Kéz a kézben

2024.03.25. 06:39

Egyre több helyen jelenti be közös indulását a Momentum és a DK

Noha korábban a Momentum kritizálta a DK-t és Gyurcsány Ferencet, mára szívesen dolgoznak együtt velük – hívja fel a figyelmet cikkében a Magyar Nemzet.

MW

Az ellenzéki pártok demonstrációja Budapesten a Szabad sajtó útján 2019. március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapján. Jobbról balra Bősz Anett (Liberálisok), Jávor Benedek (Párbeszéd), Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője, Gyurcsány Ferenc felesége, Donáth Anna (Momentum), Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Ahogy közeledik az önkormányzati választás és a pártok hivatalosan is bejelentik jelöltjeiket, egyre inkább úgy tűnik, a DK által képviselt „hazugság kultúrája” már egyáltalán nem szúrja a Momentum szemét. A népszerűségi dugóhúzóban lévő liberális párt ugyanis egyre több helyen jelenti be közös indulását Gyurcsány Ferenc pártjával, melynek tavaly októberben Donáth Anna még kvázi hadüzenetet küldött – írja a lap.

Emlékezetes, a Momentum EP-képviselője nyílt levélben fogalmazta meg kritikáját a DK-val szemben, eszerint a Demokratikus Koalíció a hazugság kultúráját képviseli, amely súlyos gátja a kormányváltásnak. Donáth szerint amellett, hogy a DK hazugságokkal kampányol és nem mutat valós adatokat aktivistái számáról, a legkomolyabb gondot az jelenti, hogy korábban Gyurcsány Ferenc Magyarország miniszterelnökeként tudatosan, előre megfontoltan hazudott egy teljes országnak hatalma megtartása érdekében, majd a megnyert választások után, amikor kiderült, hogy nagy a baj, és megszorítást megszorítás követett, hogy a csőd elkerülhető legyen, nem vállalt felelősséget tetteiért. 

Mindezek után minimum visszás, hogy amint a DK bejelentette, támogatják Karácsony Gergelyt, a liberális párt is azonnal beállt a főpolgármester mögé. Ez tavaly november végén történt, a két párt pedig azóta több fővárosi kerületben és vidéki városban állapodott meg közös jelölt állításában. 

Legutóbb például Zalaegerszegen állt ki a nyilvánosság elé Keresztes Csaba, a DK választókerületi elnöke, aki közölte, a két párt a zalaegerszegi önkormányzati választásra politikai szövetséget köt. Közös jelöltet állítanak a 12 választókerületekben és a polgármesterjelöltjük is közös lesz. Mint mondta, a DK olyan szövetségest keresett, „amely hasonló célt jelölt ki és amelyben megbíznak”. 

Ruzsics Milán, a Momentum Mozgalom megyei elnöke pedig arra utalt, hogy hosszabb időre visszatekintve – anno már az előválasztásban – nagyon jó együttműködés alakult ki a DK-val, ez alapozza meg a mostani közös politizálásukat. Együttműködési megállapodás született arról is, hogy a két párt közösen támogatja Hartmann Ferencet Veszprémben, Jeszenszki Andrást Nyíregyházán, Horváth Jácintot Nagykanizsán, valamint Pintér Attilát Kaposváron. Emellett – a tervek szerint – a DK Egerben visszalépteti az eddigi polgármesterjelöltjét, Balázs Miklóst, és beáll a momentumos Jánosi Zoltán mögé, de Debrecenben is a momentumos Mándi Lászlót támogatják, aki mögött ott áll az LMP, az MSZP, a Jakab Péter-féle Nép Pártján és a Szikra Mozgalom is.

Jelen állás szerint Szolnokon a Momentum támogatja a DK–MSZP polgármesterjelöltjét, Győrfi Mihályt, noha a liberálisoknak már volt saját jelöltjük Miskolczi László személyében.

Budapesten is több kerületben már megegyezett a Momentum a hazugság kultúráját képviselő DK-val. 

A cikk folytatása IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában