támogatott tartalom

2020.07.16. 13:32

Megfelelő alternatívát jelent-e a mobil klíma?

A hagyományosnak tekinthető split klímák alternatívájaként jelentek meg az úgynevezett mobil klímák, alkalmazási területük mégis különböző. Noha ezek az eszközök kevésbé energiatakarékosak, némileg zajosabbak és a hatásfokuk is alacsonyabb, bizonyos esetekben mégis tökéletes választást jelentenek.

Támogatott tartalom

Mikor érdemes mobil klímát választani?

A mobil klímák ideális választást jelentenek abban az esetben, ha csak rövid ideig van szükségünk rájuk. Emiatt tökéletes alternatívát jelentenek nyaralókban vagy akár albérletekben is. Minél ritkábban használnánk klimatizáló berendezést, annál inkább az olcsóbb mobil klímák felé billen a mérleg nyelve. A mobil klíma nagyszerű alternatíva abban az esetben is, ha az épület műemlékjellege miatt nem helyezhető el külső egység. Abban az esetben is jó választást jelentenek ezek az eszközök, ha nem szeretnénk néhány tízezernél többet költeni a klímaberendezésre; persze a hosszútávú használat során az energiaköltségek magasabbak, de rövid üzemidők esetén ésszerű választást jelentenek.

Ilyen típusok léteznek…

Kétféle megoldással találkozunk a piacon. Az egyik az úgynevezett gégecsöves mobil klíma, ez az elterjedtebb és ismertebb típus. Tulajdonképpen egy mozgatható kis szerkezetről van szó, ami leginkább egy hősugárzóhoz vagy páramentesítőhöz hasonlítható. Tulajdonképpen szabadon mozgatható, azonban nem szabad elfelejteni, hogy tartozik hozzá egy gégecső is, ami a meleg levegő elvezetését biztosítja. Szükség van tehát egy kivezetésre, hogy a hő ne juthasson vissza az életterünkbe, vagyis a meleg levegőt ki kell juttatnunk a szabadba akár egy e célra létrehozott lyukon keresztül. Sokan hanyag módon a résznyire nyitott ablakon oldják meg a kivezetést, ami nem túl gazdaságos, hiszen közel annyi hő érkezik a lakóhelyiségbe, mint amennyi a mobil klímának köszönhetően távozik.

A mobil kílmák másik típusa az úgynevezett split mobil klíma. Ez a típus sok tekintetben inkább a hagyományos fali klímákhoz hasonlítható azzal a különbséggel, hogy esetükben a beltéri egység mozgatható. Nagy előnyük a hagyományos gégecsöves megoldásokkal szemben, hogy sokkal jobb hatásfokkal képesek működni, így akár a fali klímákat is képesek helyettesíteni. Esetükben is a külső egység a hangosabb, így a lakásban nem kell magas zajszinttől tartani. Sőt, egyes készülékek akár fűtésre is alkalmasak lehetnek, így kiegészítő fűtésként vagy alkalmi fűtőszerkezetként tekinthetünk rájuk a hidegebb hónapokban.

A mobilklímák hűtőteljesítménye

Ahogyan már többször utaltunk rá, az alacsonyabb hűtőteljesítmény miatt ezek a berendezések nem képesek felvenni a versenyt a fali split klímákkal, de sok esetben tökéletes alternatívát képesek biztosítani.

Míg egy 27 négyzetméteres lakás hűtése megoldható 2,5 kW villamos energia felhasználásával, egy 60-75 négyzetméteres otthon hűtéséhez már 7 kW körüli teljesítményre lesz szükség. Természetesen nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a klímaberendezések méretezését alapvetően meghatározza a lakás hőszigetelése, a nyílászárók állapota, a tájolás, illetve a lakást árnyékoló tényezők is.

Összességében kijelenthető, hogy a mobil klíma nagyszerű lehetőséget biztosít a hőség ellen minden olyan esetben, amikor a fali klíma beszerelése nem lehetséges vagy nem gazdaságos. Az eMAG webáruház mobil klímák széles kínálatát biztosítja a vásárlók számára; itt bizonyosan megtalálhatjuk azt a típust, ami a leginkább megfelel az igényeinknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában