Vélem-én

2014.12.19. 07:06

Karácsonyi böjt

A gyerekek örömére az idén a megszokottnál hosszabb, tizenhat napos lesz a téli szünet. Sokszázezer családban azonban az iskolamentes napok komoly gondot okozhatnak, ugyanis rengeteg famíliában a gyerek csak az iskolában tud rendszeresen és megfelelően étkezni.

Vas András

Otthon ugyanis nem futja a napi minimális háromszori étkezésre, vagyis a téli vakáció a legszegényebbeknél több mint két heti éhezést jelent.
Javasoljuk, hogy 3 milliárd forintot különítsünk el az Országvédelmi Alapból a gyermekétkeztetés biztosítására a téli szünetben – állt az országgyűlés költségvetési bizottságához benyújtott ellenzéki javaslatban, melynek azonban már a tárgysorozatba vételét is elutasította a kormánypárti többség, így nem kerülhetett a T. Ház elé. Mely ugyanaznap éppen négymilliárd forint pluszt szavazott meg a stadionfejlesztési programnak: harmadával többet, mint amennyiből ki lehetett volna hozni, hogy a rászorulók napi egyszeri meleg ételhez jussanak...Gondolom, életforma kérdése – jegyezte meg bő két héttel ezelőtt a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője, amikor a sokadik gyermekszegénységi vizsgálat cáfolatául a köztévé műsorvezetője egy névtelen felmérés eredményeit citálta, mely szerint a gyerekek jelentős része nem azért megy reggeli nélkül iskolába, mert szüleik nem tudnak adni nekik, hanem mert nem éhesek.

– A gyerek átveszi szülei szokását – tette még hozzá az igazán kereszténydemokrata gondolatot. S közben nem is tudta, véletlenül igazat mondott. Mert százezerszám éheznek felnőttek is Magyarországon. Ha nem is kimondottan életformaként – hiszen az tudatos vállalást-szokást jelent –, sokkal inkább kényszerből.

Ami nagy úr. Még a frakcióvezetőnél is nagyobb. Még ha ő ezt el sem tudja képzelni.
Mint annyi minden mást sem...

Ezek is érdekelhetik