Gratuláció

2024.03.21. 16:33

Miniszterelnök: a párbeszéd fenntartása alapvető feltétele a béke megteremtésének

A hivatalos eredmény kihirdetését követően Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön levélben gratulált Vlagyimir Putyinnak az Oroszországi Föderáció elnökévé történt újraválasztása alkalmából – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kétoldalú tárgyalást folytat Pekingben 2023. október 17-én

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő kifejtette: örömére szolgál, hogy a Magyarország és Oroszország közötti együttműködés kölcsönös tiszteleten alapul, ami lehetővé teszi fontos kérdések megvitatását a mostani, nagyon nehéz geopolitikai helyzetben is.

Orbán Viktor leszögezte:

Magyarország a béke pártján áll; meggyőződésünk, hogy a párbeszéd fenntartása alapvető feltétele a béke mielőbbi megteremtésének.

A magyar miniszterelnök biztosította az orosz elnököt, hogy hazánk készen áll az országaink közötti együttműködés fokozására a nemzetközi jog által nem korlátozott ágazatokban – ismertette a gratuláló levél tartalmát Havasi Bertalan.

Hivatalos végeredmény: 87,28 százalékkal győzött Vlagyimir Putyin

A leadott szavazatok 87,28 százalékával nyerte meg Vlagyimir Putyin hivatalban államfő a múlt héten rendezett orosz elnökválasztást – jelentette Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság (CIK) elnöke a testület csütörtöki ülésén kihirdetve a hivatalos végeredményt.

A március 15-17. között megtartott választáson Pamfilova szerint 76 277 708-an szavaztak Putyinra. A részvétel 77,49 százalékkal történelmi rekord volt: összesen 87 576 075 ember adta le a voksát, közülük 388 791-en külföldön.

„Oroszország modern történelmében még soha nem voltak ilyen mutatók” – mondta Pamfilova.

A második helyen Nikolaj Haritonov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja parlamenti képviselője végzett 4,31, a harmadikon az Új Emberek pártot képviselő Vlagyiszlav Davankov, az Állami Duma elnökhelyettese 3,85, a negyediken pedig Leonyid Szluckij, Oroszország Liberális Demokrata Pártjának parlamenti bizottsági elnöke 3,2 százalékkal. Ez Haritonov esetében 3 768 470, Davankovéban 3 362 484, Szluckijéban pedig 2 795 629 voksot jelentett.

Ella Pamfilova azt mondta, hogy a bizottsághoz nem érkezett olyan panasz, amelyet meg kellett volna vizsgálni. Több mint 14 ezer folyamodvány futott be a választási eredményeket követően esetleges jogsértésekkel kapcsolatban, ezek többsége külföldről érkezett „sablon.” A folyamodványok közül 459 bizonyult valósnak.

A bizottsági elnök közölte, hogy a szavazás során Oroszország-szerte 41 esetben jegyezték fel a szavazólapok tömeges megrongálását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában