hirdetés

2021.09.24. 15:19

„Vízvisszatartás és tájhasználat-váltás tervezése az Ős-Dráva Programban” című projekthez kapcsolódó öntözési fejlesztési lehetőségek

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma bonyolítja le a „Vízvisszatartás és tájhasználat-váltás tervezése az Ős-Dráva Programban” elnevezésű, nagy jelentőségű vízügyi beruházást. A projekt 13,42 milliárd Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósul meg a Széchenyi 2020 – Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében.

Vízkivételi mű Drávagárdonynál

Forrás: Aquaprofit Zrt.

Az elmúlt években, évtizedekben az Ormánság térségében is megfigyelhető az éghajlati szélsőségek erősödése. Egyre gyakoribbá válnak a hőmérséklet hirtelen ingadozásai, növekszik a hőhullámok ideje és gyakorisága, miközben a csapadék időbeli és térbeli eloszlása is egyre szélsőségesebb.

A térség vízrajzi viszonyai jelentősen átalakultak az elmúlt évszázadokban. A Dráva, majd a kisvízfolyások szabályozása, a belvízlevezető csatornahálózat kialakítása, a melioráció, valamint ezekhez szorosan kapcsolódva a tájhasználat átalakulása jelentősen megváltoztatta a terület vízháztartását.

Az KEHOP-1.3.0-15-2016-00014 jelzőszámú Ős-Dráva projekt vízgazdálkodási fejlesztésének célja a projekt területen a fenntartható vízgazdálkodás infrastrukturális feltételeinek a javítása, a vízvisszatartást, vízkészlet megőrzést támogató és a vizek mennyiségi és minőségi védelmét szolgáló, a tájhasználat-váltást, az ökológiai szempontokat figyelembe vevő vízgazdálkodási rendszer megvalósítása.

Az Ős-Dráva Program vízgazdálkodási fejlesztése figyelembe veszi az Európai Unió új vízpolitikáját megfogalmazó Víz Keretirányelvet, szerepel a Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervben és összhangban van a Kvassay Jenő Tervvel, mint Magyarország vízgazdálkodási stratégiájával.

A Dráva részvízgyűjtőre vonatkozó Vízgazdálkodási Tervben szerepel az Ős-Dráva Program, amely az érintett térségek fő problémájaként a Dráva fenéksüllyedése miatti kiszáradást, a gazdálkodás ellehetetlenülését nevezi meg. A természeti értékek fenntartásához és a megfelelő mezőgazdasági tevékenyéghez vízpótlásra van szükség. Ennek ismeretében alakult ki a program alapkoncepciója, mely szerint a térség problémáit a vízgazdálkodási rendszer átalakítására alapozva kell megoldani. A hajdanán vízzel megfelelően ellátott terület számára lehetőség szerint ismét biztosítani kell az optimális vízmennyiséget.

A projekt alapvető célkitűzése, hogy a térség vízgazdálkodási lehetőségeit javítsa, a vízhiányos időszakokban az aszály csökkentésére és a vizes élőhelyek védelmére a vizek visszatartását elősegítse, illetve az 5 m³/s-os drávai vízpótlást minél hatékonyabban szétossza.

A projekt tervezési területe Baranya megye déli, délnyugati, valamint Somogy megye délkeleti részét érinti; összesen 45 településnek közigazgatási területét foglalja magába, amely összesen 572,14 km², azaz 57 214 hektár.

A fejlesztés mesterséges beavatkozásokkal jár ugyan (pl. mederkotrás, duzzasztók, zsilipek) kialakítása, de mindez annak érdekében, hogy megoldható legyen a lokális vízvisszatartás, a hatékony vízkormányzás és így a holtágak, mellékágak és vizes élőhelyek vízpótlása. A medertározással nő a helyben maradt vízkészlet és csökken az öntözési vízigény. A betározott többletvíz egy-egy területen kiszolgálhat öntözési célokat is.

Az Ős-Dráva Program, s azon belül jelen projekt több szálon kapcsolódik a Vidékfejlesztési Program (VP) bizonyos célkitűzéseihez. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, illetve a gazdálkodási módszerek táji adottságokhoz való igazításának szempontjai a VP több felhívásában is megjelennek.

Vízkivételi mű Drávagárdonynál Fotó: Aquaprofit Zrt.

A projekt előkészítése során a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vizsgálta a meglévő vízhasználatokat és távlati öntözési igényeket a projekt területen, azon célból, hogy az ökológiai célú vízpótló és vízkormányzó rendszer egyéb, például öntözési igények kielégítésre is alkalmas, illetve alkalmassá tehető legyen a jövőben.

A tervezés területen jelenleg 520 ha mezőgazdasági terület öntözését biztosítják felszíni vízből kb. 426 ezer m³/év engedélyezett vízmennyiséggel. Felszíni vízből a tervezési területen jelenleg közel 31 ha tófelszín vízellátása van megoldva kb. 122 ezer m³/év engedélyezett vízmennyiséggel.

Az Ős-Dráva projekt területén belül 25 település területén jeleztek öntözési igényeket 2.767.000 m³/év mennyiségben. A projekt keretében az igények jelentős része kielégíthető lesz.

Közvetlenül a vízfolyások mentén jelentkező igények kielégíthetők a jelenlegi projektfejlesztést követően is, elsősorban a Siópusztai-árok – Lugi-csatorna – Körcsönye-csatorna nyomvonalú Főcsatorna mentén. A Főcsatornából D-i irányban megtáplált Korcsina-csatorna vízrendszeren, valamint a Sellyei-Gürü vízrendszeren jelezték az igények jelentős részét, amelyek közvetlenül vagy kisebb ráfordításokkal megvalósíthatók lesznek.

A fejlesztés eredményeként a felújított és épített új létesítményekkel megvalósítható a területen a vízvisszatartás, hatékonyabb, rugalmasabb vízgazdálkodási rendszer működtethető, a tájhasználat-váltást figyelembevevő többcélú vízellátás biztosítása lehetővé válik az aszályos időszakokban is, mérsékelhető lesz a belvíz és a helyi vízkárok.

A fejlesztés megvalósításának eredményeként a klímaváltozás hatásai, az aszálykárok mérséklődnek, javul a társadalmi és ökológiai vízigények kielégítésének lehetősége, a meglévő vízkészletek hasznosíthatósága, növekszik a vízzel való ellátottság területi aránya, ezáltal nő a terület népesség megtartó képessége.

A projekt tervezési és kivitelezési munkáit az Aquaprofit Zrt. végzi. A projekt tervezési munkái elkészültek, a kivitelezési munkák befejezése 2021 végére várható.

További információ:

Cser Valéria projektmenedzser,

tel.: +36 72 506 306;

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában