Sport

2010.04.08. 08:40

Húsz éve a világ élvonalában

Alapításának húsz éves évfordulóját ünnepelte idén a Balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet. Hazánk legeredményesebb klubja múltjára és jelenére is méltán lehet büszke.

Kun Zoltán

– A Spartacus Vitorlás Egylet, hogy stílszerűek legyünk viharos körülmények közt született, miként sikerült önálló egyesületet létrehozni?
– Az újkori történetünk még 1988 novemberében kezdődött – mondta Erdélyi Béla, a Balatonföldvári Spartacus VE amolyan mindenese. – A Budapesti Spartacus SC elnöke úgy gondolta, jobb lenne az egyik legeredményesebb szakosztályt, a vitorlázókat megszüntetni és a földvári telepet más célra használni. Az akkori tagok a szakosztály vezetőjével, Karlovits Jánossal az élen, minden követ megmozgattak, hogy a döntést megváltoztassák, de legalább is elodázzák. Másfél évnyi kemény küzdelem és kalandregénybe illő akciók után sikerült a létesítményt és a felszereléseket kivenni a Budapesti Spartacus kezéből, ezt követően lehetett új klubot alapítani. Végül 1990. március 14-én a Somogy Megyei Bíróság önálló sportegyesületként bejegyezte a Spartacus Vitorlás Egyletet. A Spartacus név megtartása arra utal, hogy az új klub folytatja a Bp. Spartacus SC haladó hagyományait. A zászló színei pedig azt jelentik, hogy a félszigeten korábban működő egyesületeket (jog)elődnek tekinti. Az első közgyűlés 1990. március 16-án a Jogar Hotelben volt. Az OKISZ sportosztály, a telep addigi kezelője ünnepélyesen átadta a létesítményt az egylet első elnökének Gáspár Istvánnak.

– Tagadhatatlan, hogy földváriak az elmúlt húsz évben fényesen bizonyították, hogy megállnak a saját lábunkon. Jelenleg talán ez a legnehezebb, nem?
– Sokan a válságra fognak mindent. Mi igyekszünk megtalálni és megragadni azokat a lehetőségeket, melyek lehetővé teszik a működésünket. Gyakorlatilag tartani tudtuk az elmúlt esztendőkben megszokott költségvetésünket. Különböző cégek számára amolyan összetartó táborokat rendezünk kis vitorlás versennyel összekötve. Nyári gyermektáborokat, oktatásokat szervezünk. A versenyeinken, honlapunkon reklámfelületet, megjelenési lehetőséget biztosítunk a hirdetőknek. Az ezeken a területeken szerzett bevételeink kiegészítik költségvetésünket és biztosítják a nyugodt működést.

– Az elmúlt években egyre komolyabb szerepet szánnak az utánpótlásnak is.
– Valóban toborzókat, táborokat tartottunk. Tapasztalataink szerint több mint tíz kezdőből lesz egy vitorlázó versenyző. Talán kevesen gondolják, de télen komoly fizikai felkészülés szerepel a programban, de a futóedzések és elméleti foglalkozások is elengedhetetlenek. Sokan lemorzsolódnak, épp ezért örülök, hogy eredményes ifistáink vannak, akik a nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket.

– Az elmúlt két évtizedben jelentős nemzetközi viadalokat rendeztek, idén is lesz ilyen?
– Az első komolyabb nemzetközi versenyünket, a repülő hollandi világbajnokságot 1996-ban rendeztük. Eddig összesen három vb-n és négy Európa-bajnokságon osztottunk érmeket. Sikerült az apparátust és a rendező erőket olyan szintre fejleszteni, amely a magas szinten is megállja a helyét. Idén ugyan nem lesz ekkora erőpróba Balatonföldváron, de 2011-re újabb nemzetközi viadalt tervezünk.

– Milyen hajóosztályban?
– A star, vagyis a csillaghajó 100 esztendős lesz. A hajóosztály Közép-európai-bajnokságát mi rendezhetjük, de lesz Európa-kupa futam is.

Közösségépítő programok

A Spartacus Vitorlás Egylet igazi család is egyben. Jelenleg mintegy száz rendes tagjuk van, a létszám fele indul amatőr versenyeken, hat-nyolc fő pedig nemzetközi szintű vitorlázó. Az edzés és versenyprogramok mellett – amolyan összetartásként – különböző, immár hagyományosnak mondható események színesítik a klubéletet. Közösségépítő jelleggel minden esztendőben rendeznek kolbásztöltést és a szpari „születésnapját” is ünneplik egy vidám összejövetel alkalmával. A földváriak talán legszebb hagyománya a közös vacsorával egybekötött telepnyitás.Idén már húsz szál gyertyát fújtak el az ünnepi tortán.
Valóban családias a légkör nálunk – mondja Erdélyi Béla. – Többen vannak, akik itt találkoztak egymással és lettek férj és feleség. Erre jómagam is példa vagyok, hiszen én is itt ismertem meg a feleségem. A gyermekeim is itt sportolnak. Minden vitorlázást szerető embert szeretettel várunk sorainkba.

Ezek is érdekelhetik