Vélem-én

2013.09.05. 07:22

Az élelmiszerek ára

Ha megvalósul az áfacsökkentés, akkor ez úgy vonul be a magyar politika történetébe, hogy ellenzéki javaslatból lett kormánypárti döntés.

Kercza Imre

Az élelmiszerek áfája központi kérdés lett. Az ellenzéki párt – az MSZP – jó ideje szorgalmazza már, hogy az alapvető élelmiszerek forgalmi adója legyen alacsonyabb 10 százaléknál. A kormánypárt eddig szinte egyáltalán nem reagált, most viszont a kommunikációjába bevette és ugyancsak szorgalmazza az áfa csökkentését. Amelyről Gőbölös Zoltán képviselő azt mondta, olyan gondokat oldana meg, mint amilyen a pápai húskombináté. Hozzáteszem, segítene a kaposvári húskombináton is. De a legfontosabb, hogy mi vásárlók remélhetőleg alacsonyabb áron juthatnánk az élelmiszerekhez. Jogos az aggodalom a kormánypártok részéről is, hogy az áfacsökkentést nem biztos, hogy olyan mértékben éreznék meg a vásárlók, mert hogy a kereskedelem illetve a közvetítők beszednék egy részét. Persze ennek megakadályozására is lehet módszert kitalálni. Ez viszont már a kormánypártok leckéje.

Az viszont tény, hogy e kezdeményezés az ellenzék soraiból indult el és rögös utat járt be. Az állam ugyanis nem szívesen mond le a fogyasztási adóbevételről. Az viszonyt tény, hogy ha megvalósul az áfacsökkentés, ez úgy vonul be a magyar politika történetébe, hogy ellenzéki javaslatból lett kormánypárti döntés.Meg kell mondani: ritka eset. De a ritka eset is helyénvaló és igazán eredményesen akkor lehet kormányozni, hogy ha az ellenzék jó javaslatai is bekerülnek a kormányintézkedések közé. Mi pedig annak örülünk, hogy nemcsak rezsicsökkentéssel, hanem áfacsökkentéssel is könnyebb lesz az életünk. Az áfa ugyanis az árat is befolyásolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!