Vélem-én

2007.07.11. 08:07

Ébredés után

Jó kis buli lehetett, annyi szent. Sörrel, borral, konyakkal, viszkivel, vodkával, a fiatalabbak talán még egy laza spanglit is sodortak az éjszakába nyúló mulatozás során. Mert mi másra lehetne fogni, hogy az első józannak tűnő szocialista hang Horn Gyula pénteki születésnapi partija után három nappal szólalt meg: na de – egykori – elvtársak, nem 1987-et írunk, miket beszél ez a Gorbi itten.

Vas András

Az est díszvendége, az Szovjetunió Kommunista Pártjának hajdani főtitkára, Mihail Gorbacsov ugyanis vagy nem lapozott naptárában már két évtizede, vagy túlságosan lojális akart lenni a köztársasági elnök által kikosarazott ünnepelthez. Beszédében ugyanis kijelentette: az ''56-os szovjet katonai beavatkozás szükségszerű volt, de voltak olyan – kommunista, szocialista – politikusok, akik Magyarországot kivezették a válságból, demokratizálták, majd az Európai Unióba vezették.

A helyszínen természetesen dörgő tapős fogadta a glasznoszty és a peresztrojka atyjának szavait, mely más körökben  – érthetően – kiverte a biztosítékot. A koalíciós társ, az SZDSZ azonnal elhatárolódott, s erre biztatta a többi parlamenti erőt is. Az ellenzék vette is a lapot, egyedül a szocialisták hallgattak. Éppen három napig, ekkor szóvivőjük végre színre lépett, s kijelentette: Gorbacsov valóban erősen fogalmazott. Viszont Horn Gyula mondandójával, mely szerint akkor pufajkásként a törvényes rendet védte, szerintük nincs semmi baj.

Szerintem viszont, lecsúztathatott volna még egy-két józanító kávét, mielőtt kiállt a nyilvánosság elé. Vagy legalább egy gyógysört...

Ezek is érdekelhetik