SÉTA

2007.01.10. 19:42

Évszázados klikkesedés

Egyesek bármit megtennének, csak kitűnjenek a tömegből. A rockerek és a punkok sokakat felháborítanak külsejükkel, pedig ők eszméket képviselnek.

Rozinka Magdolna, Táncsics gimnázium, Kaposvár

A 21. századra a világ értékrendje és testfelfogása teljesen megváltozott. A közerkölcs megszűnni látszik, a tabuk eltűntek. Mindenki arról beszélhet, amiről akar, a szexuális másság sem újszerű. A társadalom egyre zavarosabb képet alkot, amely sajnos a fiatalok valahová tartozásának kényszerét vonja maga után. Menekülni próbálnak az uniformizálódásból, a sznob rétegekből és „vissza a kommunákba”- jelszóval úgynevezett klikkeket alkotnak.

A korral is jár, hogy a tizenévesek úgy érzik, hogy hajviselettel, ruhákkal, piercingekkel, és tetkókkal kifejezhetik társadalmi hovatartozásukat, életfelfogásukat és az eszméket, amelyeket képviselni próbálnak. Ez a jelenség, az úgynevezett klikkesedés nem új keletű, abból fakad, hogy az ember társas lény. Ám nem mindegy, hogy egy fiatal milyen körhöz tartozik és milyen eszmét követ.

Sokan élnek tévhitekben. Megtetszik nekik valamely irányzat, például a punk, a rock, a hippi vagy a skinhead- stílus és máris úgy érzik, hogy magukra találtak. Ez azonban nem teljesen igaz. A probléma, hogy ezek a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy mit is jelentenek ezek az irányzatok illetve, hogy sokszor, önkénytelenül szélsőséges formákat öltenek.

Már az 50-es évektől megfigyelhető volt, hogy a fiatalok különböző közösségeket alkottak, sajátos nyelvet használtak és külső megjelenésükkel hirdették eszméiket. Ilyenek voltak a teddy boyok vagy a György-öltönyösök, akik életformájukat a kocsmai zsilett- pengés bunyók alkalmával mutatták be. Majd megjelentek a beatnikek, akik a kultúrának, a modernizálódásnak teljesen hátat fordítva élték a kábszertől álomszerűvé vált életüket. Ettől kezdve mondhatjuk azt, hogy az ifjúság lázadni kezdett a sznob polgárok ellen, és meg akarták dönteni az akkori erkölcsi felfogást.

1962-től a modok és rocke-rek megjelenése keltett nagy feltűnést. Az igazi rockerek bőrdzsekis világa a brutalitást szimbolizálta láncaik és boxereik segítségével. Míg a modok orkánkabátokban terjesztették a modernizmust.

1967-ben rózsaszín felhők jelentek meg. A hippie stílus újszerűt alkotott. Imádták az életet, a marihuána és az LSD álomszerű világát hirdették. Utálták a modernizáció jellegzetességeit, és inkább kivonultak a civilizációból. Kócos hajjal, szakadt ruhákban tengődtek naphosszat. Nekik köszönhető a szexuális forradalom kirobbanása és a háborúellenes tüntetések sokasága. A szeretet jegyében hirdették eszméiket.
Ezt az optimista felfogást a skinheadek megjelenése feketítette be. A fasiszta agreszszivitás és a rövid haj, valamint a fajgyűlölet a hippik álomszerű életének ellentéte volt. A punkok továbbvitték az agresszivitás irányzatát a szeretettel szemben a gyű-löletet hirdették. Sza-do-mazo stílusban rótták az utcákat, fasiszta-karszalagot viseltek és piercin-gek gyanánt biztosítótűt használtak.

A társadalom színezettsége magával hozta a művészet új irányzatának elterjedését az avantgardot, a zenében, pedig a rock ragadta magával a lázadó ifjúságot. A Beatles szeretetteljes zenéjét átvette a színpadi agresszivitás és a közönség teljes mértékű semmibe vétele.

Levetítve ezt a történelmi áttekintést a mai korra, talán kijelenthetem, hogy a fiatalok helyzete a beilleszkedés szempontjából nem túl könnyű. Úgy érzik, ahhoz, hogy kitörjenek a tömegből, fontos, hogy a fent említett klikkekhez vagy más irányzatokhoz tartozzanak. Természetesen fontos, hogy az ember társakra találjon, akikkel hasonló a gondolkodásmódja, de az arany középút ebben az esetben is adott! Lehet hirdetni a békét drogok nélkül, magyarnak maradni fajgyűlölet nélkül, kitörni a szürkeségből ruhákkal, hajviselettel, piercingek-kel, tetkókkal.

Hiszen mindenkinek joga van az önmegvalósításhoz. Egy a fontos, hogy tetteink ne az ilyen irányzatok szélsőségeit támasszák alá.
Tehát ne kövessük az ősi klikkeket abban, hogy gyűlöljük egymást! Láttam én már hippivel együtt bulizó punkot, és skinheadet, ahogy a békéért tüntet. A rockzene pedig mindig a lázadást fogja képviselni, de emiatt nem érdemes a detoxikálóban ébredni.

A rockerek és a punkok sokakat felháborítanak külsejükkel, pedig ők eszméket képviselnek. Rozinka Magdolna, Táncsics gimnázium, Kaposvár -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!