Vélem-én

2016.05.05. 07:30

Elérte a célját

Mást mutatnak a számok és mást harsog az állami propaganda: a kis családi gazdaságok helyett Somogyban is a tíz legjobban költekező érdekeltség fizette a licitből származó bevétel egyharmadát.

Fónai Imre

Bevégeztetett. Mészáros Lőrincnek már nem kell több föld, ezt a nol.hu kamerájába mondta a felcsúti polgármester, mellesleg ma már toplistás földbirtokos.
Mészáros és rokonsága, a csákvári mezőgazdasági zrt. vezérkara és rokonsága, a Mezőföld Kft. társtulajdonosai, a Cserepes Agrár Kft. társtulajdonosai – íme, a földlicit legnagyobb Fejér megyei nyertesei, merthogy Ángyán József még csak Fejér összesítésével végzett és kiderül belőle, hogy e négy nagy érdekeltség az első körben közel ötezer hektárhoz jutott 6,5 milliárd forintért.Ángyán-módra mi a somogyi liciteredményeket listáztuk ki, nem meglepő, hogy hasonló következtetésre lehet jutni, de ugyanez volt a helyzet a földbérletpályázatok esetében is: mást mutatnak a számok és mást harsog az állami propaganda, hiszen a kis családi gazdaságok helyett Somogyban is a tíz legjobban költekező érdekeltség fizette a licitből származó bevétel egyharmadát. A földlicitek (bár még lesz egy harmadik kör, de látjuk, Mészároséknál is már nyilván az ángy, az ipam, meg a napam nevén is annyi föld van, hogy már több nem is lehetne) nyilvánvalóvá tették: Magyarországon nem azé a föld, aki megműveli, hanem aki megfizeti.     

A földárverés elérte a célját Lázár János szerint. Ha ez volt a cél, akkor valóban. „Feudális vazallusrendszer, Dél-Amerika, a hatalom jóindulatán múlik, hogy mi történik egy-egy vidéki családdal” – jellemzi a kialakuló állapotokat Ángyán professzor. Nyilván egykori harcostársa, Jakab István Magosz-vezér is elégedett. Őrá osztották a szerepet, hogy dobja be a parlamentben: a gazdák állami földtulajdont kérnek. Elvitték, övék. Igaz, hogy Jakab néhány éve még azt mondta, tragédia volna, ha a földjeit az állam értékesítené, de akkor még feltehetően nem ugyanazok lettek volna az új földbirtokosok, mint most – hol volt még akkor Mészáros Lőrinc?

Ángyán József szerint ugyan a „disznóságok előbb-utóbb kiderülnek”, de lám, az MNB-alapítványok közpénzszórásáról is csak minden tizedik magyar hallott, ilyen felmérés jár most állítólag kézről-kézre kormányközeli körökben. Szabad a gazda?

Ezek is érdekelhetik