Közélet

2016.08.21. 08:37

Új tanév, új feladatok: 14 vonalon változik a buszmenetrend

Kísérleti jelleggel új buszjáratok indulnak Nagyatád térségében. Bár még tart a vakáció, már az őszre hangolnak a közlekedési társaságok: az új tanév új feladatok elé állítja a társaságok dolgozóit. A Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. szeptember elsejétől 71 regionális és egy országos autóbuszvonalon kezdeményezett menetrend-módosítást a szolgáltatást megrendelő Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (NFM). A cég naponta több mint 1500 járatot közlekedtet.

Harsányi Miklós

– A kaposvári közösségi közlekedésben a szokásos, nyári menetrendről az őszi-tavaszi menetrendre való áttérésen kívül semmilyen változás nem várható – közölt érdeklődésünkre Katona József, a Kapos Holding kommunikációs és marketing igazgatója. Hozzátette: szeptember elsejétől visszaállnak a tanév végéig tartó menetrendre vagyis munkanapokon ismét 842 járatot közlekedtetnek 27 vonalon a városban.



A jelekből ítélve mozgalmas szezonra készülhet a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. A szeptemberi tanításkezdéssel összefüggésben a Klebersberg Intézményfenntartó Központ megkeresésére Somogyban, Tolnában és Baranyában 15, míg lakossági, önkormányzati kérés alapján 13 vonalon valamint vasúti csatlakozás biztosítása érdekében további tíz autóbuszvonalon változik a járatok menetrendje.
Széki Éva, a cég szóvivője lapunk kérdésére azt is közölte: megyénkben 14 autóbuszvonal menetrendje módosul. Ezek közül a legfontosabb változás, hogy a kaposvári oktatási intézmények tanítási rendjét figyelembe véve a Kaposvár-Kadarkút autóbuszvonalon a délutáni órákban két buszjárat korábban közlekedik. (14.10 helyett 13.40-kor valamint 16 óra helyett 15.40-kor). A taranyi általános iskola felső tagozatának megszűnése miatt a községben lakó diákok Nagyatádra járnak iskolába. Utazásuk érdekében a reggeli órákban a Tarany-Nagyatád, míg a délutáni órákban Nagyatád-Tarany viszonylatban további új buszjáratokat indít a társaság.

– A nagyatádi foglalkoztatóknál dolgozói böhönyei lakosok utazási lehetőségének javítására munkanapokon reggel Böhönye-Nagyatád, míg délután Nagyatád-Böhönye között három hónapos kísérleti jelleggel új buszjáratokat indítanak – tájékoztatott a szóvivő. – Módosul a Barcs-Budapest országos autóbuszvonal menetrendje is. A járat Barcsról 5.10-kor indul a fővárosba, ahová 9.35-kor érkezik, míg vissza irányban változatlanul 15.15.-kor indul, azonban Barcsra 19.40-kor érkezik. A járatok mindkét irányban megállnak Csokonyavisonta, fürdő bejárati út elnevezésű megállóhelyen.

Indulás előtt tanácsos tájékozódni, a változások kapcsán a szakember megjegyezte: az előző tanévben a hetek utolsó iskolai oktatási napján Budapest-Böhönye viszonylatban közlekedő, a fővárosból 15.15-kor induló gyorsjárat Nagyatádig meghosszabbítva közlekedik, s nem érinti Balatonboglárt, illetve Lengyeltótit. Azt is megtudtuk, hogy a marcali kórház járóbeteg ellátási rendjének változása miatt Pusztakovácsiból somogyfajszi átszállással további lehetőséget biztosítanak a megyeszékhelyre.
– Az iskolai szünetet követően szeptember elsejétől ismét forgalomba állnak az iskola napokon közlekedő autóbuszjáratok – számolt be. – Így a társaság Somogyban naponta több mint 1500 járatot közlekedtet.

A menetrend legyen áttekinthető, gyorsan értelmezhető, s véletlenül se bonyolítsák túl. Ezeket az elvárásokat fogalmazta meg kérdésünkre Németh József, a kaposvári Németh Travel Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója.
– Amikor annak idején az amerikai békefenntartók Taszárra jöttek, az egyik parancsnok kérése az volt, hogy olyan menetrendet állítsunk össze, amelyet mindenki könnyen megért – jegyezte meg a szakember, aki 27 éve működteti vállalkozását, s közel négy évtizede dolgozik a tömegközlekedésben. – Páratlan órákban Taszárról indultak a buszok, a megyeszékhelyről páros órákban.

Németh József szerint régen és manapság is döntő, hogy minél alaposabban megismerjék az utazók igényeit a szolgáltatók. Szükség van arra, hogy a társaságok gyorsan reagáljanak a változó igényekre. Úgy vélte: bár a tömegközlekedésben időnként hallani lehet különféle kritikus megjegyzéseket, összességében jó a helyzet. Tiszták, esztétikus állapotban vannak rendszerint a somogyi autóbuszok, melyek biztonságáról, műszaki állapotáról szakemberek gondoskodnak, a közelmúltban üzembehelyezett környezetbarát kaposvári buszok pedig  rendkívül kényelmes körülményeket biztosítanak az utasok számára.

– Persze azért ne feledjük Murphy-törvényét: ami elromolhat, az el is romlik – utalt a közlekedési társaságok helyzetére Németh József. – Ha egy autógumi kilyukad vagy váratlan műszaki probléma jelentkezik, az értelemszerűen fennakadást idézhet elő a forgalomban. Vannak olyan dolgok, amit nem lehet kivédeni.

A Bagolyvonathoz is lesz csatlakozás

– Az augusztus 20-i állami ünnep miatt a vasúti közlekedési rend nem változik, de a fővonalakon több kocsival közlekednek egyes vonatok – tájékoztatott a MÁV kommunikációs osztálya. – A tűzijáték után mentesítő vonat is indul Budapestről Győrbe és Szegedre.
Számos lehetőség közül választhatnak az utasok. Székesfehérvárról a dél-balatoni vonalra, Fonyód és Keszthely felé induló Bagolyvonatokhoz is lesz csatlakozás. Az ünnep alatt várható utasforgalmi igényekhez igazodva a MÁV az összes rendelkezésre álló üzemképes járművét felhasználja a szerelvényekben. A helyfoglalások figyelembe vételével a lehetőségeikhez képest az Intercity vonatokhoz plusz kocsikat is kapcsol a vasúttársaság. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a MÁV-Start azt javasolja, hogy a menetjegyeket és a helyjegyeket az ünnep előt elővételben váltsák meg, illetve vegyék igénybe az állomási automatákat.

Hatékony közlekedés

A kaposvári önkormányzat a környezetvédelem, a fenntarthatóság iránti elköteleződése valamint a 2014-2030 közötti időszak közlekedés-fejlesztési céljainak, megalapozása érdekében Fenntartható Városi Mobilitási Tervet készít, derült ki a városháza tájékoztatójából. A város ezért olyan megoldásokat keres a közlekedésben, amely továbbra is biztosítja az egészséges, élhető környezetet. Ehhez kíváncsiak a városlakók véleményére, s egy internetes elérhetőségen található kérdőív kitöltésével a kaposváriak is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hatékony és fenntartható közlekedés alakuljon ki a megyeszékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!