztük Von der Leyennek és az Európai Parlament korábbi alelnökének – korrupciógyanús ügyei.

MW

Az Európai Parlament plenáris ülése 2023. június 1-én Brüsszelben

Forrás: Anadolu / AFP

Fotó: Dursun Aydemir

Habár mindig is tudni lehetett, hogy Brüsszel az úgynevezett jogállamisági kritériumokat mindössze a politikai céljai elleplezésére használta a szuverenista magyar kormánnyal szemben, nemrégiben az Európai Bizottság elnöke is beismerte, hogy hazudtak – mutatott rá a Magyar Nemzet. A lap emlékeztet: 

Ursula von der Leyen a minapi beszédében, amelyben az Európai Tanács tavaly december közepi ülésének következtetéseivel foglalkozott, Magyarországról és az hazánkat illető uniós forrásokról szólva úgy értékelt, hogy a magyar kormány sikeresen teljesítette az igazságügyi reformot, így a kohéziós források egy részét már el is utalták Budapestnek.

Tehát olyan indokokat sorolt fel a források nagyobbik részének – húszmilliárd eurónak – a további befagyasztására, mint az LMBTQ-emberek jogaival, az akadémiai szabadsággal és a bevándorlással kapcsolatos aggályok. Ezzel lényegében azt mondta a bizottsági elnök, hogy valójában nem a jogállamiság helyzete, hanem az említett, mondvacsinált okok miatt nem kapjuk meg a nekünk járó forrásokat.

A magyarországi baloldal szereplői az elmúlt években szintén a jogállamiságra hivatkozva kampányoltak azért, hogy hazánk ne kapja meg az uniós pénzeket, amelyekre egyébként jogosultak vagyunk – idézi fel a Magyar Nemzet, hozzátéve: több nyilatkozatukból az derül ki, hogy pusztán a saját pozícióik javítása érdekében hangoztatták a jogállamisági jelszavakat.

Így kampányolt a baloldal hazánk megbüntetéséért

A Dobrev Klára és Donáth Anna, a DK, illetve a Momentum EP-képviselője által jegyzett, 2022. áprilisi indítványban üdvözölték, hogy az Európai Bizottság arról döntött: alkalmazza hazánkkal szemben a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendeletet, egyben felszólították a végrehajtó testületet, hogy büntesse meg Magyarországot. 

Az Európai Parlament felkéri a bizottságot, hogy teljes mértékben használja ki a rendelkezésre álló eszközöket annak érdekében, hogy orvosolja az unió alapértékeinek Magyarország általi súlyos megsértése egyértelmű veszélyét. Emlékeztet a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet fontosságára, és üdvözli, hogy Magyarország esetében – bár hosszú késedelemmel és korlátozott alkalmazási körrel – döntöttek a rendelet alkalmazásáról 

– áll a dokumentumban. Az indítványban Dobrevék arra is felszólították az Európai Bizottságot, hogy az általuk vélt visszaélési kockázatok miatt ne hagyja jóvá a pandémia gazdasági következményeinek orvoslására elkészített magyar helyreállítási tervet. 

A hazánk megrendszabályozását rendszeresen sürgető Rónai Sándor a baloldali sajtó által generált, úgynevezett Pegasus-ügyet is az uniós források befagyasztását igazolásaként említette tavaly májusban. 

A Magyar Nemzet azt is felidéz, hogy egy 2022. szeptemberi Facebook-bejegyzésben Rónai személyesen a magyar kormányfőt is korrupcióval vádolta, azt követelve, hogy az uniós forrásokat a kabinet megkerülésével – a baloldal érdekeinek megfelelően – osszák szét.

De hazánk ellen dolgozott az elmúlt idszőkabn mások mellett Cseh Katalin, Vajda Zoltán és Ujhelyi István is. 

A politikusok tevékenyéségéről szóló részletes cikk IDE KATTINTVA olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában