Hirdetés

2023.03.16. 08:25

Így határozza meg otthonunk stílusát egy jó szőnyeg

Elsőre talán azt gondolnánk, hogy a különféle lakástextilek csupán csak sokadlagos, gyakorlati funkcióval aligha bíró kiegészítői egy lakásenteriőrnek – pedig valójában esszenciális szerepük van egy-egy helyiség stílusának, karakterének meghatározásában. Különösképpen igaz ez a szőnyegekre, amelyek nemcsak az esztétikumot növelik, de melegséget, komfortosságot is biztosítanak otthonunkban, és még a térérzetet is jelentős mértékben befolyásolhatjuk velük.

PR-cikk

Forrás: 123RF.com

Az alábbiakban megmutatjuk, hogy milyen módon erősítheti az összhatást a lakberendezésben egy jól megválasztott szőnyeg, és hogy milyen szempontokra érdemes figyelnünk, ha új lakástextilekkel dobnánk fel otthonunk dizájnját.

Miért nem hiányozhatnak a szőnyegek egyetlen lakásenteriőrből sem?

Habár az egyes helyiségek funkcióját elsődlegesen a központi bútordarabok és berendezési tárgyak határozzák meg, a lakástextileknek és egyéb kiegészítő elemeknek nagyon fontos szerepük van abban, hogy egységes, harmonikus megjelentést kölcsönözzenek otthonunknak. A szőnyegek általában a tér legnagyobb és legfeltűnőbb textilkiegészítőiként funkcionálnak, és kiváló lehetőséget adnak arra, hogy összekössük, kompozícióba rendezzük az enteriőr többi elemét. Nézzük, milyen további praktikus előnyökkel jár, ha szőnyegekkel dekoráljuk lakásunkat!

Feldobják a teret

Akárcsak a többi lakástextil, a szőnyeg is remek eszköz arra, hogy vidámságot, színeket, mintákat, textúrákat csempésszünk be otthonunkba. Egy mintás vagy színes szőnyeg élettel telivé varázsolja a teret, megtöri a monokróm, minta nélküli bútorok egyhangúságát, invitálóbbá teszi a helyiséget. Bátran játszhatunk a színekkel, behozhatunk új árnyalatokat, de ráerősíthetünk a falakon, a bútorokon vagy akár más kiegészítőkön megjelenő egységes színsémákra is.

Növelik a komfortérzetet

Különösképpen a hidegebb évszakokban jelent sokat, ha a kanapén vagy éppen az ebédlőasztalnál ülve a lábunk alatt érezhetünk egy puha, kellemes tapintású, melegséget árasztó szőnyeget. Talán bele sem gondolunk, hogy ez a hőérzetünket milyen szinten befolyásolja, mi több, még a hőszigetelésben is szerepet játszik.

Zónákra osztják a helyiségeket

A szőnyegek egyik legfontosabb szerepe a térrendezés szempontjából, hogy a nagyobb helyiségeket zónákra oszthatjuk velük, ezzel egyértelműen elkülönítve a tér egyes részeinek funkcióit. Egy amerikai stílusú, egyterű lakásban például látványosan elválaszthatjuk a szőnyegekkel a tv-zésre, pihenésre, beszélgetésre, vendég fogadására alkalmas teret vagy éppen az ebédlősarkot.

Elnyelik a hangot

Nem utolsó szempont az sem, hogy a szőnyegek jellemzően jó hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, így akár jelentősen is csökkenthetik a zajt otthonunkban. Ha ez kifejezetten fontos szempont számunkra, érdemes vastagabb, lehetőleg plüss szőnyeget választanunk.

Védik a padlót

A szőnyegekkel egyúttal a padlónkat is óvhatjuk az esetleges kopástól, karcolásoktól és más külső behatásoktól, ami különösképpen a sérülékenyebb padlóburkolatok – így például a parketta vagy a hajópadló – esetén lehet kiemelten fontos. Ennek megfelelően ajánlott szőnyeget betervezni azokra a területekre, amelyek jobban ki vannak téve az intenzív használatnak.

Milyen szempontokra figyeljünk, ha szőnyegekkel dekorálnánk otthonunkat?

Figyeljünk a harmóniára!

Ha egyszerre több szőnyeget is szeretnénk elhelyezni otthonunkban, érdemes arra törekedni, hogy ezek hasonló stílusúak legyenek, hogy jól kiegészítsék egymást. Ugyanígy figyeljünk az arányokra, az összhangra az enteriőr többi elemével is: ha túl sok a harsány szín, minta a helyiségben, akkor érdemes egy minimalista, pasztell vagy földszínű szőnyeget választani, ha viszont inkább a neutrális elemek dominálnak, egy színes szőnyeg jól fel tudja dobni a teret.

Kísérletezzünk a formákkal!

Korántsem szükségszerű, hogy egy szőnyeg csak téglalap alakú lehet. A legcélravezetőbb, ha arra törekszünk, hogy a meglévő bútoraink elrendezéséhez, az egyes zónák kialakításához mérten találjuk meg az ideális szőnyeg formát. Kísérletezzük bátran kerek, négyzet alakú vagy akár ovális szőnyegekkel is, ha a helyiség adottságai esetleg azt kívánják meg!

Alakítsunk ki egy fókuszpontot!

Mielőtt kiválasztjuk új szőnyegünket, érdemes megfontolni, hogy azt szeretnénk-e, hogy központi helyet foglaljon el a helyiségben vagy sem. Különösen egy nagy méretű, merészebb színű vagy mintájú szőnyeg esetében kell számolnunk azzal, hogy domináns eleme lesz a helyiségnek, így célszerű úgy kialakítani az enteriőrt, hogy köré szerveződjenek a további darabok.

Gondoljuk át a méretválasztást!

Ahhoz, hogy új szőnyegünk biztosan jól mutasson, rendkívül fontos, hogy a szoba dimenzióihoz és a többi berendezési tárgyhoz viszonyítva is ideális méretű legyen. Ha a nappaliba választunk szőnyeg, érdemes azzal számolni, hogy a kanapé és a fotelek első lábai a szőnyegre kerüljenek, vagyis az általuk kirajzolt területet fedje le a szőnyeg, de ne is nyúljon túl túlságosan. Ha az ebédlőasztal alá raknánk szőnyeget, számoljunk azzal, hogy az asztal, illetve a székek még kihúzott állapotban is elférjenek rajta.

A szőnyegek tehát számos tekintetben meghatározzák otthonunk stílusát, karaktert, egyediséget kölcsönöznek a térnek, ha pedig jól választjuk meg a térbe illő darabot, a berendezési tárgyak közötti kohéziót, összhangot is megteremthetik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában