motokrossz

2019.04.02. 15:00

Második hellyel kezdett Szvoboda Csehországban

Loketben kezdetét vette a cseh motokrosszbajnokság 2019-es kiírása. A magyarok legjobbja, a somogyi Szvoboda Bence egy első és egy harmadik hellyel kezdett, amivel a napi összesítés második helyét érdemelte ki.

Barkóczy László

A világbajnoki versenyeknek is helyet adó Loket fogadta a 2019-es cseh motokrosszbajnokság nyitóversenyének mezőnyét. Szvoboda Bence, az MX2-es kategória 2017-es bajnoka a tavalyi esztendő után újra a királykategóriában, az MX1-es géposztályban küzd az év végi elsőségért. A kaposvári motoros a tavalyi ezüstérme után már az abszolút első helyet célozza meg ebben az évben.

– Változott a mezőny összetétel. – kezdi az esélylatolgatást Bence. – A tavalyi bajnok, Martin Michek egy kézsérülés miatt nem tudott indulni Loketben, viszont az Osicka csapat hosszú idő után újra nagy erőkkel felvonul Csehországban két rutinos és gyors versenyzővel, az osztrák Lukas Neurauterrel és a cseh Filip Neugebauerrel. Az EB-n induló Vaclav Kovart is komolyan kell venni, de Petr Smitka és a lengyel Tomasz Wysocki is meg-meg tud villanni. Szóval a dolgom nem lett könnyebb a tavalyi évhez képest. Sőt!

Szvoboda felkészülése gördülékenyen zajlott a tél folyamán, és jó formában vághatott neki a szezonnak, habár az év első két versenyén nem várt akadályok hátráltatták: motoros edzés közben bukott és megzúzta a bordáit. A loketi verseny előtt újabb csapás érte: egy vírusos betegség miatt legyengült, és kezdődő tüdőgyulladást állapítottak meg nála az orvosok a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban.

– Egy hét kihagyás és semmitevés sokat jelent ebben a sportban. Ahhoz, hogy folyamatosan jó teljesítményt tudjak nyújtani, folyton edzenem kell. Kevés olyan sportágról tudok, ahol a versennyel megegyező távú és intenzitású edzéseket kell elvégezni a hét során többször is. Ez kb. olyan, mintha a focisták a hétvégi meccsre készülve 4-5 teljes edzőmeccset játszanának a megmérettetés előtt. A kihagyást éreztem Loketban, de meglepően jól bírtam a terhelést. – mondta Bence.

Az elmúlt hetek nehézségeinek nyoma sem volt az első futamban. Szvoboda tanári versenyt teljesített: elsőként jött el a rajtnál, stabil tempót diktált az élen, és a harminc perc plusz két körös versenytáv végén magabiztos előny birtokában intette le a kockás zászló. Tökéletes idénykezdés! A második futamra aztán jött a kijózanító pofon: rosszabb rajtot vett, a negyedik helyen fordult az első kanyarban, és utána csak egy vetélytársát tudta megelőzni a leintésig, így a harmadik helyen végzett. A két futam összesítése alapján az ezüstéremmel térhetett haza.

– Azzal a céllal jöttem Loketba, hogy stabil futamokat teljesítsek, és a nap végén a dobogóra állhassak. Ez teljesült. Az első futam nagyon meglepett, a másodikban viszont éreztem, hogy kiment belőlem az erő. Nagyon a szezon elején vagyunk még, nem forszíroztam az előrébb jutást. Egy összetett győzelmet így ugyan elbuktam, de pontot nem veszítettem az ellenfelemmel szemben. Örülök, hogy a tempóm a helyén van, úgy érzem, egészségesen a második futamot is képes lettem volna megnyerni. Most a felépülésre fókuszálok, szerencsére jön egy szabad hétvége, és csak utána lesz újra versenyem. – zárta a loketi verseny értékelését a magyar krosszos.

A csej bajnokság idén hét egyéni fordulóból, valamint egy csapatversenyből áll.

A loketi verseny végeredménye:

1. Filip Neugebauer (3. és 1. helyezés) – 45 pont

2. Szvoboda Bence (1-3) – 45 pont

3. Lukas Neurauter (2-4) – 40 pont

4. Tomasz Wysocki (2-8) – 35 pont

5. Vaclav Kovar (5-5) – 32 pont

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában