Győzelem

2024.02.11. 22:38

Alexander Stubb nyerte a finn elnökválasztást

A szavazatok csaknem 100 százalékos összesítésén alapuló előrejelzés szerint Stubb a jobbközép Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) jelöltjeként a voksok 51,6 százalékát kapta, míg a liberális zöldpárti Pekka Haavisto volt külügyminiszter a szavazatok 48,4 százalékával a második helyen végzett.

MW

Alexander Stubb nyerte a finn elnökválasztást

Forrás: AFP

Fotó: Emmi Korhonen

Alexander Stubb korábbi miniszterelnök bejelentette győzelmét a finn elnökválasztás vasárnap tartott második fordulójában.

Az YLE finn köztelevíziónak a szavazatok csaknem 100 százalékos összesítésén alapuló, a tévé honlapján közzétett előrejelzése szerint Stubb a jobbközép Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) jelöltjeként a voksok 51,6 százalékát kapta, míg a liberális zöldpárti Pekka Haavisto volt külügyminiszter a szavazatok 48,4 százalékával a második helyen végzett.

Stubb kijelentette, hogy győzelmét élete legnagyobb megtiszteltetésének tartja. Úgy fogalmazott, nyugodtnak és alázatosnak érzi magát, ugyanakkor végtelenül boldognak és hálásnak.

Haavisto előzőleg már jelezte, úgy látja, hogy vereséget szenvedett és gratulált Stubbnak a győzelméhez. 

Úgy vélem, Finnországnak jó elnöke lesz. Alexander Stubb tapasztalt, a feladathoz értő személy

 - jelentette ki Haavisto.

A finn igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint a több mint 4,5 millió választópolgár 67,6 százaléka, vagyis több mint 3 millióan járultak a szavazóurnákhoz.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az X-en azt írta: "Meleg üdvözletem Alexander Stubbnak. Finnország közeli barátunk és partnerünk".

Az új finn elnök március elsejével veszi át a tisztséggel járó teendőket Sauli Niinistö leköszönő államfőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában