Emlék

2024.04.11. 19:09

A somogyi táj volt a legfontosabb ihletője Takáts Gyulának

Jelek között jár, aki él – egykori iskolája és munkahelye emléktáblával őrzi ezentúl Takáts Gyula (1911-2008), Kossuth-díjas költő és műfordító emlékét.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

A Tabon született alkotó az akkori Somssich-gimnáziumban érettségizett 95 évvel ezelőtt. Összesen öt családtagja is itt tanult. 1940 és 46 között tanárként dolgozott a gimnáziumban, majd fizetett alkotói szabadságra vonult, és 1949-ben nevezték ki a megyei múzeum élére. 

Legendás tanáraiknak állítanak emléket az iskola belső udvarán lévő pantheonban, de már fogynak a falon a helyek, mondta köszöntőjében Vámosi László, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója.  

Takáts Gyula számára a „szülöttem-föld” mindvégig megmaradt a legfontosabb ihletőforrásnak, mert ebben kereste a meghittséget és körülötte lévő rendet – mondta emlékbeszédében Cséby Géza, író-művészettörténész, a költő barátja.  A Nyugat harmadik nemzedékébe tartozó, Tabon született alkotó eszménye a természettel harmóniában élő ember volt, és a művészetével azt jelenítette meg, hogy az ember képes bölcs derűvel élni a pannóniai tájban, amelynek titkait és filozófiai összefüggéseit kutatta. 

Az emléktáblát Vámosi László igazgatóval együtt Solymosiné Takáts Sarolta, a költő unokahúga leplezte le, majd az iskola közösségének nevében Bogdán Ákos és Illés Márton tanulók koszorúztak, valamint fejet hajtott a költő emléke előtt Gelencsér Attila országgyűlési képviselő és Dér Tamás alpolgármester. Az ünnepségen részt vett Kéki Zoltán nyugalmazott főjegyző, és Sebestény Gyula, a gimnázium baráti körének tagjai. Lerótta kegyeletét Radács Péter, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa is. A tábla állításában nyújtott segítségért köszönetet mondtak a szülői munkaközösségnek.      

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában