Exkluzív sorozat

2024.02.16. 06:35

Portik Tamást az FBI képezte ki?

A Magyar Nemzet cikksorozatban tárja fel az alvilág egykori urának kapcsolatát az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával. A második részből kiderül, hogy Portik Tamás egy barátja közvetítésével Bécsben vette fel a kapcsolatot az amerikaiakkal.

MW

Portik Tamás a két évtizeddel ezelőtti Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperének tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. március 31-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

2001 májusában Halmos Riskó Annát állapotosan tartóztatták fel a Los Angeles-i repülőtéren. Az Egyesült Államokba az akkori jogszabályok szerint várandós, nem amerikai állampolgárt rendkívül kivételes esetben engedhettek volna be. 

Az ikerterhessége ötödik hónapjában járó fiatal nőt mégis félreállították, majd csupán néhány óra várakoztatás után, intézkedés nélkül elengedték és engedélyezték a belépését az Egyesült Államokba.

Portik élettársa 1997-től kezdődően mind a négy közös gyermeküket Amerikában szülte meg, így amerikai állampolgárok lettek.  

A magyar titkosszolgálati vizsgálat a fenti körülményeket, illetve más beszerzett adatokat értékelve megállapította, hogy terhes élettársa Portik valamilyen hivatalos amerikai kapcsolata tudtával és engedélyével léphetett be az országba.

A Magyar Nemzet kétrészes cikksorozatában annak járt utána, hogy Portik Tamásnak milyen jellegű kapcsolata volt az FBI-jal. Előző cikkükben megírták, hogy a magyar rendőrség Portik letartóztatása előtt egy hónappal megfigyelte az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda ügynökei és az olajos bűnöző titkos találkozóját. Az ezzel összefüggésben már egy évvel korábban indult titkosszolgálati vizsgálat pedig több fontos megállapításra jutott, többek között arra, hogy 

Portik már a 90-es években elején-közepén kapcsolatba lépett az FBI-jal.

Ezt erősítette meg a lap vizsgálatra rálátó forrása is, aki hozzátette: az Energol-vezér egy, az éjszakai életben jól ismert barátja közvetítésével Bécsben vette fel a kapcsolatot az amerikaiakkal. 

A férfi az Aranykéz utcai robbantás ügyében tanúként arról is beszélt, hogy korábban ő maga  a Las Vegas-i rendőrség különleges egységének fedett nyomozója is volt, és állította, Portik is hasonló szerepet töltött be „egy másik egységnél”.

Hogy ebben a vallomásában K. Zoltán az FBI-ra, esetleg más amerikai szervezetre gondolt, nem derült ki, az viszont tény, hogy a magyar hatóságok vizsgálata során azt is megállapították: Portiknak az amerikai titkosszolgálatokhoz is lehetett valamilyen köze, hiszen három stratégiai fontosságú információt is megadhatott nekik a 90-es években.

Portik FBI-os érintettsége még a rendőrök megvesztegetése és adócsalás miatt elítélt Vizoviczki László elleni eljárásban is előkerült. Az ügy koronatanúja szerint az egyik korrumpált főrendőr neki arról beszélt, hogy az Energol egykori vezetőjét az FBI képezte ki.

A cikk folytatása a részletekkel IDE kattintva olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában