Sport

2012.09.16. 09:33

Vízből a tatamira: halmozza az érmeket a búvárúszóból lett judós

A kaposvári és somogyi judósport egyik legszebb eredményét érte el Kárpáti Emese. A Kaposvári Sportközpont és Sportiskola kiválósága bronzéremmel térhetett haza Montenegróból, Bar városából az ifjúsági Európa-bajnokságról.

Fenyő Gábor

– Mikor lépett először tatamira?
– Csak 2009 tavaszán. Előtte ugyanis több mint fél évtizeden át a Kaposvári Középület-kivitelező Adorján SE uszonyos és búvárúszója voltam – mondta a 16 éves Kárpáti Emese, a kaposvári Gyakorló gimnázium tanulója. – Annak idején egy váltóban szerepel(het)tem a nyáron junior világbajnoki címet szerzett Varga Krisztinával, valamint a felnőtt Európa-bajnokságokon többször is dobogós Stier Lillával.

– Furcsa váltás...
– Még most is szeretek úszni, csak éppen sokszor megbetegedtem a víz miatt. Füldugót kellett használnom – többször is felszúrták a fülemet –, s így nem is nagyon tudtam tartani a lépést a többiekkel.

– De miért pont a judó?
– Az édesapám – aki amúgy szintén szakmabeli – cipelt el az egyik edzésre. Valamikor Budapesten a Hungarocamion színeiben versenyzett, s ő volt az első magyar felnőtt női judós Európa-bajnok, Nagy Zsuzsanna edzője.

– Az első verseny?
– Még abban az évben Nagykanizsán a Mikulás Kupa, ahol bronzérmet szereztem.

– Bő három esztendeje ismerkedett csak meg a sportággal, de már egész raklapnyi érmet őriz otthon.
– Már 2010-ben is dobogóra kerültem rangos versenyeken. A serdülő országos bajnokságon ezüstöt, az ifjúsági csapatbajnokságon pedig bronzot vehettem át.

– Előbb volt aranyérmes a felnőtteknél, mint saját korosztályában.
– Tavaly februárban a Magyar Köztársaság Kupán az én nyakamba akasztották az aranyérmet. Aztán utána az U23-as, majd a junior diákolimpián is a dobogó tetejére léphettem.

– Tavaly szólították először tatamira Európa Kupán, ám Zágrábban helyezetlenül zárt. Most tavasszal viszont...
– Három ifjúsági Európa Kupáról térhettem haza éremmel; a horvát fővárosban és Pitestiben harmadik, Teplicében pedig második voltam. Az eddigi legnagyobb sikeremet természetesen a bari ifjúsági Európa-bajnokságon szerzett bronzérem jelenti.

– Klubtársa, a szintén nehézsúlyú – és ugyancsak ígéretes jövő előtt álló – Demeter Bendegúz már találkozott a paksi óriással, Bor Barnával.
– Én pedig azzal a Joó Abigéllel, aki sérülten versenyezve is ötödik lett a londoni olimpián. Többször voltam már együtt edzőtáborban a KSI kiválóságával, s ha nem is volt tétje, de nem egyszer judóztunk egymással.– Az ősz nagy feladatai?
– Lesz, méghozzá kettő is. A jövő héten utazok Porecsbe a junior Európa-bajnokságra, mivel – bár még csak másodéves ifista vagyok – kivívtam a részvételi jogot. Október 6-án pedig a felnőtt országos bajnokságon lesz jelenésem.

– Utána is köszöntik és ünneplik majd a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola vezetői?
– De szép is lenne... Egyébként egy éve az országos bajnokságon bronzérmes voltam a felnőttek között.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik