Sport

2011.06.02. 10:28

Nyolc időpontot jelöltek ki a Balaton-átúszásra

Ha az időjárás nem szól közbe, akkor pontosan egy hónap múlva lesz a hatalmas érdeklődéssel várt, sorrendben 29. Pek-Snack Balaton-átúszás. A rendezők mindenesetre még további hét időpontot is kitűztek júliusban.

Fenyő Gábor

– Nem túl korai időpont a július második napja?
– Reméljük, nem – kezdte Szántó László, a Balaton-átúszás(ok) főrendezője. – Természetesen nem a hasunkra ütöttünk, amikor kijelöltük ezt – és a többi hét – júliusi időpontot. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy július elején jó szokott lenni az idő.

– A meglehetősen szeszélyes nyári időjárásra gondolva öszszesen nyolc időpontot jelöltek ki.
– Ha július 2-án nem lehet úszni, megpróbáljuk másnap. A következő hétvégén rendezik a Yolle nagyhajós bajnokságot, rá egy hétre pedig a Kékszalag vitorlásversenyt, vagyis ekkor foglalt a Balaton. Ráadásul az úszófolyosóban résztvevő vitorlások nagy része is részt vesz ezeken a hagyományos balatoni viadalokon. A következő két hétvége, azaz a július 22–24., valamint a 29–31. viszont szabad.

– Utóbbi két időterminusban a péntek is szerepel.
– A korábbi évekhez hasonlóan most is a siófoki meteorológiai obszervatórium munkatársaival és a Balatoni Víziren-dészet vezetőivel leszünk szoros kapcsolatban, s ha ekkor netán péntekre jó időt, a hétvégére, szombatra és vasárnapra pedig rosszat jeleznek, akkor pénteken lesz a Balaton-átúszás.

– A korábbi próbákon már megszokhattuk, hogy világhírű sportolók, ismert és népszerű színészek, művészek, továbbá politikusok is elrajtolnak Révfülöpről.
– Az idén sem lesz ez másként. A profi ökölvívó-világbajnok Erdei Zsolt, a népszerű „Madár” például már az ötödik nagy próbájára készül.

– Mindig figyelnek arra, hogy a körítés méltó legyen a nagy erőpróbához.
– A célban, a boglári Platán-strandon többek között fellép majd Cserpes Laura, a határainkon túl is ismert kapuvári mazsorettcsoport, a Mercato ütős együttes, a kaposvári katonazenekar, s bemutatót tart a Magyar Honvédség díszelgő alegysége is. A napot a Mobilmánia közel kétórás élő koncertje zárja majd.

– A Balaton-átúszás szlogenje úgy szól: mindenek előtt a biztonság.
– Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az egészségnél nincs fontosabb; természetesen most is ennek szellemében tesszük majd a dolgunkat. Közel kétezer fős rendezői csapat ügyel majd arra, hogy minden zökkenőmentes – s mind a bátor próbázóknak és kísérőiknek, mind pedig számunkra, rendezőknek emlékezetes – legyen.

– A hagyományos Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres tempózás jóval több egyszerű próbánál. Egyrészt életforma, másrészt pedig a balatoni nyár egyik turisztikai látványosságává nőtte ki magát a világon egyedülálló (teljesítményorientált) szabadidősport-úszórendezvény.
– Ettől az évtől a balatonboglári halászléfőzőverseny is a Balaton-átúszás társrendezvénye. Közösen úgy döntöttünk, hogy a kettőt együtt rendezzük meg, s így lesz ez a jövőben is. Vagyis ha esetleg halasztani kell a Balaton-átúszást, akkor a halászléfőzőverseny is csúszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!