Sport

2010.12.08. 21:07

Nem a belgák voltak a balgák

Ötjátszmás összecsapáson maradt alul a házigazda Fino Kaposvár férfi röplabdacsapata a Challenge Kupa első felvonásán. A visszavágót a jövő héten kedden rendezik Belgiumban.

Fenyő Gábor

Fino Kaposvár–Prefaxis Menen
2–3 (21, –22, 25, –21, –12)
A találkozó előtt az egykori 22-szeres válogatott Bánhegyi Istvánt köszöntötték, aki 12 szezont húzott le Kaposváron. A belga együttest 8–10 lelkes szurkolója is elkísérte a somogyi megyeszékhelyre, s a becsületükre legyen mondva – vagy inkább legyen ez kritika a hazai szimpatizánsokra nézve –, hogy a legtöbbször simán túl is kiabálták a kaposvári nézőket...
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hazai pályán kapott ki a Fino Kaposvár
[/caption]
Bagics Balázs remekbe szabott megoldásaival kezdődött a találkozó. Sok hibával játszottak a vendégek, ennek ellenére a végén nagyon kellett Kaszap Tamás két ásza. A nyitójátszma összegzéseként elég legyen annyi: a házigazda Fino Kaposvár 25 pontjából 14-et az ekkor még mondhatni balga belgák gyártottak le.

A folytatásban – ahogy mondani szokás – bentragadt a kaposvári társulat, s az ekkor megszerzett előnyét tudta tartani a brit, holland és francia légióssal felálló Prefaxis Menen. Bagics Balázs mellett Schulcz István is bekapcsolódott a pontgyártásba, ám ez is kevésnek bizonyult. Ebben a  játékrészben 19–19-nél volt először – és egyben utoljára – döntetlen az állás.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nehéz dolga lesz a visszavágon a Kaposvárnak
[/caption]
A harmadik felvonásban Kaszap Tamás helyére Laszczik Iván érkezett, aki azonmód egy ásszal köszönt be az ellennek, míg Csoma Krisztiánt Szabó Alpár váltotta. A cs.k., Hoboth Ákos is egyre jobban belelendült, Laszczik Iván szépségdíjas blokkja pedig – ez már a második volt ebben a szettben – a játékrész végét jelentette. Ha jól számoltuk, a Fino Kaposvár a negyedik játszmalabdáját tudta értékesíteni nem akármilyen kínok közepette a túlórában.

A negyedik játszmában – ha csak rövid időre is – Bagics Balázst Gergye Roland váltotta, miközben Schulcz István továbbra is hangyaszorgalommal bombázta a belga állásokat. A hajrában ugyan sikerült felzárkózni két pontnyira, ám utána már nem adtak esélyt a belgák.

A mindent eldöntő ötödik, rövidített játékrészben nem sok keresni valója volt a házigazdáknak. Bármennyire is fájó, de azt kell, hogy írjuk, a belgák gyorsan döntésre vitték a dolgot.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kaposváriak sánca sokszor rosszul zárt
[/caption]
A tudósítás elején azt részleteztük, hogy a belgák voltak a balgák, ám ha a mérkőzés összképét nézzük, akkor ez inkább a házigazda kaposváriakról mondható el. Mindettől függetlenül nem lefutott a jövő heti keddi visszavágó, hiszen saját otthonában is verhetőnek tűnik a belga Prefaxis Menen. Márpedig a sportág meglehetősen furcsa szabályai miatt, ha a Fino Kaposvár esetleg bármilyen arányban győzni tudna Belgiumban, akkor a 15 pontig tartó aranyszett döntene a tovább jutásról.Kaposvár, Városi Sportcsarnok, 250 néző. V.: Senyurt (török), Yordanov (bolgár).
Fino-Kaposvár: Kaszap (5), Bagics (14), Nagy J. (8), Schulcz (24), Hoboth (10), Csoma (6). Csere: Dömötör (liberó), Laszczik (4), Szabó A. (3), Gergye (–). Vezetőedző: Kántor Sándor.
Prefaxis Menen:
Anton (4), Vandecaveye (12), Lamont (12), Shouren (27), Ver Eecke (13), Coolman (14). Csere: De Jonckheere (liberó), Sinnesael (–). Vezetőedző: Kris Tanghe.

Ezek is érdekelhetik