Választás 2010

2010.04.12. 13:34

Történelmi győzelmet aratott a Fidesz Somogyban

Somogy azon megyék közé tartozik, ahol minden eldőlt már az első fordulóban: ez még soha nem fordult elő az elmúlt húsz évben.

Balassa Tamás

A 2010-es parlamenti választások első fordulójának eredménye nemcsak országosan, hanem a területi adatokat tekintve is példa nélküli. Somogy azon megyék közé tartozik, ahol minden eldőlt már az első fordulóban: ez még soha nem fordult elő az elmúlt húsz évben. A rekorder eddig a legutóbbi országgyűlésiképviselő-választások volt, amikor két szocialista képviselő szerzett első körös győzelmet.

A megye 262 ezer választópolgára számára április 11-én befejeződött a 2010-es parlamenti választás. Mind a hat egyéni választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltje végzett az élen. Somogyból a hat fideszes egyéni választókerületi képviselő mellett öten a területi listákról jutottak a parlamentbe, hárman a Fidesz-KDNP jelöltjeként, egy-egy jelölt pedig az MSZP és a Jobbik listájáról. Az országos listán kiosztható 58 mandátum sorsa két hét múlva dől el, de ebbe a somogyiaknak már nincs beleszólásuk. Eddig nem hasznosult töredékszavazataik azonban természetesen „tovább mennek.”

A kormányra készülő konzervatív pártszövetség jóval meghaladta az 52,73 százalékos országos eredményét, és 59,63 százalékot ért el megyénkben.

A legtöbb szavazatot Gelencsér Attila kapta Kaposváron és környékén (18 224), a legnagyobb arányú győzelmet Gruber Attila aratta Siófokon (61,43 százalék). Az MSZP Barcson szerepelt a leggyengébben (13,75), ami a somogyértes Gyenesei István eredményével is magyarázható (22,19). A Somogyért másik két jelöltje megközelített az esetükben nem releváns öt százalékot.



A szocialisták az országos teljesítményük alatt maradtak Balatonbogláron is (16,40). Somogyban az MSZP hajszállal az országos eredménye fölött teljesített. A Fidesz a jobb szavazati arányát megyénkben a Jobbik és az LMP „rovására” érte el; mindkét új parlamenti párt alulmúlta az országos eredményét. A radikális jobboldali párt 2,5, az LMP 1 százalékkal. A megye egyetlen MDF-jelöltjének országosnál jobb eredménye is nyilvánvaló kudarc. Az egy-egy választókerületben induló MSZDP-s és Torgyán-Kisgazda-Koalíciós jelölt is jóval egy százalék alatt maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!